söndag 23 februari 2014

Använda kefir

 Eftersom att man måste introducera kefir försiktit, så tyckte jag det var bra att blanda med kefir i maträtter, så sker det liksom av sig själv..

I soppa så kan joghurten bytas ut mot kefir



I smoothie så kan den del av joghurten/mjölken bytas ut mot kefir


Smoothie som blir över, om det blir över, så kan frysas ner som glass. Kefir klarar av nerfrysning.


Lagar man kefir av grädde så blir det lika krämig som Smetana och kan också användas som sådan. Jag brukar äta det med morrorn yoghurten, blanda med det i smeten när jag lagar våffelbrod...det är igen bara fantasin som sätter gränser :)

lördag 22 februari 2014

luffarslöjd





Luffarslöjd är mera beroende framkallande än vad man skulle våga tro.Och inte heller speciellt svårt.

Lite järntråd har jag försökat snurra ihop hemma bara från eget huvud. Har länge velat laga en äggkorg av ståltråd, och det krävde tydligen en kortkurs i luffarslöjd som det krävdes för att komma sig för att faktist laga den.

Tror det blir att låna lite böcker i ämnet och tillverka flera saker :)

fredag 21 februari 2014

leksaker

Vi har haft flickdag, jag och vår 2åring. Tänk vad en tvåring redan kan mycket..:)


Dockhuset har "tapeter" av presentpapper som jag tyckt varit för fint för att bara kasta bort. Dockskåpet har en salig blandning av saker. Gamla porslinssaker har fått komma i andvändning och mattan som ännu satt fast i en liten vävstol jag köpte på loppis har också hittat sin plats som madrass. Små afrika djur av trä och dalahäst bor också i huset ibland..


mattan har tidigare prytt ljusstake hos min mommo..



min fammo och faffas gamla kamera är ofta med i lekarna


Min systers gamla skrin, som jag ärvde och hade mina skatter i är åter i full användning (efter en del fixande), ibland full med stenar, ibland halsband...



...jaa, kunde ju inte låta bli att pimppa barbiedockorna lite, för att få lite mera personlighet på dockorna och roligare lekar...inga vanliga barbie har tatueringar, färgat hår och hål i örat :) hih



torsdag 20 februari 2014

kokoskex


Till senaste kalas vi hade i huset, 6års kalas, prövade jag laga lite nyttigare alternativ med annat änn vitt socker. Det blir så automatiskt när jag ändå måste fundera vad jag kan äta pga Candida. (Ännu klarar min mage inte av dessa kokoskex fick jag konstatera) Det blev olika nötbollar och bollar med torkade frukter doppad i mörk choklad, men där fick vi nog konstatera att de traditionella kokosbollarna nog tog hem segern! (blir väl att vidareutvekla det reseptet och byta ut det vanliga sockret). Kokoskexen hade också bra åtgång!


kokoskex


150g smör
1 dl fruktsocker (kunde vara lite mindre tycker jag)
1 dl kokosflingor
2dl speltmjöl
1/2 tsk matsoda
60g hackad mörk choklad

 Blanda alla ingredienser och forma till ca 30 små bollar. Grädda i 150gr i ca 12 minuter. Låt svalna på plåten.

tisdag 18 februari 2014

våffelbröd




Bröd är en av de saker som jag inte gärna är utan. Pga candida så tål jag varken jäst eller vanliga mjölsorter, så hur lagar man då bröd?? Jo man använder de mjölsorter som magen klarar av och tillsätter vätska, olja och salt och lägger smeten i våffeljärn på låg värme. Hur gott som hällst, inte bara för candida-människor utan uppskattat av hela familjen :)

ex1
1 del majsmjöl
1 del havremjöl
1 del bovetemjöl
yoghurt, kefir, vatten
Herbamade örtkrydda
olivolja

ex2

bovetemjöl
majsmjöl
havremjöl
sesamfrön
piimä
örtkrydda
rypsolja

Blanda ihop alla ingredienser, konsistensen får vara ganska tjock, ungefär som en gröt. Stek i våffeljärnet på låg värme i kanske 5 minuter.

Brödet är gott att äta utan pålägg, men vill man laga matigare så finns med massor med pålägg som man även under en Candida diet kan äta: kokt ägg, avocado, morot, groddar, sallad...

måndag 17 februari 2014

nötkaka

Födelsedagskakan blev till en namnsdagskaka.
Denna nötkaka fick vänta dryga veckan i frysen, den var för liten som födelsedagskaka men riktigt passligt ursäkt att få äta nått gott på namnsdag. Helt klart värt att laga igen!



Nötkaka
2ägg
1 1/2dl fruktsocker
200g nötter
1tsk bakpulver

Vispa ägg och socker. Krossa nötterna (tex i matberedare) tillsätt bakpulver. Grädda i smord (och bröad) form i 150gr i ca 40 minuter.

Dekorera med tex grädde och bär/frukter






stoldyna


Den föregående ägaren hade tänkt måla solen, och slipat sitsen. Så kan man ju också göra, men jag bestämde mig för att sy en dyna, och låta den övriga färgen vara kvar tillsvidare. Tycker den var rätt charmig såhär, samtidigt spara man pengar och tid på att bara sy istället för att skrapa färg och måla. Det var mina gamla svarta 90-tals jeans om fick äran att sys om till dyna, fyllde den sedan med fårull.










söndag 16 februari 2014

futon


Äääntligen! Ja så jag har väntat på denna dag. Vår gamla säng har allt för många år på nacken. Vi köpte den som begagnad av vänner, och den har redan i många år hotats att bli utkastad. Men före man kan kasta ut en gammal och dålig säng (efter att man tagit tillvara sådant som kan återanvändas från den, hehe) så måste man ju ha en ny säng. Eftersom att jag är en nörd när det gäller naturmaterial och att saker skall "andas" så har det inte varit helt lätt. Men så plötsligt en sömnlös natt så slog det mig; futon säng! Futon sängar finns i många olika varrianter, med olika hårdhet. Från bomull rakt igenom och de med hästhår, kokos.. Vi beställde vår Comfort från futonnetti, helt utan att ha prövat madrassen. Har läst en del och det känndes som ett bra val.

Det lyckliga slutet på sagan kommer inte ännu, vi har fått vår efterlängtade madrass, men har ännu ingen säng att sätta den i. Men det är på gång, jag håller på bygga en säng. :) Mera om det och hur det är att sova i sängen bloggar jag säkert så småningom.

kom i håg träbesticken

Idag hörde jag rop från diskskåpet. Det var penslar utav trä som ropade efter hjälp, de höll på dö utav torka. Så jag strök in dom i olja, men ropen fortsatte, det var träsleven.... Ja så och efter ca 20 minuter hade jag tagit fram alla våra träbestick och gett dom en omgång olja (och överkokat soppan som jag egentligen höll på med)
Skärbrädan den kommer jag lättare ihåg att olja, men övriga träföremål behöver ju också fett för att hålla länge.


fredag 14 februari 2014

Vitaminer och Mineraler del 2

här kommer fortsättningen på del 1. Finns också uppräknat vad olika vitaminer har för uppgift, det var ju också intressant, men vet inte hur man gör upp tabeller här så det skulle blivit så svårt. Tycker någon att det skulle vara intressant så kunde jag kanske göra ett försök genom ett annat program...



Vitaminer

A - Persilja, kål, spenat, mangold, broccoli, rovor, morötter, aprikoser, paprika, batat, torkade persikor, sallad, äggula, fet ost, fiskleverolja, salladskål, smör, lever.

B1 (titamin) - Vetegroddar, torkade bönor, jordnötter, torkade kikärter, bovete, hasselnötter, vetekli, havrekli, gröna bladgrönsaker, äggula, fiskrom, jordärtskockor, färsk ananas, grisstek, njure, lever

B2 (riboflavin) - Bryggerijäst, äggula, färskost, gröna bladgrönsaker, höns, svamp, mjölk, lever.

B3 (nikotinsyra, niavin) - Gröna bladgrönsker, fiskolja, jordnötter, svamp, bryggerijäst, lever, kött.

B5 (pantotensyra) - Kalvlever, bönor, kikärter, sojabönor, oskalat ris, nötter, melass, äggula, avocado.

B6 (pyridoxin) Sojabönor, bryggerijäst. gröna bladgrönsaker, alger, havre-, ris- och vetekli, solrosfrö, mörk sirap, lax, lever, kött.

B12 (cyanokobolamin) Bryggerijäst och jästextrakt, mjölkprodukter, fisk, inälvsmat, alger, vetegroddar, ostron, kött, fläsk.

Folsyra - Mörkgröna bladgrönsaker, bryggerijäst, rotfrukter, hel spannmål, ostron, lax, helmjölk, dadlar, svamp, apelsinjuice, lever.

C (askorbinsyra) - Alla citrusfrukter och juice av dessa, vitlök, paprika, persilja, svarta vinbär, rädisa, gröna bladgrönsaker, oregano, jordgubbar, vattenmelon, potoatis.

D -Solljus, fiskleverolja, smör, mjölk, äggula och lever från höns och nöt.

E - Vetegroddar, smör, ägg, sallat, jordnötter, hel spannmål, mjölk, spenat, mörk sirap, sojabönor, solros- och sesamfrö.

F -kallpressade oljor, nötter, sesamfrö.

K - Främst av alfagroddar, bryggerijäst, mörkgröna bladgrönsaker, sojabönor, solrosolja, alger, äggula, mörk sirap, blomkål.


Källa är okänd (gammat kopierat papper)

onsdag 12 februari 2014

vitaminer och mineraler del1

En tabell, som jag för ca 10 år sedan hittade på ett dagis där jag var vikarie...

En mångsidig kost vet ju alla att är bra. Så äter man lite av allt så ska man ju inte behöva vitaminer i pillerform. Jag tycker ju om att veta vad allt innehåller gillar också att veta vilka födoämnen som innehåller vilka vitaminer och mineraler.

Mineraler

Järn - Körsbär, alger, bryggerijäst, lever, gröna bladgrönsaker, hel spannmål, linser, groddade frön, solros, torkad frukt, vatten melon, äggula, nötter, svamp, rödbeta

Kalcium - Helmjölk, mjölkprodukter, mörkgröna bladväxter, skaldjur, lax, mörk sirap, katrinplommon, mandel, äggula, nötter, frön, groddar, alger, sesamfrö, appelsin, papaya, vattenmelon, benmjöl, morötter  (kommer även ihåg att en matsked dill innehåller lika mycket kalcium som ett mjölkglas)

Fosfor - vetefroddar, vetekli, mjölkprodukter, hel spannmål, linser, äggula, jordnötter, ljust kött, nötter, alger


Kalium - Banan, avocado, dadlar, papaya, plommon, linser, torkade aprikoser, solrosfrö, hel spannmål, grönsaker, tång.

Magnesium - Groddar, gröna bladgrönsaker, vetegroddar, skaldjur, mörk sirap, nötter, avocado, dadlar, torkade aprikoser, benmjöl


Zink - Banan, vetekli, vetegroddar,hel spannmål, kött, fisk, frön, alger, nötter, linser, alla sorters linser, mjölkprodukter, ostron


Del 2
Laga egna vitamin piller

söndag 9 februari 2014

Kefir gryn

Nu har jag äntligen kefir!



Kefir består av en komplex blandning av mikroorganismer, speciella friska jäst, proteiner, lipider etc. Det är också en rik källa av probiotika (nyttiga bakterier). Det finns massor med bra saker om kefir, så jag tyckte det var dags att introducera det i vår familj. Mera om kefirgryn.

väcka kefir gryn:

kefirgryn i mjölk-piimä (surmjölk) blandning för att vakna upp.

Här har kefiren fått stå i drygt ett och ett halft dygn

kefirgrynen. Den första "väcka kefirgrynen"-satsen fick hönorna.

Efter att kefirgrynen vaknat har jag tillverkat kefir till mig. Har förstått att man ska vara lite försiktig när man börjar med kefir, inte äta/dricka för stora mängder per dag, eftersom att kroppen kan reagera på att kefiren så effektivt rensar ut slaggprodukter. Jag började med en matsked och ökar lite för var dag. Och det har gått bra. Inga bieffekter och inga effekter heller. Min mage tycks tåla att jag äter kefir, fast jag inte klarar vanlig mjölk pga Candida dieten.

Som med allt annat så finns det alltid många olika sätt att göra saker och ting. Lika så med kefir tillverkning. Jag läste på många ställen och bestämde mig för att göra såhär:

Grundrecept för kefirtillverkning:
Jag lägger en matsked kefirfryn i ca 3dl mjölk (hämtat rakt från bonden, så gräddig och fin), ju mera kefirgryn man har ju snabbare går det att tillverka kefir. Blandar om burken lite och låter den stå i rumstemperatur ca 1 1/2 dygn med locket på/ tygbit spänd över burken. Temperaturen i rummet påverkar hur länge det tar och smaken på det färdiga kefiren, samt om man har lock på burken eller bara tyg. Skakar burken försiktigt några gånger under det dygnet så det blandar om lite. När kefiren är klar har jag använt metallsil (i rostfritt stål!) för att sila bort kefirgrynen. Fyll sedan på ny mjölk till kefirgrynen i samma glsburk och gör den ny sats och sätter den färdiga silade kefiren i kylskåpet.

Kefiren kan sedan drickas som sådan, användas i smoothies, blandas med morron joghurten, användas i matlagning mm.
Många bra recept finns på internet...

tisdag 4 februari 2014

stressmage=candidasvamp ?

Stressmage har kanske de flesta hört om.. Men att det eventuellt har ett samband med ballansen i tarmfloran och att Candida
Våra tarmar innehåller ju en massa olika mikroorganismer, och så ska det ju vara. Lactobacillus och bifilus har man ju hört att de är goda. Candida albicans är en enkel jästsvam som också lever i våra tarmar och det får den göra om den hålls på normal nivå, och det gör den vanligtvis på den friska och sunda individen.  Men med yttre påverkan kan denna ballans rubbas och då förvandlas denna till en svamp som producerar toxider, dessa toxider följer med blodet och ut i hela kroppen och påverkar då också hela kroppen, även hjärnan. Som bla allergier, torr hus, utslag, nedsatt imunförsvar, trötthet, klåda i underlivet, urinvägsinfektion, dålig matsmältning, infektioner, depressioner..
Ja vad är då den yttre miljön, som gör att candida tar över? Försämrad miljö, dåliga matvanor, överkonsumption av socker, antibiotika, p-piller, amalgamfyllningar, vaccinationer, stress är bla sådant som hjälper candida att få fotfäste.

Inte så upplyftande jag vet. Jag har fått pröva på denna "sjukdom" redan för över 10 år sedan. Övervann den med noggrann diet. Men eftersom att jag mådde bättre så avvek jag bara mer och mer från dieten och i samband med att jag vänta vårt första barn, för ca 8 år har jag haft halsbränna. Kändes inte så allvarligt, men den höll i sig ända till dessa dagar. Så småningom fick jag också kallad stressmage. Min mage har alltså reagerat på stressiga situationer och inte orkat ta hand om det jag äter. Bara för någon vecka sedan blev jag mycket dålig, trodde det var magsjuka, så jag tog det lugnt och tittade i bokhyllan efter nått att läsa när jag vilade. Såg då min bok om Candida, och då plötsligt slog det mig. Jag har ju Candida överväxt igen!
Så nu ser vårt skafferi annorlunda ut. Inget vitt mjöl, ingen mjölk, inget socker och ingen jäst..inga sådana saker som finns socker i...inte för mig iallafall. Nu ska jag få "inre ballans" och hjälpa de goda microorganismerna att äta upp dig. Inte det lättaste, nej, men det är det värt. Känner mig redan mycket piggare. Kräver en del fantasi att laga mat så hela familjen får äta. Men allt går.

Får ju ännu baka bullar, men inte äta dom...


Spottest

Det finns en självtest du lätt kan utföra för att få en indikation på om du har en Candida infektion.  Blodtest eller hårtest visar dock kanske säkrare svar.

Det första du gör på morron är att fylla ett glas med vatten och sedan spotta i glaset. Efter ca 20-30 minuter kan man då "avläsa". Om spottet blir trådigt så tyder detta på Candida överväxt, och det förblir rinnigt kan man pusta ut (eller beställa tid för blodprov)

...............................

För de som vill veta mera om Candida så finns det massor på nätet. Boken jag har heter "Candida vår tids folksjukdom" skrivet av Peter Wilhelmsson, rekommenderas. Bestämmer man sig för att hålla Candida diet finns det också kostråd i "Hjälp! Vad skall jag äta? Handbok för överkänsliga" av Ingrid Franzon. Har även hört att LCHF dieten kan ha recept om kan tillämpa vid Candida.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...