söndag 1 februari 2015

slakt och styckning






Jag gillar praktiska presenter. Och eftersom att vi har lite djur (och antagligen kommer skaffa mera i framtiden) och gillar att äta kött så tycker jag det är naturligt att ha kunskaper i hur man avlivar och styckar ett djur. Vi har tidigare haft förmånen att stycka älgkött (kan du läsa om häroch här) och då använt böcker och youtube som hjälp, och för varje styckning så växer självsäkerheten lite och man lär sig nytt. Planer på egna järgarkort finns, för att inte behöva föda upp alla djur vi äter, men det lär tar en tid ännu före det förverkligas.

I år bestod iallafall min mans julklapp av en bok i ämnet och en typ av styckningskniv. Boken heter Butchering och är skriven av Adam Danforth. Med den i hand borde man våga sig på slakt och styckning av fjäderfä, kanin, lam, get och gris.(Har man nötkreatur som skall slaktas har han även skrivit en hel bok om detta.) Bra bilder och mycket info (450s tjock bok). På samma sätt som med matrecept (alla kockar har egna recept..) gäller antagligen även med styckning, att det finns massor med alternativ på hur man kan stycka tex ett får, mycket då beroende vad man vill ha ut för delar och hur man tänkt använda dom. Denna bok styckade lite annorlunda från hur vi gjort/försökt göra, vilket gör det ännu intressantare, man lär sig nytt. :) -bra bok!











Kompleterade julklappen med en gemensam styckningskurs, som vi båda gillade och uppskattade. Mera säkerhet och erfarenhet, och nu vet jag vilka knivar och köttyxor som kan önskas av julgubben nästa år.

#fårkött

#styckningsknivar

#köttkvarn

#köttbuljong

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv gärna en kommerntar, det uppskattar jag! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...