onsdag 9 april 2014

hönsmat

Funderar ju väldigt mycket på vad vi själva äter, att maten skall vara så ren som möjligt utan tillsatts ämnen och helst ekologisk. Samma tankesätt finns också när det gäller maten som våra djur äter. Jag vill inte köpa färdigfoder. Dels för att det känns onödigt och dyrt, men även för att man inte kan variera och påverka vad djuren får äta.

Eftersom att jag inte vill mata våra djur med färdiga blandningar så har jag fått läsa och fundera mig fram till en (enligt mig) bättre lösning. Jag vill att våra höns skall må så bra som möjligt, att de skall få stimuli samtidigt som de äter och få en mångsidig kost som innehåller rena råvaror och som inte är färdigt "tuggad" med torkade restprodukter. Tanken är ju att djuren skall må bra, få fina och näringsrika ägg och starka ungar.En höna äter det som den behöver om hon själv kan få bestämma och söka. En frigående höna får därför en mångsidig mat. Vintertid går detta dock inte, så då här det vår uppgift att försöka ge så mångsidig och bra mat till hönorna som vi kan. Såhär ser våra hönors matlista ungefär ut vintertid, varrierar från dag till dag:

fri tillgång av:

Rent vatten

Sand för att "tugga" maten med

Snäckskal / kalk / äggskal (avsköljda, torkade och krossade från enbart våra egna ägg) och ev lite matsalt med (oftast får de den salten de behöver om man ger maträster till hönorna)


-----

varje dag ges:

spannmål: vete, havre eller korn (Kastar oftast en del golvet i hönshuset så får hönorna sprätta o söka.)

mjukfoder: Piimä/joghurt löpe/kefir/vatten, kokt potatis, riven morot, bröd, fisk, matrester, havre gryn, linfrön, hirs, hampafrön, linser, majsmjöl.

grönt: torkade nässlor, gräs och kirskål. Kål, rovor, betor, blötlagda ärter, groddar (vete, hirs, alfalfa, linser..)

-----

övrigt:

 kompostmask, vitlök i maten eller dricksvattnet ibland motverkar ohyra, matolja,bär


-----

kyklingfoder:  

De första dagarna ger vi kyklingara samma mjukfoder som de vuxna, med ett välkokt ägg som tillsats, allt finfördelas. De får då även undulatfrön och övergår sedan till samma spannmål som de vuxna. Rent vatten, sand och krossat äggskal (avsköljda, torkade och krossade från enbart våra egna ägg).

-----

Detta är allstå nått som vi använder oss om och som ser ut att funka. Goda ägg, bra kläckningsprocent och starka kyklingar har vi iallafall. Ville som sagt slippa snabbmat för hönsen. För er som funderar i samma banor så rekomenderar jag läsa tex böckerna "Hönsskötsel på rimligt vis" och  "Höns : raser, skötsel, uppfödning" samt http://www.alternativ.nu/

2 kommentarer:

  1. Åh vad bra inlägg. Vi ger ju våra hönor "köpismat", men det tar emot varje gång jag köper en ny säck. Nu kanske jag kan minska på det i alla fall.

    SvaraRadera
    Svar
    1. :) Hönorna verkar må bra av maten och brukar ge massor med friska kyklingar. :) Nu när de igen hittar insekter där ute så är de inte lika beroende av den mat vi ger, men brukar ändå försöka varriera och ge ungefär samma som på vintern.

      Radera

Skriv gärna en kommerntar, det uppskattar jag! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...