fredag 9 maj 2014

kanin mat

Som man kanske kan se på bloggen så funderar jag en del på vad vi äter. Har också skrivit om hur våra  höns äter, samma tankesätt gäller även kaninerna. Vill att kaninerna så långt som möjligt skall slippa äta pellets. Under vintern brukar vi nån gång köpa pellets och ev till gravida kaninmammor. Men ger hellre kaninerna egna blandningar.

Vatten skall alltid finnas

av bra kvalitet skall alltid finnas i kaninens bur

Grönt rotfrukter och blast (morötter, redisa, kålrot, palsternacka, inte potatis) grönsker (tomat, paprika, gurka.. ) frukt (banan, äppel, päron.. ) bär (blåbär, hallon, lingon..) sallad (ruccola, spenat,..) örter (persilja, basilika, oregano.. ) kål i små mängder (blomkål, vitkål,)  ringblommor, maskrosor, gräs

Kvistar äppel, vide, asp, syren, tall, gran, en

Spannmål och frön havre, korn. Små mängder solrosfrön och vete. Ger även torkat bröd/ knäckebröd i bland att gnaga på.


Saltsten ger jag till kaninhonor som väntar ungar eller just har fått ungar. Jag har hört att det minskar risken att kaninhonan skall bita ihjäl/ äta upp sina ungar pga mineral brister (samt att man inte stör kaninmamman och rör hennes nya ungar!)Vatten och hö borde alltid finnas tillgänglig för kaninen. Hö är basföda som både mättar på rätt sätt (utan att kaninen blir överviktig) samt är viktigt för kaninens magfunktion. Övrig mat som kaninerna får måste ges med viss försiktighet, speciellt när man introducerar en ny råvara, kaninmagarna är ganska känsliga och kan bli sjuk om den glufsar i sig stora mängder av en ny råvara (samma gäller även färskt gräs varje vår). Grönfoder är bra att variera så mycket som möjligt. Kvistar är både mat, sysselsättning och bra för kaninens tänder. Spannmål och frön är någon som vi främst ger vintertid (och då inte dagligen) eftersom att de bor utomhus och då behöver mera mat.
Inget av det som man ger till kaninerna får vara gammal, ruttet eller mögligt!

---

Detta är ungefär vad vi ger våra kaniner, vad jag har läst mig till från olika ställen och sammanställt på eget vis. Detta är vad jag med gott samvete kan ge till dom, och som vi tycker funkar. Detta är alltså inget som vi säger att alla borde göra att detta är det bästa. Men eftersom att det har funnits intresse att veta vad våra kaniner äter så delar jag det här via ett inlägg. :)
Visst tar det lite tid och pengar att varje dag hitta på vad man skall ge, men en hel del kommer från köket; skal från frukter och grönsaker när man lagar mat och barnen orkar inte alltid äta upp den frukten..så oftast löser det sig av sig själv. :)

engelsk sida om kaninmat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv gärna en kommerntar, det uppskattar jag! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...