fredag 1 februari 2013

sprängticka


Sprängticka kallas också chaga. Sprängticka är en parasitisk svamp som växer på björkar. Sporerna fäster sig i tidigare skador på trädet vanligtvis där en gren suttit och växer sig sedan fast. En sprängticka kan sitta på trädet i 15-30 år innan trädet slutligen dör av svampen. Oftast hittar man flera chagabevuxna träd på samma ganska nära varandra, oftast äldre träd.

Chaga har använts i Ryssland som folkmedicin sedan 1500-talet. Te gjort på chaga används som botemedel för en rad olika åkommor så som magkatarr, diabetes, magsår, psoriasis, tuberkulos och cancer. Chaga innehåller betulinsyra (mot tumörer, infektioner), polysackarider (bra för immunförsvaret), melanin (förbättrar hår, hy och naglar), mineraler och aminosyror.

"Sprängtickan kallas också chaga, men på svenska enbart som produktnamn för dess användning som medicinal- och färgsvamp och inom hälsokosten.[16][17]Som hälsokost används chaga både till te, kaffe och avkylt som bas i smoothies. Som hälsoprodukt sägs den ha effekt mot psoriasisoch följdverkningar av diabetes. Den intas också för att stärka immunförsvaret. Tickan innehåller mycket höga halter avantioxidanter, som det mäts enligt ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity).[18]Chaga lanserades i Finland som hälsodryck, under namnet Pakurijuoma, men återkallades av det finska livsmedelsverket (2012). Som nytt livsmedel tillåts sprängticka endast som kosttillskott.[19]" Wikipedia



Mycket finns att läsa på tex morotsliv.

Vi delar oftast chagan i mindre bitar och torkar dom. En bit kan sedan kokas till te upp till 20ggr. Koktiden blir längre för varje gång. Ett färdigt chagate skall vara mörk i färgen, nästan kaffefärgad.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv gärna en kommerntar, det uppskattar jag! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...