torsdag 26 juni 2014

ogräs 3/7 Brännässla

 


Brännässla är bra vid nedsatt motståndskraft, mineral och vitaminbrist, trötthet, allergi, hud och slemhinneproblem ja har även hittat att det skulle vara bra vid cellgift och strålbehandling och listan fortsätter. Nässlan innehåller så massor med vitaminer och mineraler så jag tror jag hänvisar till Google för er som vill läsa hela raden med vitaminer och andra nyttigheter. Det är iallafall en växt som man borde försöka uppskatta.

Nässlor skördas lättast tidigt på våren, eftersom att då är stjälken ännu mjuk och växten innehåller mest C vitamin. Men missar man sig på våren så kan behöver man inte sörja. Nässlan kan skördas ända fram till sena hösten, men då får man istället plocka bladen. Bladen bör förvällas kort och sedan användas eller stoppas i frysboxen. Bladen kan också torkas på luftigt ställe och sedan förvaras lufttätt på mörkt ställe.

Nässelsoppa är kanske det vanligaste sättet att använda växten. Men egentligen är det bara fantasin som sätter gränser, som med allt annat. Nässelpesto, nässel-kirskål salladsolja... Genom att torka växten så växter användnings områdena. Nässelpulver kan blandas med i bröd, strös på filet eller laga egna vitaminpiller.

Att laga te av nässlor (lägg ca två tsk torkade nässlor i hett vatten, åt dra i fem min.) kan hjälpa vid tex urinvägsinfektion.

Fröna från nässlorna kan torkas och användas som estrogentillskott vid övergångsålder och pms besvär.

Jag brukar även torka lite extra nässlor och ge det till våra höns på vintern.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv gärna en kommerntar, det uppskattar jag! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...