måndag 23 juni 2014

ogräs 1/7 Maskros

Ja midsommaren är över, jag vet..men med midsommar traditioner (sju sorters blommor under kudden) som inspiration tänkte jag skriva en liten serie om sju sorters blommor att använda på olika sätt. Konstigt nog känns de igen som ogräs.. Först kommer maskrosen, de har tyvärr blommat klart, men det är ännu inte försent att använda den.


Maskros

Maskrosen innehåller mycket C vitamin,  mineraler och järn. Den är urindrivande, renande och stärker lever och njurar.
Hela maskrosen går att använda; roten skördas på våren och hösten och kan göras till en tinktur och användas vid tex matsmältningsproblem eller för att hjälpa njurens arbete, blommor och blad kan ätas som sådan i sallad eller kokas till infusion och drickas tex för att få bättre hy. Blad, blommor, skaft och rötter kan även torkas och användas som örtte. Man kan laga infusion och laga ett skönt bad eller använda som ansiktsvatten. Jag har prövat på att laga maskrosolja av maskrosens gula och fina blommor, använde oljan som hudolja för ansiktet. Samma olja kunde säkert bra kunna användas som del i en salladsdressing.


Maskrosolja
1/2 liter olivolja
tre nävar maskrosblommor

Sätt i en glasburk i fösntret ( inte direkt solljus) i ca två veckor. Sila av och använd som sådan eller gör en salva av den.


Anna har recept på maskrossirap. :)

Lite besk kan maskros blad vara att använda i salladen, de funkar bäst på våren. Men täcker man över plantorna ca en vecka före skörd med svart plast eller en hink så lär man få bort lite av den beska smaken.

Så försök inte utrota denna växt (nog för att det nästan är omöjligt) utan försök använda den istället. :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv gärna en kommerntar, det uppskattar jag! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...