onsdag 23 januari 2013

Yoghurt

Vi är stor konsumenter av naturell yoghurt. De smaksatta var roliga en tid men de smakar nästan alla bara socker o inte så mycket annat.
Fil är lätt att laga själv, men ingen äter ju fil hos oss... Men att laga egen joghurt är inte heller så svårt, mera en vanesak, framförallt att lära sig komma ihåg laga mera joghurt före den gamla är slut.. Och det är ju så gott med egna bär eller sylter :)



Så här gör vi:

behövs:
*2l röd mjölk, alltså helmjölk (eller hur heter den..)
*2msk naturell yoghurt, vi använder oss av Valios bulgariska
*en ren kastrull o visp
*köks termometer
*burkar för förvaring
*kökshandukar el dyl.

Värm upp mjölken till 80gr. Låt svalna. När mjölken är mellan 40 och 50 grader är det dags att tillsätta yoghurten. (Mildare yogurt vid 40gr, mer smak vid 50. Vi brukar sikta på ca 43gr) Häll över i burkarna. Svep in burkarna i handdukarna och låt stå i rumstemperatur i 12h. Klar att äta när det sedan fått svalna i kylskåpet.

Har hört uppvärmd mjölk är mera känslig för bakterier, var alltså nogrann med hygien om ni provar...när ni provar laga egen joghurt. :)

1 kommentar:

  1. Varför behövs kökshanddukarna?

    Och vad menar du med att "uppvärmd mjölk är mera känslig för bakterier", menar du att man också kan skippa uppvärmningen av mjölken? :)

    H. Undraren

    SvaraRadera

Skriv gärna en kommerntar, det uppskattar jag! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...