tisdag 25 mars 2014

golfbollar till hönornaAtt det inte går att tvinga en höna att ruva det har de flesta hört, de har också en biologisk klocka som säger när det är dags. Men det finns dock några knep att ta till om man vill uppmuntra en höna att ruva (sålänge man har en sådan hönsras som har ruvlusten kvar)

En sak är hurudant rede hönorna har och hur många. Rederna skall vara på ett mörkt ställe. Gärna på samma vägg som fönstret så det är mörkt och mysing i redet. Jag tycker det är praktiskt att ha löstagbara reden så kan man lätt placera reden på olika ställen i hönshuset, vissa hönor gillar att vara på marknivå och vissa vill vara lite högre upp. En annan fördel med löstagbara reden är att redet sedan kan flyttas om man har en ruvande höna som skulle behöva lugn och ro. Jag brukar inte flytta redet under tiden som hon ruvar utan först när första kyklingen kläckts hon är då så sysslesatt med kyklingen. Jag har haft hönan med sina små kykligar skillt de första dagarna, i skild bur i hönshuset, så att alla kyklingar hinner kläckas och kommit på benen före familjen ger sig ut på äventyr.

En annan sak som uppmuntrar höns till att ruva är synen av ett bo fullt med ägg. Då tycker jag att det känns dumt att riskera de riktiga äggen på det sättet (kan ju vara att ingen vill ruva och äggen blir dåliga). Det är här golfbollarna kommer in i bilden. Varje gång en höna lägger ett ägg så byter man ut det till en golfboll, hönan lever då i tron att hennes egna ägg ligger kvar i boet och när det blir tillräckligt många så kan hon bestämma sig för att ligga kvar. När boet har ca 10-15 golfbollar  börjar jag oftast om från början. Ruvningsinstinkten triggats oftast av ett fullt bo med "ägg" så man kan pröva fylla redet några gånger på detta sätt. Om hönan då bestämmer sig för att börja ruva så kan man låta henne ligga ca två dygn på golfbollarna för att kolla att hon inte tappat lusten. Då är det dags att byta ut bollarna mot rumsvarma ägg som man köpt/ samlat in eller förvarat. Efter ca 21 dygn borde små dunbollar dyka upp. :)

två nykläckta och ännu fuktiga dunbollar 2013

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv gärna en kommerntar, det uppskattar jag! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...