måndag 27 oktober 2014

Finns viljan..För två år sedan köpte vi älgkött senast, fick hjälp med styckningen av en erfaren jägare. I år hade vi också turen att få köpa älgkött av en jägare. Ostyckat igen, denna gång gjorde vi styckningen själv. Försökte i all hast titta youtube på hur man styckar (videon finns här) för att väcka minnet till liv och tog med boken till slakthuset. :) Och fast det var ganska svårt så kände vi samtidigt att man lär sig, och det var ganska roligt, nästa gång går det nog ännu bättre. Finns viljan..

Känns så väldigt värdefullt att veta varifrån maten kommer, vem vet är det just denna älg som mumsat på samma trattkantarellställe som vi brukar vara på. :)

Jag har funderat en del på varför vi känner oss extra nöjda och glada när vi äter mat som vet varifrån det kommer. Dels för att man plockat och samlat själv och det då inte kostat något utan bara varit roligt och skönt att gå i skogen och tillfredsställande att se att nått i trädgårdslandet klarat sig. Dels är det det att vi ger våra pengar rakt till de som förtjänar att få pengarna, alltså bonden, jägaren, biodlaren.... Varför ha en massa mellanhänder om man kan få köpa direkt? Helst skulle vi ju äta mat från egen gård helt, men detta är inte möjligt ännu iallafall. Tycker heller inte att det är fel att köpa mat, speciellt när man vet varifrån den kommit. Kan vi inte odla/jaga/producera själva så kan vi iallafall styra vart våra pengar går, iallafall till stor del. Skönt tycker jag. Känns som maten blir godare och att man uppskattar den mera när man vet varifrån den kommer oberoende då har vi producerat den själva eller köpt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv gärna en kommerntar, det uppskattar jag! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...