måndag 21 oktober 2013

maskkompost experimentet


Eftersom att vi har en kompostintresserad son så har vi länge planerat starta en egen maskkompost. Ja vaddå? En maskkompost är en minikompost där det är maskarna som skall bryta ner matrester istället för mikro organismerna. Maskar skall helst vara mask från en komposteller som man hittar under lövhopar. Men vi hade svårt att hitta dom, eftersom att vi väntade för länge och det blev så kallt ute. Så största delen var vanlig daggmask så vi får se hur det funkar.



Två lådor lagade vi av. Borrade hål i bottnet på den ena och satte den lådan in i den andra. Detta för att överlopps vatten (lakvatten) skall kunna rinna bort men inte rinna på golvet.
Började med att skrynkla ihop några tidningspapper och fukta dom och tog sedan lite kompostjord och löv ditt vi gömde maskarna. Ovanpå detta är det då tänkt att sätta finfördelade maträster (får snabbare om de är små) och täcka det med torv/löv/sågspån/en fuktig tidning. Vi sätter löv på och täcker det hela med en fuktig tidning. Tyvärr har vi en del blomflugor som cirklar runt lådan, men det problemet kan man tydligen lösa med torv. Värt ett försök.













2-3veclor har vi nu haft maskkomposten i vårt kök, ja det glömde jag att berätta-inomhus...annars fryser dom ju till is. Maskarna lever ännu.. Ganska sparsamt med mat har vi gett till dom. Inga matrester (de ger vi till hönorna) utan mest potatiskal (som inte våra djur kan äta) och nått kaffefilter och gammal mjöl lär vara mumsens till maskar. Kött och mjölkprodukter ska man undvika att sätta i komposten, eftersom att det kan ge komposten dålig andedräkt..och det vill man ju inte ha inomhus..

Tanken är att vi skall ha en fungerande minikompost som är lätt att fylla på (behöver inte ens gå ut) och så får barnen följa med och se om maskarna blir flera. Jag hoppas ju dom skall bli mycket flera och bli godis till våra höns.:)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv gärna en kommerntar, det uppskattar jag! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...