tisdag 24 juni 2014

ogräs 2/7 Groblad
De flesta känner groblad, de är vanliga växter i våra gräsmattor. Som barn använde vi groblad på sår och det är antagligen det vanligaste sättet som groblad används. Groblad drar ut orenheter ur såret, är bakteriedödande och får sår att sluta blöda. Perfekt som plåster.

Groblandsplåster. Tvätta blandet och gnugga ihop till en liten boll för att söndra bladets yta och få fram växtsaften. Bred ut grobladet över såret och sätt ett ognuggat groblad på, tejpa fast.Man kan även lätt göra rengörande och milt ansiktsvatten av groblad.  Lägg några groblad i kallt vatten och låt dra i en halvtimme. Ta bort bladen och badda ansiktet med vattnet.

Grobladet drar även ur vätska ut sår, att laga ett grobladsplåster över en besvärlig sticka kan göra under. Vet även att groblad använts efter ledbandsoperation, för att dra ut vätska som uppstod på den vätskefyllda och sjuka leden.

Grobladet innehåller bla vitamin A, C, K och kalcium. Yngre blad kan användas i sallader, när bladen sedan blir tjockare och skarpare kan de användas i soppor och grytor. Torkade eller färska blad kan även kokas till te och hjälpa vid rethosta.

Groblad kan torkas, men då måste de blötläggas några timmar och före användning. Man kan också frysa in bladen hela och använda dom direkt.

Även grobladens frön kan användas de har lite laxerade effekt och kan användas påsamma sätt som linfrön. Man kan även mala mer fröna och använda som ett mjöl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv gärna en kommerntar, det uppskattar jag! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...