torsdag 9 oktober 2014

miljö smartare städning

Inne på städning igen. Kan ju tro att jag blivit städtokig men så är inte fallet, utan vinklar det istället till perspektivet "när det ändå måste göras vill jag försöka göra det på miljösmart vis"



1. Sopsortera
Med lite ansträngning hjälper man mycket. Saknar man motivation så kan man tex ta en titt på sopor.nu Hos oss hinner glasburkarna oftast inte till återvinningsstationen utan tas i användning igen när vi lagar sylt.


2 Dammsuga eller inte
Låt dammsugaren vila, en vanlig dammsugare släpper oftast ut mycket mikrodamm, som speciellt allergiker kan ha svårt med. Men mikrodamm är inte bra för någon, det kan innehålla svampporer, irriterande fibrer, mineraler, bakterier, virus och avföring från dammkvalster Sopa och moppa istället. Våt mopp är underskattat, den tar upp mycket damm och kemikaliepartiklar. Har man trägolv kan en mikromopp vara ett bra alternativ för att inte blöta ner trägolvet så mycket.


3. Städmedel
Skippa kemikalier i rengöringsmedel. Både bra för plånboken och miljön, och då inte bara med det flummiga begreppet miljö som känns vara på andra sidan jorden utan miljön i ditt eget hem


4 Rensa ut
Rensa ut saker som är söndriga eller inte längre behöver, för hela saker och kläder till loppis. Det finns oftast mycket saker som "kan vara bra att ha nån gång i framtiden". Jag försöker spara det jag tycker är vackert eller faktiskt tror vi kommer att använda och kasta/föra till loppis de saker vi inte behöver. Började med plastföremål, dels för att de många gånger är fula men först och främst för att plastbanta.


5. Vädra ofta
Gör effektiva vädringar, gärna korsdrag en kort stund. Virus,bakterier, mögelporer och kemikalier transporteras med luftburet damm, och dom vill man ju gärna slippa.


6. Blommor
Bättre luft med blommor. Istället för en surrande luftrenare är det väl trevligare med blommor? Har man inte så gröna fingrar så kan man tex börja med Svärmorstunga. Men det finns många växter med alla egna egenskaper


7. Återanvänd
Mycket skräp kan återanvändas. Vik en kompostpåse av dagstidningen, klipp trasor av ett gammat klädesplagg så slipper du dels använda hushållspapper, använd glasburkarna till förvaring av tex sylt eller småkrafs istället för att köpa nytt eller använda plast...

8. Tillverka hållbart
Vissa saker kan man även tillverka själv, tex en trasa av bambugarn som tål varm tvättmaskin, eller att kokas med tvättmedel, så slipper man slitochsläng och får istället långlivade och hållbara produkter, perfekt att ge bort. En disksvamp har jag också tillverkat här finns en modell man kan vika.


Finns säker hur många bra tips som helst när det gäller smart städning, bara att kommentera och fylla på ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv gärna en kommerntar, det uppskattar jag! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...