torsdag 10 oktober 2013

lingongott och klappgröt


Länge leve lingon :)

Vad kan man göra av lingon? Sylt igen?! Nej inte denna gång. Utan istället blev det två lingonklassiker som inte blivit lagade hos oss på en väldigt lång tid.

De som gått i i klass 2 i början av 80-talet, i Finlandssvensk skola har antagligen fått laga lingongott i skolan, det fanns nämligen i tvåans läsebok. Att läsa var inte min starka sida, men lingongott gjorde ett starkt intryck på mig och jag minns fortfarande hur roligt det vara att få läsa ur receptet och få laga lingongott själv där hemma sen... det är ju några år sedan...
I början på 80-talet hade skolorna ännu mycket pengar och man fick ta hem läseboken efter terminens slut, så det var bara att gräva i lådor med gamla böcker (visste ju var boken var eftersom att jag tidigare år också varit snål på lingongott)

Jag har såklart utvecklat /invecklat receptet lite, själv tycker jag att det är en klar förbättring :)Lingongott


2dl mosade/krossade lingon/ lingonsylt (har man sylt så får man isåfall minska sockermängden)
2dl vispad grädde
2dl yoghurt (yoghurt kan man laga själv)
dryga 2dl havregryn
2dl socker
lite vaniljsocker

Blanda ihop och låt stå kallt en stund före man serverar.
Vispgröten annan klassiker..

Plappgröt/ Vispgrö/Vispipuuro är något som fallit i glömma för mig. Lagade det väl senast i högstadiet...o det var inte i går. Det visade sig vara en av det min man hade som favoriträtt som lite, så blir antagligen rätt snart vi äter det igen.

7dl vatten
1 1/2 dl mannagryn
3dl lingon (/själv använde jag spadet/saften från när jag kokade sylt ca 1dl?)
172dl socker
salt

Vispa i mannagrynen i kokande vatten, tillsätt lingon, socker o salt och låt koka 5-10min (har man hela bär vill man säkert koka längre så de skall koka sönder) Låt gröten svalna en stund, eller gör ett kallvatten bard till kastrullen. Så var det dags att vispa, vissa föredrar elvisp, andra kallar på sin starka man...eller så vispar man med handkraft själv. En smaksak är också hur länge. Jag vill att vispgröt skall vara fluffig.
Jag gillar att äta gröten när den är lite ljummen ännu, med socker och mjölk. Andra kanske vill ha sin gröt i kylskåpet en stund för att få den riktigt kall. Smaksak.

Lingon är ju både gott o nyttigt, och finns ännu i skogen... och om inte lingon r favorit så kaske lingongott ändå skulle kunna slinka ner. ;)

4 kommentarer:

 1. Ja tvivlar på att du vill ha 172dl socker i klappagröten, tror de kan bli lite väl sött :).

  SvaraRadera
 2. Ha ha. Ojsan. Vem vet så är det just så mycket socker som skulle behövas.. Men för vanliga dödliga är det kanske ca 1/2dl som gäller. :-)

  SvaraRadera
 3. Ha ha lite roligt recept på Lingongott, när allt var 2 dl. Lätt att komma ihåg :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. javisst. till och med jag klarar ju av att räkna ut hur mycket man behöver om man vill laga dubbelsats :)

   Radera

Skriv gärna en kommerntar, det uppskattar jag! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...