Det finns massor med olika ostresept.. Detta är det första jag lärde mig. Gott grundresept :)
Ost recept
10liters kastrull
4 liter mjölk
2msk fil (långfil eller hur heter det i sverige)
löpe
termometer
plastburk som man borrat hål i
sil
Värm upp mjölken till 31-33gr
blanda ner filen
Låt stå i 30min
kontrollera värmen, värm i vattenbad för att komma upp till 31-33gr
häll i löpe (läs på ditt eget löpe hur mycket du skall ha, det finns så många olika)
Blanda försiktit och lite, rita en 8 två gånger i mjölken-det räcker
Låt stå 20 minuter helt stilla (inga dunkningar eller vibrationer helst)
Kontrollera att det har ystat sig
skär upp med kniv/lång stekspade av metall
Fortsätt att skära upp genom att samla upp ostmassan i din hand och hacka massan
När grynen är i storlek av riskorn, värm upp allt till 39gr, rör om hela tiden
Häll över till plastburken med hål. (detta kan tex vara en turkiskyoghurt burk som du lagat hål i)
(Kom ihåg att ta tillvara vasslen den kan användas i soppor, brödbak,kokas till messmör eller ricotta) Sätt en annan plastburk (fylltmed lite vatten som tyngd på osten för att pressa ut lite vassel
Låt rinna av 10 minuter och vänd sedan osten, sätt på tyngden och upprepa detta var 10:de minut den första timmen. Därefter kan du ta bort dom från formen, fortsätt ändå att vända på osten 1 gång i timmen.
Det första dygnet kan osten stå framme på en träbricka. (skyddas med uppochnervänd glasskål) Gnugga in osten med salt (1-2% av vilkten) och vänd 2-3gånger på osten den dagen.
Lägg på träbricka med skål som lock. Förvara svalt (i jordkällare eller kylskåp) och fortsätt vända osten en gång i veckan.
Osten är klar att äta om ca 2 månader, men kan bra förvaras längre.
Möglet som bildas på ytan är oftast ganska stark i smaken, men kan bra ätas. Den färdiga osten kan förvaras på samma sätt som under lagringen eller lindas in i bakpapper.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Skriv gärna en kommerntar, det uppskattar jag! :)