lördag 29 november 2014

Salt pulling

Man lär sig något nytt varje dag. Medvetet eller omdedvetet. Eftersom jag hör till dom som oftast söker medvetet efter saker att lära sig så lär jag mig mycket nytt. För mig intressanta saker, men sådant som andra inte kanske förstår att uppskatta.

Saltpulling hör kanske ditt. Egentligen heter det dock inte så, men kan ju inte komma på vad det heter på det främmande språket...så döper det hellt kallt till saltpulling, eftersom att det går ut på samma sak som oilpulling som jag testade på för en tid sedan - ta bort orenheter.

Salt har den underbara egenskapern att den tar död på bakterier. Förr var det ett vanligt sätt (för de som hade tillgång till det dyrbara saltet) att lagra mat med hjälp av saltet. Tex laga saltsvamp eller varför inte laga en egen skrubb som innehåller salt, där det då både konserverat och motverkar svettlukt. Jag har även tidigare skrivit om salt, och då också använt det som munskölj.

Så blev väldigt glad (och intresserad) av att höra att salt används i länder där man inte alltid har tillgång till tandborste och tandkräm. Ja eller iallafall används det med jämna mellanrum (en gång i månaden kanske) för att göra en grundligare rengöring.


Salt pulling från Irak
1/2 tsk salt sätts i munnen, vill du tillsätter du även undefär lika mängd vatten. Saltet för du runt i munnen gnuggar (med fingret) mot tänderna gärna flera minuter. Tillför sedan lite vatten och skölj och gurgla med detta. Jag kan ju förvarna att smakupplevelsen är unik, det är inget man vill svälja (och inte heller får, stora mängder salt kan vara farligt).

.
.
.
.

fredag 28 november 2014

Swants ullbyxor av stickadtröja

Varje år väcks mina pysslar-gener till liv så här års. Jag har samlat på mig en hel del tyger och gamla kläder som jag nu tänker hitta ny användning för, bara jag tar mig tid. För tid finns det alltid, men orken... Lovade ju att återkomma med Swants, alltså ullbyxor omsydda från gammal stickadtröja. Jag har i flera år gått och varit avundsjuk på barnens ullbyxor men att sticka ullbyxor i min storlek har inte varit så lockande. Men för ett år sedan ramlade jag över instruktioner på hur man kan återanvända en gammal tröja och laga ullbyxor, så köpte en gammal stickadtröja från loppis och har nu bara gått och väntat på det kalla vädret..




Tacka vet jag pinterest, hittar jag nått som inspirerar nått jag vill laga nån bra ide så får jag det sparat där. Även swantsen har jag sparat där. Det går att sy dessa på många olika sätt, West Knits har en modell med bra passform ( har man stor stickatröja så är det bara att sy in och minska på) och Instructables har en mycket enkel modell med lös och skön stil (men som kan vara svår att få innanför utebyxor om man så vill)







Vill samtidigt rekommendera boken Lisens Örtspa skriven av Lisen Sundgren, köpte mitt exemplar för ca två år sedan och det är en av de böcker som tillbringar minst tid i bokhyllan. Många fina recept på salvor, skrubbar, oljor... av sånt man kan plocka i naturen eller har hemma i skåpen.

Nu får vintern komma.


tisdag 25 november 2014

ull i kudden

Många har ju hört om plastsanering. Även hos oss har denna plastsanering haft sin tysta gång. Köket och sovrummen är det som varit de viktigaste. Jag har aldrig varit särskilt förtjust i plastsaker, så att minska på plastmängden. Måtta med allt tycker jag, har inte hysteriskt kastat bort allt som innehåller plast; barnen har fått gå igenom vilka leksaker leksaker de kunnat avstå från och jag tittat igenom då främst köket. Oftast genom att ersätta ett köksredskap först med ett "nytt" från loppis, så man inte skall bli i klistret när man skall röra i gröten och märker att alla köksslevar är försvunna. :)

För ett år sedan köpte vi ny säng. Den gamla hade gjort sitt, vi sov dåligt och blev sjuka i både ryggar och nackar av den. Eftersom att jag ville ha en säng med naturmaterial så blev det en futonsäng, som vi varit väldigt nöjda med! Mera om den kan du läsa här. Täcken har vi med bomulls vaddering och en del av dynorna har dun, problemet är att vi tycker dom prasslar. Tanken är nog att köpa nya nya kuddar till hela familjen, men det blir så dyrt. Så tills vidare har testar jag fylla min egen kudde med ull.

Ull är ett utmärkt material och oerhört mångsidigt material. Det samlar upp fukt utan att kännas fuktig, både värmer och känns sval. Ett material som man gärna har nära sig som tex underkläder eller sticka egna stickatröjor, strumpor... Jag har även planerat sy ullebyxor av en gammal stickatröja, swants, men det återkommer jag med en annan gång. Ylle funkar även bra i sängen. Det finns bäddmadrasser, täcken och dynor som är fyllda med ylle, men de kostar även en hel del slantar... Så tills vidare får jag nöja mig med att pimpa min gamla.


 Jag har flera år använt en special dyna med flera fack som har dragkedja på sidan, man kan alltså lätt öppna och justera mängden stoppning (jag gillar ganska tunna dynor). Så att byta ut stoppningen till ull var inte svårt, bara öppna och byta. Använde tvättat och kardad ull, gissar att jag får fylla på lite efter att ha sovit en stund på den när ullen packat ihop sig. Denna kudde går inte att tvätta i maskin, då skulle ullen tova sig. Tror inte behovet heller finns, men regelbunden vädring behöver den säkert för att släppa ifrån sig fukt från nattens mardrömmar.


fredag 21 november 2014

dyna av återanvänt material

Min gamla t-skjorta hade gjort sitt, med stora hål i armhålan. Istället för att klippa hela tröjan till trasor (eller kasta bort den) så återanvände jag tyget till en kudde. Klippte av tröjan och sydde. Kardade det tvättade ullet för att få det att bli fluffigt och mjukt och fyllde kudden. I hopp om att dynan skall hålla sin form bättre fäste jag ett band i mitten av kudden. Denna kudde blir till vår lilla kattfröken Maya. Hon flyttade till oss för en vecka sedan och sover inne i vår bokhylla för tillfället, men jag hoppas hon skall gilla en varm och mjuk dyna istället för hårda böcker.



























Maya är ännu väldigt försiktig, och vill ha mycket tid att bekanta sig, så det har funnits en del tid att pyssla och fixa åt henne. Torrtovade en liten mus och fyllde den med lite kattmynta, den leker hon med nattetid, eftersom man får alltid söka en stund på morron för att hitta den. :)



En del av en gammal trasig spinnrock, garn av lin och en kotte funkar fint fint :) Behöver inte vara så invecklade saker för att göra en liten misstänksam katt glad. Mest leker hon dock när kotten är upphängd på dörrhandtaget




Oskarp bild på det lättaste pysslet. Återanvända (återigen) bakplåtspappret som varit under pizzan... :) Och julgranbollarna som jag tovade i maskin förra året kom i ny användning (vissa av dom har en liten bjällra i mitten nu)




Vi har även lagat ett klätterträd av gammal drivved. Maya kommer att vistas mycket ute när hon växer, men tills dess får hon klösa på denna. Lustigt nog är det brädorna mot golvet varit bra att klösa på, upp längs trädet har vi ännu inte sett att hon klättrat.

måndag 17 november 2014

bollar av återvunnet papper

Papper är mitt favoritmaterial i pyssel...iallafall för tillfället. Många av de pyssel jag gör är av gammalt papper. Istället för att kasta bort så kan man ju laga nått nytt...såklart ;) I går knåpade jag ihop dessa, och fler lär det bli.




Dessa bollar blir både fina och man kan variera dom i oändlighet. Till de två första bollarna använde jag söndrig serietidning. Pappret behöver vara lite tjockare, det är då mycket lättare att få en stabil boll. Utprintbara mallar och instruktioner finner du här. Har du ingen printer kan man också rita en egen mall: cirkel med fem kronblad,och klippa ett hack genom halva kronbladet. Det behövs 12 stycken blommor till en boll.



Planerar laga en stor boll av en gammal karta, egen jordglob :) ...och så gillar jag ju använda gamla tapeter till en massa olika pyssleprojekt, och kommer antagligen pröva dom även här.


torsdag 13 november 2014

sova på futon

För snart ett år sedan skaffade vi vår futon madrass, skrev även ett kort blogginlägg om detta, och lovade återkomma när vi hunnit sova på den mera, och det har vi ju nu....

Futon madrasser kommer från Japan där madrasserna ursprungligen var ganska tunna och fyllda med bomull. Idag finns det lite flera alternativ, men bygger på samma sak-naturmaterial i olika lager. De innehåller alltså inga stålfjädror, palstfickor eller konstfiber. Naturmaterial andas, vilket vi känt varit en av de största fördelarna med futonmadrassen-inga genomvåta och svettiga sängkläder på heta sommarnätter mera.

Det tar en tid att bli van med futonmadrassen, de är betydligt skarpare än vanliga madrasser. Men detta också för en orsak, det sägs vara mera avslappnande för ryggmusklerna att sova på hårdare madrasser. Detta har jag även läst att många upplevt; att ryggen mår bättre med en hård futon madrass. Sover man fock mycket på sida så kan futonmadrassen upplevas för skarp. Jag gillar hårda madrasser och stortrivs.

En annan sak som kräver lite är att madrassen behöver vändas för att må bra och vara bekväm. Och det är inget man gör själv när det gäller en 160cm madrass, de är rysligt tunga! De kräver också ett sängbotten som andas, ett spjälbotten, eftersom att madrassen behöver kunna släppa ut den fukt som samlas under natten.

I år är det väl dags att skaffa bra dynor då. En bra säng med dåliga dynor gör ju bara halva jobbet.. Vi prövade med dundynor, men de prasslar så mycket (antagligen för billiga och dåliga..) Gissar det blir julgubben (ja eller skattepengarna vi får tillbaks) som vi placerar på duktiga dynor i år.


Så summa summarum. Jag skulle aldrig vela ha nått annat än en futonmadrass!! Min man säger dock, efter att ha sovit i "vanlig" säng att han tycker futonmadrassen är så hård, men detta går och oftast över efter en natt, och då är han så nöjd igen :) ...Och inte vet jag om det är bara en tillfällighet, men inget mera snarkande (eller så sover jag så tung dessa dagar att jag inte reagerar på störande ljud..)


onsdag 12 november 2014

Surkål

Förra året lyckades surkålen, i år kom det mögel på ytan. Kanske det var för varmt när jag prövade laga den i år?! Jag har alltså prövat laga surkål två gånger, med en bok som facit. Böcker är underbara...ja vilka skatter de kan vara, speciellt när man inte har någon att fråga råd av. Men har jag möjlighet att gå på kurs så gör jag ju det. Och till all lycka så fick jag gå på mjölksyrningskurs och fick då svar på många frågor. Så denna gång borde det lyckas! :)


Långt ifrån kunnig surkålerska är jag, men vill ju gärna uppmana andra att pröva på detta. Mjölksyrade grönsaker är super på många sätt. Inte då bara ett bra sätt att ta tillvara skörden, men även mycket bra för tarmfloran. Tycker man inte om surkål så kan man försöka sig på nått annat istället..


Probiotika/mjölksyrning/fermentering och varför sånt kanske nån undrar, det finns massor med bra läsning i ämnet. En bra start är att läsa tex: här. Några av de vanligaste produkterna i butikshyllan är antagligen yoghurt, som man även kan tillverka själv, Yoghurt bygger på samma sak som tex surkål, men det är olika mjölksyrebakterier som arbetar, samma är det med kefir.


Istället för att skriva ner recept så linkar jag idag. Tareq Tailor som har en jätte fin bok, "Sylta, safta och lägga in", om olika konserveringssätt. Och hittade även ett av hans recept på nätet:
Tareqs surkål


Det finns ju massor av saker som man kan mjölksyra. Morötter, rödbeta, vitlök... Men en sak som jag skulle vela pröva är att laga "limsa" (/läsk). Skulle ju vela hitta en sak som även barnen skulle gilla, surkålen är det bara jag som tycker om.. Lägger med en länk på limsa, som jag nån dag planerat pröva (återommer säkert med ett blogginlägg om detta då)

För mera läsning:
handbok i vardagsekologi
Syra själv
Mjölksyrejäsning av grönsaker

torsdag 6 november 2014

ost recept

Det finns massor med olika ostresept.. Detta är det första jag lärde mig. Gott grundresept :)


Ost recept
10liters kastrull
4 liter mjölk
2msk fil (långfil eller hur heter det i sverige)
löpe
termometer
plastburk som man borrat hål i
sil

Värm upp mjölken till 31-33gr
blanda ner filen
Låt stå i 30min
kontrollera värmen, värm i vattenbad för att komma upp till 31-33gr
häll i löpe (läs på ditt eget löpe hur mycket du skall ha, det finns så många olika)
Blanda försiktit och lite, rita en 8 två gånger i mjölken-det räcker




Låt stå 20 minuter helt stilla (inga dunkningar eller vibrationer helst)
Kontrollera att det har ystat sig
skär upp med kniv/lång stekspade av metall

Fortsätt att skära upp genom att samla upp ostmassan i din hand och hacka massan
När grynen är i storlek av riskorn, värm upp allt till 39gr, rör om hela tiden














Häll över till plastburken med hål. (detta kan tex vara en turkiskyoghurt burk som du lagat hål i)
(Kom ihåg att ta tillvara vasslen den kan användas i soppor, brödbak,kokas till messmör eller ricotta) Sätt en annan plastburk (fylltmed lite vatten som tyngd på osten för att pressa ut lite vassel
Låt rinna av 10 minuter och vänd sedan osten, sätt på tyngden och upprepa detta var 10:de minut den första timmen. Därefter kan du ta bort dom från formen, fortsätt ändå att vända på osten 1 gång i timmen.

Det första dygnet kan osten stå framme på en träbricka. (skyddas med uppochnervänd glasskål) Gnugga in osten med salt (1-2% av vilkten) och vänd 2-3gånger på osten den dagen.
Lägg på träbricka med skål som lock. Förvara svalt (i jordkällare eller kylskåp) och fortsätt vända osten en gång i veckan.
Osten är klar att äta om ca 2 månader, men kan bra förvaras längre.

Möglet som bildas på ytan är oftast ganska stark i smaken, men kan bra ätas. Den färdiga osten kan förvaras på samma sätt som under lagringen eller lindas in i bakpapper.


lördag 1 november 2014

reflexväst

Reflexväst är nästan ett måste när man bor i mörka Finland, och vill promenera på kvällen. Jag har inget emot att ha vanliga små reflex på mig, och tyvärr har jackor oftast har inga reflex alls. Men jag känner att jag inte vill lysa som en neonboll (som man gör med vanliga neonfärgaade västar), vissa dagar vill jag ta en lugn promenad i mörktet utan att lysa upp hela vägen, få känna mig lite gömd och glömd och gå i lugn och ro...men ändå synnas i mörkret när en bil kommer, och då passar inte neonvästen in. Så jag tillverkade en egen reflexväst som fyller samma funktion men känns roligare att ha på.

Reflexen sprättade jag lös från en gammal reflexväst som räddast från ett stort företags roskis (pga att tyget var söndrigt på västen). Tygen till min reflexväst hittade jag i mammas skåp.
Ville ha en modell som man trär över huvudet och fäster vid sidorna. Ritade ut en mall på en tidning och utgick sedan från det.



Dubbeltyg för att få lite stadga i västen. Gammalt klänningstyg som kantband. Klippte reflexbanden o lite olika tjocklek och sydde fast dom.



Denna reflexväst gjorde jag för två år sedan. Den har inga perfekta sömmar. Kantband gjorda av gammal klänning, återanvända reflex, gamla tyger.  Men den fyller en fuktion. Vissa dagar använder jag istället neonvästen, när mörkret känns för tät och jag inte har nått emot att lysa upp med lite neon :)

måndag 27 oktober 2014

Finns viljan..



För två år sedan köpte vi älgkött senast, fick hjälp med styckningen av en erfaren jägare. I år hade vi också turen att få köpa älgkött av en jägare. Ostyckat igen, denna gång gjorde vi styckningen själv. Försökte i all hast titta youtube på hur man styckar (videon finns här) för att väcka minnet till liv och tog med boken till slakthuset. :) Och fast det var ganska svårt så kände vi samtidigt att man lär sig, och det var ganska roligt, nästa gång går det nog ännu bättre. Finns viljan..

Känns så väldigt värdefullt att veta varifrån maten kommer, vem vet är det just denna älg som mumsat på samma trattkantarellställe som vi brukar vara på. :)

Jag har funderat en del på varför vi känner oss extra nöjda och glada när vi äter mat som vet varifrån det kommer. Dels för att man plockat och samlat själv och det då inte kostat något utan bara varit roligt och skönt att gå i skogen och tillfredsställande att se att nått i trädgårdslandet klarat sig. Dels är det det att vi ger våra pengar rakt till de som förtjänar att få pengarna, alltså bonden, jägaren, biodlaren.... Varför ha en massa mellanhänder om man kan få köpa direkt? Helst skulle vi ju äta mat från egen gård helt, men detta är inte möjligt ännu iallafall. Tycker heller inte att det är fel att köpa mat, speciellt när man vet varifrån den kommit. Kan vi inte odla/jaga/producera själva så kan vi iallafall styra vart våra pengar går, iallafall till stor del. Skönt tycker jag. Känns som maten blir godare och att man uppskattar den mera när man vet varifrån den kommer oberoende då har vi producerat den själva eller köpt.


söndag 26 oktober 2014

laga egen ost

Ett ganska väntat steg kan jag tänka mig. Vill ju kunna allt själv.. Nu har jag lagat egen ost. Fått vara på ostkurs. Ost är lite som tvål, man förväntar sig att det skall vara väldigt invecklat att laga, men det var det ju inte..det krävdes en liten push för att komma igång bara. Och nu finns det längre ingen hejd, jag tänker ost från morron till kväll. Ett bra vitsord till kursdragaren alltså. Brinner av iver och vill såklart dela med mig av denna härliga kunskap :)

Ost tillverkning påminner mycket om yoghurt tillverkning, men är bara att man fortsätter processen.

Den första aha-upplevelsen var att det är möjligt att laga alla sorts ostar hemma. Kan köpa favorit mögelosten och använda den som grogrund för en egen mögelost. (På samma sätt som yoghurt tillvekning, använd de smaker man gillar)

Pastörisera eller inte är frågan. Smaksak som det mesta. Opastöriserade ostar sägs vara godare än opastöriserade, detta har jag (ännu) ingen erfarenhet av. Vet inte om jag nånsin ätit opastoriserad ost, I Finland är vi så försiktiga och ser risker i allt och vill sälja "säker" mat med bästföre datum långt fram.. Jag väljer iallafall att inte pasrörisera min ost, i hopp om att få behålla lite mera av de nyttiga mjölksyrebakterierna och få godare ost.

Två ostar är pågång. En naturell ost med bara salt på ytan. Tänkte ha den att mogna två månader, passligt till jul. Den andra vitmögelost. Men detta är bara en början känner jag. Tänk att få fylla julbordet även med egna ostar.






På samma sätt som allt annat, alla har sitt eget sätt att laga ost. Eftersom att jag ännu bara hunnit laga två ostar så har jag ännu inte utvecklat eget sätt att laga ost på, återkommer antagligen med recept när jag hunnit pröva mig fram lite och hittat vad jag tycker funkar bäst. Lite förslag på recept:

ett sätt att laga ost (+en massa fina ostrecept)

mozzarella (egngelska)

feta (danska)

det här är mitt mål..

måndag 20 oktober 2014

havtorn och morotssmoothie

Det är så roligt att träffa nya människor och allt bara faller på plats, som om livet skulle vara ett pussel och bitarna så småningom bara faller på plats. Man vet aldrig vad som finns bakom nästa hörn som man brukar säga. Bakom dagens hörn fanns det iallafall trevliga människor goda morötter och havtornssaft. Bäret Havtorn är ett dunderbär och perfekt att få ge till hostiga barn, eller varför inte laga en drink/smoothie bara för att det är gott. Det blev en riktigt dunder drink med enbart nyttigheter.




Havtorn och morotssmoothie
1/2dl nypressad morotsjuice
2 msk havtornssaft
1 tsk honung
2 msk yoghurt
2msk kolloidalt silver vatten
saften från en halv lime


rör om

onsdag 15 oktober 2014

fermenterad hönsmat del 2

För en tid sedan skrev jag om att jag tänkte testa sura hönsmat. Ja alltså med samma process som man gör surkål, göra nyttigare mat till våra höns. Helsäd kan vara svårsmält för en hönsmage (kan bli problem med kvävan), och eftersom att vi inte har en sädeskross så fick jag tänka till. Detblev fermenterad hönsmat. Mera om hönsmaten kan du läsa om här.



Så hur gick det? Ja, våra höns mår bättre än nånsin, och lägger massvis med ägg! Jag har ingen vetenskaplig undervisning att hänvisa till för att bevisa att det beror på att jag ändrat deras diet, men jag känner i lilltån att det nog måste bero på detta. På hösten brukar ju äggmängden avta naturligt pga att de ruggar och vädret blir kallare. Men inte hos oss. Våra hönor sprutar ut ägg som om de trodde det var vår! Och då måste jag ju tillägga att dvärgkochiner inte är de hönor man skaffar för att få mycket ägg, de är alltså inte känd som duktiga äggproducenter.

 Känns som vi ännu är i startgroparna med att pröva fram vad som funkar. Prövade blanda med vitlök (det brukar jag ge till hönsen eftersom att ohyra ogillar lukten) men i fortsättningen blandar jag ner det först i matskålen, inte i fermenteringsburken, samma sak gäller torkade och krossade äggskal.

Fast det är meningen att man kan fortsätta fylla på samma grundsats hur länge som hällst (har jag läst mig till) så har vi börjat en ny sats efter att ha använt samma grund i ca 1 1/2 vecka. Känns som att vattnet behövt bytas ut då..

Våra hönor äter alltså nu fermenterad hönsmat bestående av:

en grund på
havre, vete, korn
och så varierar jag med
gröna linser
sesamfrön
linfrön
ärter
solrosfrön



de äter även (som jag blandar med i matskålen först före servering) samma som tidigare:
torkade rönnbär
torkade söndersmulade nässlor
yoghurtlöpe
torkade äggskal
matrester
mer om det här


torsdag 9 oktober 2014

miljö smartare städning

Inne på städning igen. Kan ju tro att jag blivit städtokig men så är inte fallet, utan vinklar det istället till perspektivet "när det ändå måste göras vill jag försöka göra det på miljösmart vis"



1. Sopsortera
Med lite ansträngning hjälper man mycket. Saknar man motivation så kan man tex ta en titt på sopor.nu Hos oss hinner glasburkarna oftast inte till återvinningsstationen utan tas i användning igen när vi lagar sylt.


2 Dammsuga eller inte
Låt dammsugaren vila, en vanlig dammsugare släpper oftast ut mycket mikrodamm, som speciellt allergiker kan ha svårt med. Men mikrodamm är inte bra för någon, det kan innehålla svampporer, irriterande fibrer, mineraler, bakterier, virus och avföring från dammkvalster Sopa och moppa istället. Våt mopp är underskattat, den tar upp mycket damm och kemikaliepartiklar. Har man trägolv kan en mikromopp vara ett bra alternativ för att inte blöta ner trägolvet så mycket.


3. Städmedel
Skippa kemikalier i rengöringsmedel. Både bra för plånboken och miljön, och då inte bara med det flummiga begreppet miljö som känns vara på andra sidan jorden utan miljön i ditt eget hem


4 Rensa ut
Rensa ut saker som är söndriga eller inte längre behöver, för hela saker och kläder till loppis. Det finns oftast mycket saker som "kan vara bra att ha nån gång i framtiden". Jag försöker spara det jag tycker är vackert eller faktiskt tror vi kommer att använda och kasta/föra till loppis de saker vi inte behöver. Började med plastföremål, dels för att de många gånger är fula men först och främst för att plastbanta.


5. Vädra ofta
Gör effektiva vädringar, gärna korsdrag en kort stund. Virus,bakterier, mögelporer och kemikalier transporteras med luftburet damm, och dom vill man ju gärna slippa.


6. Blommor
Bättre luft med blommor. Istället för en surrande luftrenare är det väl trevligare med blommor? Har man inte så gröna fingrar så kan man tex börja med Svärmorstunga. Men det finns många växter med alla egna egenskaper


7. Återanvänd
Mycket skräp kan återanvändas. Vik en kompostpåse av dagstidningen, klipp trasor av ett gammat klädesplagg så slipper du dels använda hushållspapper, använd glasburkarna till förvaring av tex sylt eller småkrafs istället för att köpa nytt eller använda plast...

8. Tillverka hållbart
Vissa saker kan man även tillverka själv, tex en trasa av bambugarn som tål varm tvättmaskin, eller att kokas med tvättmedel, så slipper man slitochsläng och får istället långlivade och hållbara produkter, perfekt att ge bort. En disksvamp har jag också tillverkat här finns en modell man kan vika.


Finns säker hur många bra tips som helst när det gäller smart städning, bara att kommentera och fylla på ;)

fredag 3 oktober 2014

snälla rengöringsmedel

De som känner mig så vet att jag har lätt att hitta saker som går före städningen. Jag är alltså ingen perfektionist utan klassas nog som en riktig råddfia i de flestas ögon.. Visst inverkar det att vi har tre barn, men egentliga orsaken är nog att jag bara hellre gör annat, gillar helt enkelt inte att städa. Slut förklarat.

Fastän denna städ-olust finns så tänker jag ändå skriva om städning. Städning ligger mig inte nära hjärtat men däremot miljön. Och då tänker jag kanske inte i banorna rädda hela värden (det känns för stort för mig) men närmiljön och framförallt hemmamiljön. Min familj får stå ut med en massa miljötänk, men detta för att jag vill dom väl, och egentligen delar ju hela familjen detta miljötänk-som tur.

Vill man minska på kemikalier i sitt hem så tycker jag man kan börja i städskrubben! Jag förespråkar inte "kasta ut skiten" dvs kasta bort de tvättmedel som man har där hemma. Använd upp det du har (utan att överdosera), spara sprayflaskorna och när dessa är slut köp inga nya! Det finns nämligen mycket snällare varianter både för dig, din familj, vattnet som skall till reningsverket och sedan ut i naturen (ja för reningsverk klarar tyvärr inte allt..)
Slut på propaganda och till saken.




Tallsåpa. Förknippas med mattvätt och skurgolv. Men kan användas till mycket mera. Tallsåpa är neutralt allrengöringsmedel som använder när vi tvättar golv, toalett  ja de flesta ytor. Använder det även i sprayflaska; 1del tallsåpa 10 delar vatten (finkar bra till spisen, köksbordet, lavoaren..). Rengör ugnen med tallsåpa; gnid in med tallsåpa, lägg på ungen tills den uppnått 100gr, sväng av och tvätta bort med vatten.

Galltvål är super på fläckar. tex blodfläckar och svett. Blöt ner fläcken med vatten och gnugga i galltvål, låt gärna verka en stund före du stoppar plagget i tvättmaskinen. Galltvål är också, på samma sätt som tallsåpa, nått som kan användas till det mesta.

Ättika funkar bra på ingrodd smuts. Att tvätta wc stolen med. Eller få bort kalkfläckar med. Tvättar man kakel så behöver den spädas ut och sedan sköljas bort från kaklet eftersom fogarna inte gillar den starka ättikan. Ättika använder jag ibland utspädd med lite eterisk olja istället för sköljmedel i tvättmaskinen, det om de känns sura eller luktar mycket svett.

Citron har blekande och bakteriedödande effekt. Kombinerar man salt med citron har man en effektiv skrubb. Jag brukar gno skärbrädor med citron med lite salt på eller dra över diskbänken före citronklyftan kastas i komposten. Tar även effektivt bort fisk och vitlöksdoft från händerna.

Bikarbonat /Soda bleker och tar bort illa lukt. Lägg tex lite soda och hett vatten i en illaluktande termos,  eller använd istället för blekmedel på vittvätt (1/4dl / maskin). Soda kan också användas på torrtvätt genom att lägga tygföremålet i en plastpåse med soda och sedan skaka påsen. Soda kan man också späda ut maskindiskmedel med; hälften soda och hälften ekologisk maskindiskpulver, man spar en peng och slipper en hel del kemikalier.

Ett milt diskmedel (ekologiskt..)tycker jag också att man behöver ha. Till handdisk och fönstertvätt..


Med dessa klarar man sig gaska långt tycker jag, och de flesta av dessa har man oftast redan hemma.. I detta fall går kemikaliefritt före ekologiskt. Men diskmedel och tvättmedel substitut har jag inte hittat som vi varit nöjda med, så där kör vi ekologiskt istället.



lördag 27 september 2014

fermenterad hönsmat


Nu har jag igen testat något nytt. Och vill såklart få dela med mig...

Fermenterad kål känner vi till i form av surkål, Fermentering är ett sätt att konservera mat på, som bygger på en jäsning utan syre. Surkål är kanske den första saken man kommer att tänka på när det gäller fermentering, men även bl.a. yoghurt,ost, salami använder samma process.

Mera att läsa om fermentering finns tex här eller i boken Syra själv.

Fermentering är alltså ett bra sätt att konservera produkter på men även ett mycket nyttigt sätt. Under jäsningen uppstår en massa olika hälsosamma bakterier och vitaminer, maten blir även lättare att smälta. Av dessa orsaker har jag också lagat mat till hönsen med denna metod, för att det alltså är hälsosamt till hönsen. En till orsak till varför jag ville pröva på detta är för att de inte behöver äta lika mycket. Ja hönornas energibehov blir snabbare tillfredsställt, de får de saker de behöver. Win Win tycker jag. Man sparar både pengar och energi på att lägga igång en fermenterad hönsmat, och dessutom mår hönorna bra.

Jag har tidigare skrivit om hönsmat. Och använder fortfarande samma ingredienser. Men nu på ett annat sätt.

Fermenterad hönsmat

Starten kan man göra på flera olika sätt. Lättast går det om man har en start i form av surkål. Det går även att få igång processen utan surkål, men det tar lite länge och kräver att man bandar om i burken rätt ofta. 

Du behöver:
vatten
lite surkål
säd (havre,vete,korn)

Blanda alla ingedienser i en glasburk, se till att vattnet täcker säden väl, då gärna med flera cm (eftersom att säden kommer dra i sig vätska). Låt stå i rumsvärme i tre dagar, blanda om i burken varje dag, gärna flera gånger per dag. Doften skall vara syrlig, som surkål. Inte som mögel eller alkohol, i så fall har det misslyckats och måste kastas bort.

När du tar mat till hönorna så skopar du upp det som behövs och lämnar alltid kvar vätskan och en del av säden. Sedan  fyller du på på med ny säd och fyller på vattnet, blandar om och låter stå till nästa dag. Samma procedur upprepas följande dag och skall gå att fortsätta i all oändlighet.

Denna mat kan innehålla mycket mera än bara säd. I princip kan man sätta med allt som man i vanliga fall även skulle mata hönorna med, dock inte kött och mjölkprodukter.

Jag har använt; korn, vete, havre, ärter, linser, sesamfrön, linfrön.
Kommer även pröva morotskal, äggskal, solrosfrön, (och säkert en massa annat som jag inte nu kommer på)


...

Ger fortfarande matrester och löpe från yoghurten och alla de andra sakerna som jag skrev om i mitt tidigare inlägg om hönsmat, men de träffas först i matskålen och inte i fermenterings burken.

Mera information finns på engelska på tex naturalchickenkeeping

onsdag 24 september 2014

hunger för den goda maten




Sån tur man kan ha ibland... Köper inte ofta tidning, eller står sällan och tittar vilka tidningar som finns (utöver de två som jag ibland köper) men ibland händer det sig att jag får gå till butiken utan barn och är det kö i butikskassan och då föll ögonen på tidningen "hunger". Minns att jag tidigare hållit tidningen i handen eftersom jag då haft barnen med... Antagligen denna gång eftersom att de på förstasidan skrivit om mat som kastas i roskis. Den fick iallafall följa med hem, och det kommer den absolut även få i framtiden också. Mycket bra att läsa tycker jag. Rekommenderas! :)

måndag 15 september 2014

rönnbärsskrubb

Vi är skogsmänniskor och trivs i skogen hela familjen, ja men inte alltid alla, men kommer vi oss ditt så stortrivs vi oftast. Kräver inte så mycket, dagg på spindelnäten och dimma...finns alltid nått att upptäcka både för stora och små :) Oftast har vi saft och nötter med om orken tar slut.




Svamp och rönnbär satsade vi på senast vi var till skogs. Fast vi redan plockat massor av båda sorterna så vet vi ju att det finns mera, och ännu finns det rum i frysboxen..





Jag har tidigare skrivit om rönnbären, dessa dunder bär som sällan blir plockat. Synd tycker jag så har försökt hitta på sätt att ta tillvara dessa bär.

Man brukar ju säga att huden "äter" det som den matas med. Salvor och skrubbar tycker jag är ett bra sätt att ta hand om sin hud. Rönnbären innehåller massor med c-vitamin, antioxidanter, mineraler och karoten och dessa nyttigheter skulle jag ju gärna mata min hud med.

Jag använde mig av torkade rönnbär för att göra en hållbar skrubb. Vill man använda färska rönnbär går detta även bra, då krävs inte att man tillför så mycket vätska och skrubben skall då användas genast.


rönnbärsskrubb
1 dl torkade rönnbär
1dl röda linser
en hand torkade ringblomsblad

Mixa alla ingredienser till ett mjöl. Förvara dessa i en glasburk. När det sedan är dags att använda skrubben så behöver du en våt substans; vatten funkar bra, men vill man lyxa till det lite så kan man använda lite matolja, grädde eller yoghurt och kanske en klick honung. Använd ca 1/2dl pulver och 1/2dl vätska, så konsistensen blir grötig. Massera in hela kroppen och duscha sedan bort.




lördag 13 september 2014

kokos mot svaminfektion

Många kvinnor drabbas av svampinfektioner i underlivet, tex vid graviditeter eller candida. Mängden socker man äter påverkar mera än man tror, men inte enbart detta. Ogärna går man omkring med klåda mellan benen och har kanske inte bor granne med apoteket (och kanske föredrar att pröva på hemkurer). Ramlade över en amerikans sida med egen "medicin" mot just detta (som jag tyvärr glömde skriva upp adressen till), blev så glad över hur lätt det kan vara att tillverka själv så vill nu dela med mig av detta fynd. Jag tyckte även att den var effektiv. Har man inte ingredienserna hemma så tycker jag det är värt att skaffa, de är (alla tre användbara till många olika saker) Har man inte tidigare använt teatree och lavendel olja så kan det vara bra att göra ett hudtest genom att droppa en droppe på huden. Kan vara bra att vara försiktig när man lagar första satsen, med bara 2 droppar av varje eteriskaolja och sedan öka mängden nästa gång.

För underlivssvamp
1 msk kokosolja
2-8 droppar eterisk tea tree olja
2-8 droppat eterisk lavendelolja

Blanda alla ingredienser med en matsked. Samla ihop massan i två klumpar och lägg kallt i kylskåp eller frysen en kort(!) stund, så massan stelnar. Applicera sedan denna i slidan med fingrarna på kvällen före du går o sova. Kom i håg att använda trosskydd eller binda, kokosoljans fläckar är inte trevliga.

Rekommenderar att gravida ändå rådgör med läkare, vet inte huruvida detta passar till gravida.

Kokosolja förövrigt är bra till mycket. I raw-bakverk, att steka i, som hudkräm, glidmedel...synd bara att det inte går att odla i Finland ;)

måndag 8 september 2014

saltsvamp och svampsallad


Vi har ett super svampår i år! Och vad är då bättre än att få vara på svamp kurs, så med mera självförtroende att pröva plocka ny svamp så har jag nu plockat pepparriska. Pepparriska är känd för att passa i svampsallader (hittar man inte den så går det bra med tex skäggriska). Jag skrev för något år sedan upp svärmors saltsvamp -och svampsalladsrecept och hart nu äntligen fått använda som, inte vidare svårt är det heller. Och eftersom vi redan har fyllt både skåp och frysbox med både torkade och förvällda svampar så tyckte jag saltsvamp passade som nästa.




nyburkat
klart för kylskåpet


Svärmors saltsvamp
(till 1kg svamp får man räkna 100-150g salt, men det går bra att ta det på högt och hellre överdosera saltmängden)

*Rensa och skär svampen.
*Förväll svamparna i 10 min i rikligt med vatten.
*Skölj noggrant av de förvällda svamparna genom en sil och låt dom droppa en stund.
*Ta väl rengjorda glasburkar. Varva salt-svamp-salt-svamp..avsluta med ett lager salt.
Se till att svampen täcks med saltvätskan som uppstår, sätt en tyngd på. Jag använde mig av en plastpåse som jag fyller med lite vatten, på samma sätt som jag gjort när jag prövat laga surkål. Det är nämligen viktigt att alla svampar är under den saltlag som uppstår annars möglar de. Uppstår det inte saltlag så det täcker svamparna när du burkar, så kan du lägga det i kylskåpet ett dygn, saltet drar nämligen ut vätska ur svamparna. Vid behov kan man även laga en saltlag: 1 liter vatten 1 1/2 dl salt (koka upp, låt svalna häll på).

Förvaras kallt, ju längre den förvaras ju saltar blir svamparna. Viket betyder att svamparna behöver blötas/sköljas längre när de används.

En positiv sak med att salta svamp är att det är möjligt att fylla på i burken om man hittar mera svamp i skogen, man förväller då den nya svampen och låter det svalna. Sedan fyller man på burken med samma princip-salt, svamp, salt. Man kan bra både fylla på och även ta bort en del för att använda, det viktiga är att se till att det finns tillräckligt med saltlag så Alla svampar täcks.








Simpel med god svampsallad:

Svärmors svampsallad
*skölj av den inlagda salta svampen /låt ligga i vatten ett par timmar (beroende på hur länge de lagras)
*kläm ur vattnet ur svamparna och hacka smått
*finfördela rödlök
*cremefraich/gräddfil/smetana blandas med.
Använder man pepparriska så behövs ingen peppar, men använder man andra riskor så är det gott att sätta med lite svartpeppar.





sprängtickate och svampsalladsmörgås i svampskogen


lördag 6 september 2014

örter i hönsrede



Jag har nångång läst att förr använde man malört, åbrodd, vinruta, renfana och ormbunksblad under ströet i hönornas rede för att motverka kvalster. Jag vill ju slippa att bespruta/pudra mina höns med starka gifter som gör att både ägg och kött inte mera duger till mat. Så ormbunke och renfana hade jag förra vintern torkat och satt i hönornas reden. Hade även plockat skvattram och rölleka eftersom att de även sägs ogillas av insekter. Har inte hittat så mycket information om ämnet på svenska men på amerikanska sidor finns det en del information om andra örter som även kan användas. Intressant tycker jag. Så jag forskade vidare... de örter jag försöker samlar in och torkar i år är:

mynta
basilika
lavendel
rosen blad
citronmeliss
salvia
rosmarin
krasse
kamomill
oregano
ringblomma

malört (lite)
renfana (lite)
älgört
skvattram
åbrodd
vinruta

Vissa av örterna är för att ohyra inte gillar, vissa för att det är antibakteriell eller fungerar lugnande till hönorna. Varje ört har väl sin egen egenskap. Malört och renfana borde man vara lite försiktigare med, eftersom de är ganska starka, men de övriga samlar man in enligt vad man hittar. Hur mycket man sedan lägger i redet kan man fundera lite över. Vintertid lägger hönorna just inga ägg, så de vistas väldigt lite i reden. Jag tror det är viktigare att örterna inte har direkt kontakt med hönornas hud speciellt under sommarhalvåret när de vill ruva, eller att då välja milda örter.




En del färska örter har jag plockat in i reden nu på sommaren, men då milda. Oregano, citronmeliss, mint, rosen blad.. dels för att förebygga uppkomsten av skrutt man inte vill ha, men även för att det doftar gott. Samlar och torkar till vintern, som jag sedan sätter under halmen. Brukar inreda redena med lite kalk i bottnen (detta är också sånt som småkryp inte gillar) lägger sedan lite kutterspån på, sedan är det örternas tur på det sedan hö, toppar det hela med en golfboll (mera om golfbollarna han du läsa här)

fredag 5 september 2014

ogräs 7/7 daggkåpa



Daggkåpa innehåller stora mängder garvämnen som drar samman huden och stärker vävnaden, vilket också minskar blödningar. Daggkåpan har tidigare blivit mycket använt vid sårvård, och senare mycket inom skönhetsbranchen pga sin sammandragande förmåga.

Man kan torka och laga te på växten som är bra vid kraftiga blödningar, kring förlossningar eller vid kraftig mens. Den är även omtyckt som te vid PMS, det lär hålla hormonerna i styr. Av samma te kan man laga sammandragande ansiktsvatten. En riktig kvinno ört med andra ord.

Ännu hinner man laga en egen skrubb på de blad som finns ute.



På strömsö har de skrivit mera om kvinnoörter.

Intressant med ogräs, det finns så mycket att använda och så mycket att lära!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...