fredag 7 juni 2013

gransirap


Gransirap, groblandsolja och maskrosolja

Gransirap är en sak som jag flera år varit intresserad att pröva laga. Nu är det gjort.
Gransirap sägs vara som egentilleverkad hostmedicin. Bara att vänta o se (för en gång skull är vi alla i familjen friska just nu)
Man kan tillverka sirapen på flera olika sätt. Jag valde att pröva två:

kokt gransirap (snabbt resultat)

granskott (sålänge de små barren ännu är mjuka) ca 50st
1 liter vatten
kokas 10-20 minuter
silas
tillsätt 1 paket socker (1kg)
koka länge, kanske en timme tills det likar sirap i färg och konsistens

långsam gransirap

granskott
socker
en citron

varva socker, citronskivor och granskivor i en glasburk. Sockret skall täcka granskotten.
Burken lägger man i ett fönster, blandar om ibland och efter ca en månad så silas granskotten bort.


2 kommentarer:

  1. Var det olika smak på dem? Funderat på prova göra Gransirap också men undrar vilken skillnad det är på kokt och "fönster" C: tacksam för svar

    SvaraRadera
    Svar
    1. hej. Jo smaken är olika. Den kokta gransirapen är mildare i smaken. Känns ju som om man kokar och förstör en del vitaminer, men betydligt snabbare var det ju att laga. :)

      Radera

Skriv gärna en kommerntar, det uppskattar jag! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...