Piimä/surmjölk/långfil bygger på samma sak som yoghurt, mjölksyrebekterier; som livnär sig på laktos och mjölksocker. Mjölksyrebakterierna är dock en annan, och smaken blir inte stark som i yoghurt.
Roten
Börja med att ta fram ett halft glas piimä, välj den sort som du gillar bäst. och låt den stå fram i rumsteperatur en stund. Gärna upp till 12 timmar för att mjölksyrebakterierna skall förökas.
Mjölken
Värm mjölken till 35grader i kastrull (alternativt få upp temperaturen till 82gr först för att ta död på oönskade bakterier). Vispa ner roten
Vänta
Låt kastrullen stå med handduk i rumstemperatur, eller i kall ugn tills konsistensen ändrat och blivit tjockare. 12-16timmar. Ju längre man har den ju surare blir smaken och ju tjockare i konsistensen.
Förvaring
Vispa upp den färdiga piimän ordentligt och förvara den i kylskåp.
Före Piimän tar helt slut så kom ihåg att laga mera, du kan använda samma piimä som rot i oändlighet. Ett alternativ är också att frysa ner mindre mängder av sin favorit Piimä, och använda den som rot.
Resept på yoghurt hittar du HÄR
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Skriv gärna en kommerntar, det uppskattar jag! :)