torsdag 4 september 2014

ogräs 5/7 rölleka


Rölleka är verkligen bra mot mycket! Utvärtes kan rölleka användas som olja, salva, te, eller kompress. Lär funka på muskel- och ledvärk, blåmärken och insektbett. Utvärtes ska örten också bra för små sår, eftersom den är sammandragande, antibakteriell och sårläkande. Rölleka kan även användas mot åderbråck och hemorrojder.

Invärtes gör samma blomma också mycket under, då som te. Den motverkar virus, bakterier, infektioner och inflammationer. Även bra vid förkylningar eftersom att den är slemupplösande. Rölleka förbättrar leverns funktion och den stöder gallblåsan. Vid menskramper hjälper rölleka, för den verkar även kramplösande.

Och som om inte allt detta skulle räcka till, så avskyr fästingar doften. Så kanske man borde pröva laga en olja med rölleka, eller tinktur och använda som fästingmedel?!

Känns ju som att det är den örten är den ända man behöver, att om man dricker det från morron till kväll så hålls man frisk. Tyvärr funkar det ju inte så mer örter de behöver också, precis som vanlig medicin, tas med försiktighet och inte överdosera. Men absolut tycker jag att det är värt att plocka några rölleksblommor och spara dom till nästa gång man har mensvärk, eller har en besvärlig förkylnig. Den har iallafall jag gjort, så nu är det bara att vänta tills det finns behov att använda den. Tänkte också göra en rölleka-olja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv gärna en kommerntar, det uppskattar jag! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...