onsdag 3 september 2014

ogräs 4/7 kirskål

"Munkarna odlade kirskål som läkeört och grönsak. Idag är kirskål ett av våra vanligaste ogräs." så står det i Wikipeda. Vilket jag tycker förklarar hur vi ser på Kirskålen idag, tidigare var den dyrbar och välanvänd, men idag bara ogräs.

För de som har det i sin trädgård så vet att kirskålen har enorm livskraft och är så gott som omöljig att få utrotad, det vill sprida och ta över hela trädgården. Därav säker ogräs stämpeln.

Kirskålen förknippas snabbt med våren på samma sätt som tex brännäsla, men bägge dessa växter går bra att använda ända in till hösten. Kirskålen kan bra klippas ner när bladen vuxit sig för stora, den skjuter ut nya späda blad som passar bra i sallader.

Man kan även göra en pesto på denna vitaminbomb. Som kan användas till pasta, brödpålägg, krydda i såser..

kirskålspesto
2-3deciliter kirskål
1dl nötter av eget val (solrosfrön, mandel..)
någon matsked god olivolja.
Vill man (/har man) så kan man även lägga med en god ost och en vitlöksklyfta.
Krydda med salt,  peppar, lime och ev lite honung. Mixa alla ingedienser med en stavmix till en slät smet.

kirskålspesto påväg i frysen


Eller varför inte laga en god paj av kirskålen.Kirskål går att använda i mat på samma sätt som spenat, och spenaten har ju blivid hyllad för sin mångsidighet.

Kirskålen kan frysas in och användas i maten även på vintern eller torkas och tex användas som te. Har läst mig till att kirskålste är bra för matsmältningen och urinbesvär. Jag har även torkat kirskålen och använt den som mjöl.

2 kommentarer:

 1. Att använda som mjöl lät intressant. Berätta mer!

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att få upp näringsvärdet i bröd, har hag haft med torkade nässlor eller kirskål. Föredrar då att krossa det till ett mjöl för att inte få större blad eller stammar som överraskar när man äter. :)
   Ida

   Radera

Skriv gärna en kommerntar, det uppskattar jag! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...