fredag 5 juni 2015

vattenkefir

Jag har som sagt kört fast på kefir. Har sedan tidigare haft mjölkkefir, men nu har jag även lärt känna vattenkefir. Tusen tack för kefirgrynen Veikeä Verso! Båda kefirgrynen bygger på samma sak de behöver socker för att överleva, mjölkkefir mjölksocker och vattenkefir på vanligt socker tillsatt i vatten. Med vattenkefir kan man göra nyttiga och goda drycker, perfekt till sommaren.


Att starta upp en vattenkefir:

ca 1/2dl vattenkefirgryn
1/2 liter vatten (finns det klor i ditt vatten måste det kokas upp och svalna)
1/2dl socker (hälften av mängden vanligt vitt socker och andra hälften indiansocker)

Häll i kefirgrynen med vattnet i en glaskanna och tillsätt socker. Blanda om och täck med tyg/papper så inte objudna gäster tar sig ditt. Låt stå i rumstemperatur ett dygn och sila sedan kefirgrynen och upprepa receptet.
Vattnet som kefiren legat i kan drickas med kommer antagligen vara mycket sockerstarkt, eftersom kefiren ännu inte hunnit äta så mycket socker. Det kan ta några dagar före kefirgrynen vaknat och ger fullständig kefir.



Grundreceptet

1dl kefirgryn
1 liter vatten
1/2 dl socker (jag gör oftast en blandning med vanligt vitt socker, indiansocker och lite kokossocker)

Blanda allt i en glas kanna och täck över med en handduk. Låt stå i rumsvärme i 1-2 dygn. Sila och lägg drycken kall. Vill man ha bubblor i sin kefir skall kefiren läggas i en glasflaska med tättslutande lock och stå i rumstemperatur ännu ett dygn före det sätts i kylskåp.

Kefir kan även smaksättas på många trevliga sätt, men det berättar jag mera om i ett skilt blogginlägg. :)

8 kommentarer:

  1. Varsågod!

    Jag har gjort nya smaktester:
    http://veikeaverso.blogspot.fi/2015/06/kausimakutesteja-vesikefiirilla.html

    Anteeksi huono ruotsinkielen taitoni, yritin kuitenkin. Mukavia kokeiluja kefiirin parissa toivotan :)
    t. Paula Veikeä Verso-blogista

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vesikefiiri on ihana kun voi kehittää uusia makuja vuodenajan mukaan :) Duktig är du ju på svenska Paula! -Ida

      Radera
  2. Hej! Var köper man indiansocker?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Indianskocker finner man i de flesta större mataffärer, i samma hylla som socker. Har det inte så lönar det sig att fråga, har lärt mig att man som kund kan påverka vilka produkter de tar in till butiken :) -Ida

      Radera
  3. Skulle behöva nya vattenkefirgryn. Tappade ut mina. Säljer du nån matsked?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas du redan hittat nya! Skulle gärna del med mig annars, men mina sover i frysen för tillfället.
      Ida

      Radera
  4. Ja jag har hittat en batch i frysen som jag väckt upp. Hoppas de börjar växa. Förra batchen gav visserligen kefir men förökade sig inte längre. Hoppas de här kommer igång och trivs.

    SvaraRadera
  5. Hi, I was wondering if you still have any water kefir grains? I would love to have some if you have any spare... I cannot find them fresh in Sweden (malmo)

    SvaraRadera

Skriv gärna en kommerntar, det uppskattar jag! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...