tisdag 22 december 2015

plastfritt duschdraperi

Ibland känns det onödigt ja tillochmed fånigt att kemikaliebanta vårt hem. Vi bor nämligen i ett gammalt hus, som har gamla plastmattor i alla rum och fukt (mögel?) i väggarna osv osv, så varken huset eller vi som bor i det mår så bra man kunde må. Och eftersom att vi bor på hyra så är det inget som man lägger sin energi på, väljer istället att lägga energin på att fundera hur vårt egna hus nån dag skall byggas/renoveras. Och just av denna samma orsak orkar och vill jag plastsanera redan nu. Ju mindre kemikalier ju bättre. Målet är att ingen plast flyttar med oss när vi nån gång flyttar bort härifrån....tja eller så lite som möjligt, tänker ju inte kasta bort lego bara för att det är gjort av plast... Målet är: minimera plastprodukterna. Att plastsanera tar sin tid vill jag lova, speciellt när jag har ersatt de som måste ersättas med loppissaker och sånt tar tid vill jag lova (speciellt med fyra barn och lite pengar), men god väg är vi.

Till saken. Vi har länge haft ett gammalt duschdraperi av plast, och varje gång jag duschat har jag gruvat mig för hur mycket partiklar som frigörs i den varma och fuktiga luften när man duschar. Min tanke var att byta ut det till ett tyg gjort av hamppa eftersom det har sådana egenskaper som kunde funka som duschdraperi, men efter lite funderande så bestämde jag mig för att använda en linduk köpt på loppis. Lin har suveräna egenskaper är vackert! Hänger man upp det som duchdraperi som sådant kan man  även kasta det i tvättmaskinen med jämna mellanrum. Jag valde ändå att gå ett till steg;bivax.

För nått år sedan fick jag bivax från en biodlare som jag rengjorde. Har gjort egna beewraps med samma metod. Så egentligen är vårt duschdraperi ett jätte beewrap. :)






Lade bivax bitar på linduken och satt in det i ugnen, med bakplåtspapper under, på ca 70 gr. Ihopvikt duk. Fick ta ut den och fylla på med bivax flera gånger så det tog ganska länge. Men nu är det gjort och det känns bettdligt bättre att duscha i ett rum som fylls med bivaxfoft när man duschar. Amen



Mera att läsa om kemikalier och cocktaileffekten:
svenska dagbladet
läkartidningen
kemikaliesmart.se

fredag 13 november 2015

guldmjölk








Influensa tider, dags att boosta imunförsvaret lite tyckte jag och kokade nått som jag länge tänkt pröva på, nämligen Guldmjölk. Ingredienserna har alla sin givna plats och sin uppgift.


Del 1
Gurkmejapasta 

1/2dl gurkmeja
1 1/2 dl vatten
en nypa svartpeppar

Koka på svag värme i ca 10 min.




Del 2
1tsk gurkmejapasta
ett halft finger färsk ingefära  eller 1/2tsk torkad
4 krossade kardemumma kapslar
1 msk honung
1 tsk kokosolja
en liten bit chili
kanel
svartpeppar
4 dl valfri mjölk
(vanlijpulver)


Lägg alla ingredienser (förutom honungen som du lägger i just före du börjar dricka) i en kastrull, och låt sjuda nån minut. Sila drycken och avjut.

Jag har lyckats fasna för drycken och dricker den flera gånger per dag, antar min kropp behöver den just nu.. Drycken blir bara starkare för var gång, ökar mängden kryddor. :) Nam



lördag 7 november 2015

fotbad till far

På söndag firar vi farsdag i Finland. I går var jag och barnen på loppis, och en av sakerna jag köpte var en spikmatta. Ja en sån med plastpiggar och superlon vadderig, men eftersom att jag inte tänker bygga en plastfri spikmatta så blev det en sånhär, funktionen var denna gång viktigare. (och fyller den inte önskad funktion så kan jag donera den till loppis igen utan att gå på förlust) Hoppas iallafall att den kommer underlätta makens ryggsmärtor.


Ville även passa på att laga fotbad på burk till honom, eftersom att fötter och rygg har ett samband. Har helt klart hälsa som tema även i år när det gäller presenter..
Detta fotbad har som funktion att mjuka upp fötterna, och även motverka fotsvamp.

Farsdags fotspa
2dl halvsalt
2msk havsalger
2msk gröntte
2msk Dau Parco te
10 droppar eterisk citronolja

andvändning: Ta ca en halv dl av fotsaltet och häll på hett vatten, tillför fötterna så snabbt som möjligt (utan att bränna dom) och njut i 15 min (eller så länge vattnet hålls varmt). Hur mysigt du lagar det är upp till dig själv, musik, en bra bok, ljus...?

onsdag 4 november 2015

tandpasta






I våras när tandkrämen tog slut (vi har lång väg till butiken som säljer den tandkrämen som jag gillar) lagade jag egen, såklart. Jag har tidigare skrivit om saltpulling och där känner man riktigt hur saltet tar död på en massa orenheter i munnen. Ville nu även pröva göra tandpasta med salt. Efter en del funderande och googlande kom jag fram till följande resept:

2msk salt
2msk baksoda
2msk kokosolja
10 droppar eterisk pepparminolja

Blanda ihop alla ingredienser. klart. Jag förvarar min i glasburk och använder mig av en rengjord glasspinne att ta med.

Har använt tandpastan hela sommaren, och känner mig nöjd över resultatet. Jag har inte tidigare heller använt mig av flortandkräm, så steget till egen tandkräm var låg.

Eftersom att jag är inne på tänder så skall jag göra en liten uppföljare på oljepulling som jag tidigare testade på. Skam den som ger sig, prövade tidigare oljpulling med sesamolja och gillade inte smaken. Har nu gjort nytt försök, men nu med kokosolja. Gillar den mycket bättre. Gör oljepullingar ibland, när jag minns, oftast efter att jag borstat tänderna och under tiden jag gör andra kvällsbestyr. Ibland 5 min ibland 15 min, huvudsaken att det får vara i munnen (måste inte aktivt ha det att röra sig i munnen det renar ändå).

tisdag 27 oktober 2015

bär remmar



Söker ständigt efter nya sätt att ta tillvara mat från naturen. I år har jag för första gången prövat laga fruktläder, ja, eller som vi kallat det till bärremmar. Favoreten har varit rödvinbär. De blir trevligt sura och friska.

Prinsipen är mycket lätt. Mixa, smaksätt och torka i ugnen. Jag la lite kokosolja på bakplåtspappret för att smeten inte skulle fasna. Torka i ungen  i ca 75gr, tills massan blir läderaktig..men inte för torr, detta tar flera timmar. Vad man lagar av bestämmer man själv. Frukt och bär i olika kombinationer är väl det vanligaste. Vissa sätter socker, men den delen har jag hoppat över, med lingonen pröva jag sätta lite honung, men känndes sist och slutligen onödigt. Våra favoriter:

Banan och blåbär
Rödvinbär
Lingon och vaniljpulver

Eftersom att bärsäsongen börjar ta slut känns det väl lite konstigt att jag bloggar om bärremmar nu, men jag tycker att det är ett bra sätt att få uppanvänt överårs sylt eller hela bär som man har i frysen.


tisdag 29 september 2015

tygväska av gammal tröja



Sommaren gick snabbt, och inläggen på bloggen har blivit få och orsakerna har varit många. Har kännt att den tid jag orkat och fått göra nått annat än ligga och ta det lungt (läkaren ordinerade mycket vila, så babyn i magen skulle hållas där så länge som möjligt..) så har det funnits annat att göra än att sitta framför datorn, har proriterat barnen...men visst har det även funnits tid för en massa annat även på sidan om, kommer blogga om vår sommar och mina projekt vartefter.

Ett av projekten har varit att laga en butiksväska av en gammal tröja genom att bara använda sax.


Det finns många sätt att återanvända en tröja på, och även många sätt att återanvända en tröja till en tygväska, har man symaskin kan man sy en raksöm nere i kanten och kanske som jag;a använda de bortklippta ärmarna som fickor på väskan.

Hade sparat detta på pinterest och hade tänkt länka till den, men längen funkade inte, så lånar bilden därifrån och hoppas att ingen blir arg.

DIY Farmer’s Market Tote – No Sew Reusable Bag!!:


Många ungar har vi som vanligt fått hos oss i sommar, myskankorna fick ällingar i sommar (mer om det skriver jag en annan gång), och katten har också skött ungar i sommar.

Vår sommar avslutades med en lillesyster, hon hölls i magen till vecka 36. På sjukhuset hade de härrligt stora stickade strumpor där vår lillflicka fick spendera sin första tid. Väldigt sött tyckte jag, men konstaterade att jag inte behövde försöka sticka en likadann själv, babyn skulle ha hunnit bli så stor för strumpan skulle ha blivit klar. Men hade turen att ha en snabb stickande vän som gjorde en likadann till lillesyster, så hon fick även ha lika mysigt hemma. Symaskinen har jag dock haft igång, gissar jag delar med mig av mina babytillbehör här i något skede.




söndag 21 juni 2015

ut och plocka ogräs




Högsäsong för olika växter man kan plocka och äta i naturen just nu. Ju mer man lär, ju mer får man upp ögonen för hur mycket gratis mat det faktiskt finns. Dessa tre länkar är mina absolut favoriter inom området.

Lisen Sundgren ,som även skrivit några av mina favoritböcker, har även en blogg i samma ämne.

Dags att plocka Största fördelen med denna är att man kan få säsongbetonade e-post som påminner en om vilka växter som just nu är aktuella att plocka. Vi bor tydligen lite längre norrut än skribenterna och får vänta lite före samma växter påträffas här.

Skogsskafferiet Här hittar du massor med bra information om vilka växter som går att äta, även med linkar till recept. En otrolig samlig och tillgång för sådana som söker och vill veta mera.



Syrensaft, granskottssirap, groblads-ansiktsvatten, nässeltvål, björskskrubb...alternativen är oändliga. :)

fredag 19 juni 2015

kaniner igen

Så här länge tog det... Kan tydligen inte vara sommar utan att ha djur. Först fylldes hönshuset med några ankor och nu var det kaninburarnas tur.. Har insett att jag kommer vara hemma mycket, med min växande mage, så då kan man ju bra ta hand om några djur samtidligt..

Belgisk jätte kanin blev det denna gång. (vi går upp i viktklass rejält med både fåglar och kaniner, från dvärgraser till jättar, hehe), tack Anna! :)


Två flickor är det, som nu har fått namnen Tua och Moa. Den ena kaninen är hos oss på grönbete i sommar och kommer hamna i grytan med sina övriga syskon i höst, den andra kaninen är vi delägare i och kommer i framtiden ha två hem. Tanken är väl att vi har henne varannat år och tar fram en kull för varje sommar, sen får vi se om vi delar på kullarna så båda hushållen får kaninkött eller kör varannat år även med köttet. Återstår att se, känns i allafall som ett bra konsept oberoende hur vi löser det. Nu är dom iallafall här hos oss.

Trevlig midsommar. :)

torsdag 18 juni 2015

mysken Anki


Till oss har det , såklart, flyttat en til myskankedam, Anki. Hon är en äldre dam (äldre än tre år) som hunnit vara med om den del äventyr, hittats på rymmen med sin syster och fått ett hem, vant sig med människor och höns. Och nu har hon fått flytta till oss. Hon har helt klart mera livserfarenhet än de två, under året gamla, vita myskankorna som vi har. Anki förstår att uppskatta maträster, en helt klar ledare och en enorm tillgång att lära upp de andra två.

Har gått och väntat på ägg, men inga har jag hittat. Eftersom att de går ute från morron till kväll har jag bara suckat och konstaterat att de antagligen använt nån buske som bo. Men icke, jag har bara varit för dålig att söka! Ankor täcker tydligen över sina ägg när de beger sig ut på äventyr. Hittade en kväll 4 ägg i lådan inne hos ankorna. Tog ett och lämnade de övriga. Lite svårt att veta om jag skall tillåta dom ruva mera...mitten av juni nu.. med god tur börjar de ruva i början av juli och ska sedan ruva ca 40 (!!) dagar. Det betyder ällingar i mitten/slutet av Augusti. Inte mycket tid att växa sig feta på före vintern och ev slakt kommer.. Vet inte vad jag skall göra. Orka vänta till nästa vår?


fredag 12 juni 2015

torka kefirgryn


Har tidigare lyckats försumma mina kefirgryn, glömde dom i kylskået och glömde mata dom och dom gick inte att använda mera. Vill inte att detta upprepar sig och jag lämnar utan kefirgryn, så har nu torkat både mjölk- och vattenkefirgryn på följande sätt:

  • Skölj av kefirgrynen i rent vatten
  • Häll kefirgrynen på ett bakplåtspapper
  • Låt torka i rumstemperatur i 2-3 dagar tills grynen krympt i hop och blivit skarpa

Mjölkkefirgryn: Lägg de torra kefirgrynen i en liten minigrip påse och fyll på med mjölkpulver så grynen täcks, detta kommer förlänga hållbarheten hos dina gryn (det går även att lämna bort)

Vattenkefir: Lägg de torra kefirgrynen i en lite minigrippåse, jag satte även med lite vitt socker och indiansocker i hopp om att förlänga hållberheten hos grynen.

Påsarna med de torkade kefiren har jag nu i förrådet. Känns bra att ha backup. 

söndag 7 juni 2015

smaksätta vattenkefir



Kefiren påminner till smaken lite om kombucha tycker jag, gott med andra ord. Kefiren kan man också smaksätta för att få varriation och jag har redan nu hunnit pröva ganska många olika smaker. Sommaren är perfekt tid att söka sina favoritsmaker och göra trevliga läskade sommardrycker.

Steg 1
Grundreceptet

1dl kefirgryn
1 liter vatten
1/2 dl socker (jag gör oftast en blandning med vanligt vitt socker, indiansocker och lite kokossocker)

Blanda allt i en glas kanna och täck över med en handduk. Låt stå i rumsvärme i 1-2 dygn (gärna 2). Sila bort kefirgrynen och häll upp kefirdrycken i burkar/flaskor (som har tättslutande lock), till följande:

Steg 2
Smaksättning

Smaksättning av den nysilade kefirdrycker kan göras med många olika ingredienser. Fyll burken /flaskan med kefir samt växten/ bäret/ saften du vill smaksätta med, skruva på locket ordentligt, och låt sedan burken stå fram i rumstemperatur ytterligare ungefär ett dyng. Oftast jag man se att det stiger små bubblor i kefiren, då vet man att man har en kolsyrad kefir och den är klar att sätta i kylskået eller drickas.Våra favoriter har varit:

Ingefära bitar med limesaft
Äppelbitar
Blåbär
Rabarber + 1 tsk indiansocker
pepparmynta kvistar
svartvinbärsblad
 






rabarber, mynta och svartvinbärsblad skall här smaksätta kefiren


fredag 5 juni 2015

vattenkefir

Jag har som sagt kört fast på kefir. Har sedan tidigare haft mjölkkefir, men nu har jag även lärt känna vattenkefir. Tusen tack för kefirgrynen Veikeä Verso! Båda kefirgrynen bygger på samma sak de behöver socker för att överleva, mjölkkefir mjölksocker och vattenkefir på vanligt socker tillsatt i vatten. Med vattenkefir kan man göra nyttiga och goda drycker, perfekt till sommaren.


Att starta upp en vattenkefir:

ca 1/2dl vattenkefirgryn
1/2 liter vatten (finns det klor i ditt vatten måste det kokas upp och svalna)
1/2dl socker (hälften av mängden vanligt vitt socker och andra hälften indiansocker)

Häll i kefirgrynen med vattnet i en glaskanna och tillsätt socker. Blanda om och täck med tyg/papper så inte objudna gäster tar sig ditt. Låt stå i rumstemperatur ett dygn och sila sedan kefirgrynen och upprepa receptet.
Vattnet som kefiren legat i kan drickas med kommer antagligen vara mycket sockerstarkt, eftersom kefiren ännu inte hunnit äta så mycket socker. Det kan ta några dagar före kefirgrynen vaknat och ger fullständig kefir.



Grundreceptet

1dl kefirgryn
1 liter vatten
1/2 dl socker (jag gör oftast en blandning med vanligt vitt socker, indiansocker och lite kokossocker)

Blanda allt i en glas kanna och täck över med en handduk. Låt stå i rumsvärme i 1-2 dygn. Sila och lägg drycken kall. Vill man ha bubblor i sin kefir skall kefiren läggas i en glasflaska med tättslutande lock och stå i rumstemperatur ännu ett dygn före det sätts i kylskåp.

Kefir kan även smaksättas på många trevliga sätt, men det berättar jag mera om i ett skilt blogginlägg. :)

torsdag 4 juni 2015

Myskankor

Vi har haft en konstig vår. Först flyttade alla våra kaniner och senare i vår våra höns. Burarna har gapat tomma och vår kompost har blivit mätt om magen av alla skal och matrester. Bra så, men har känts fel på nått sätt att "bara" omvandla allt till jord när vi tidigare kunde mätta många munnar på de rester som kommer från vårt kök.
Har i många år fantiserat om att ha myskankor. Det jag har läst om dom har nästan enbart varit possitivt. De väsnas inte lika mycket som andra ankor, inte lika folkilskna som gäss, ger ägg och ruvar gärna fram stora kullar med ällingar (=mycket kött). Så eftersom att jag kommer vara hemma så gott som hela sommaren (och länge sedan efter det med lillbaby) så tyckte jag vi bra kunde pröva på myskankor i sommar. Gillar vi inte dom/ ruvar de inte fram älligar i sommar, så ger de bra mycket kött de vi nu har.

Hittade ett helvitt par, som vi nu döpt till Lucia och Lucas, födda senaste sommar. Har förstått att det är bra att ha flera honor i samma flock så kommer antagligen ännu utöka med en hona till...



onsdag 3 juni 2015

kefir-smetana



Jag har tidigare skrivit om mjölkkefir. Lyckades glömma bort och försumma den kefirgrynen som jag hade tidigare. Men nu har jag ingen fått tag på kefirgryn och nu finns det ingen hejd, har ny kefir på gang hela tiden och försöker på så många sätt som bara möjligt få den i användning.

Vanligtvis använder jag kefir i smoothies och blandar med det i joghurt, men har länge tänkt ta ett steg till och öka anvädningen ytterligare. Och eftersom jag gärna använder mig av Creme fraishe eller Smetana i matlagning (och jag länge velat experimentera med att ta fram egen) så var det ett mycket lätt beslut att göra kefir till smetana. Mycket lätt var det också.


Kefir-smetana
Utgå från grundreceptet. (finns här)
Använd gärna grädde eller väldigt fet mjölk.
Låt kefiren stå extra länge, gärna två dygn. (detta gör att kefiren blir syrligare och tjockare)
Avlägsna grynen och häll sedan kefiren i ett kaffefilter eller i en ren (och gärna struken handduk)
Vänta tills önskad konsistens uppnåtts.
Färdigt.

Jag tycker själv kefir passar utmärkt som Smetana eftersom kefir är så syrlig.

Mera kefir experiment på kommande. :)

måndag 25 maj 2015

jag borde..

Känns som om tiden inte räcker till, eller är det orken, vet ej. "Jag borde" har jag så ofta tänkt, men sedan lämnat bara som en tanke. Men känns helt tillåtet.

Ett "jag borde" som jag fått gjort är att plocka och ta tillvara vårens skatter.
Kirskål har vi plockat som sallad hela våren, och när de sedan växer sig för stora förnyas dom enkelt genom att kapa ner dom alla (precis som nässlorna) och så börjar skörde säsongen igen.



 Jag har egentligen ännu gammal gransirap i kyskåpet, så i år blir det kanske mera skrubb av granskotten, gillade konsistensen. Tyvärr är hållbarheten hos granskrubb inte den bästa eftersom de innehåller så mycket vatten, men får passa på att njuta av den nu. Här finns receptet från förra året.



Hallonblad plockade jag igår. Jag kommer ha använding för dom senare i höst. Har nämligen hört att det är bra att dricka hallonte efter en förlossning, eftersom att det skall ha sammandragande och lugnande effekt på livmodern. Ja, vår familj växer igen, i September beräknas en ny familjemedlem finnas i vår familj. Därav också så få blogginlägg, tiden och orken räcker inte till allt. :)


måndag 20 april 2015

Studenter





Efter en lååång paus från blogglivet tänkte jag göra ett litet blogginlägg om Studenter. Ja inte i den vanliga benämningen, men antar denna efterrätt har nått att göra med de vita studenthattarna (och antagligen också för att göra vanlig mat lite speciell). Detta lilla knep, efterrätt, är nått jag fått lära mig av min mormor nån gång i tiden. Det var ett bra sätt att ta tillvara gammal mat och göra det till nått nytt. Och hos oss funkar det väldigt bra, barnen äter dom mer än gärna.

Studenter är maträster, gammal hederlig Mannagrynsgröt. Koka mannagrynsgröt på vanligt sätt, och istället för att ge hönsen grötklicken som blir i kastrullen så sättst den i en kaffekopp ännu sålänge gröten är varm. Låt den svalna före du lägger den i kylskåp och avnjut den följande dag genom att helt engelt kippa koppen upp och ner och låta studenten glida ut på fatet. Den serveras alltså kall, men lite sylt eller bär på.

Gammal hederligt husmorskknep att ta tillvara all mat. :)


söndag 22 mars 2015

paus


Visst känns det vemodigt och konstigt att tänka sig, vi har nu bestämt att klara oss utan höns en stund. (får lära upp katten att äta upp våra matrester...eller kanske lära barnen att äta upp allt på taldriken..) Men vemodet kommer inte med tanke på våra matrester, utan vi kommer sakna de små nyfikna fjäderbollarna på vår gård som nyfiket följer med i allt man gör.

Allt har sin tid dock, och nu är det tid att klara leva utan höns en stund. I hopp om att lättare och snabbare kunna flytta. Vart vet vi inte ännu, men tiden är absolut mogen..

För er som bor i närheten och vill fylla på er hönsflock/börja på en ny, ta en titt HÄR

söndag 15 mars 2015

ruvande höna

Det börjar bli den årstiden igen att ruvlusten smyger sig på hos hönsen. Jag har vid flera tillfällen blivit tillfrågad hur jag gör med min ruvande höna. Om jag flyttar, isolerar den från de andra osv. Tänkte nu berätta även här.

De första tecken jag brukar se hos en höna som ställer sig att ruva är att den ändrar sitt beteende oftast håller sig väldigt nära tuppen (en av våra hönor tar tvärtom avstånd från flocken och söker mat på egna ställen). Om jag då önskar att hönan skall börja ruva så brukar jag sakta fylla hönsreden med golfbollar, mera om detta har jag skrivit HÄR.

Jag brukar oftast låta hönan ligga på golfbollar de första dygnen, och under tiden samla ihop ägg och märker äggen med blyertspenna varvet runt (eftersom då ser man lätt demarkeradeäggen och behöver inte ens lyfta på äggen utan bara på hönan). På det sättet kan man ha koll ifall nån annan höna tränger in extraägg i samma bo (kan då bli för trångt o ägg lämnar på utsidan), blir det mera än 10 ägg så kan det bli för trångt och hönan kanske inte kan hålla alla varma. Att jag lägger alla ägg samtidigt är för att hönan brukar ligga kvar 2-3dygn efter att första kycklingen kommit fram. Så har räknat med att kycklingarna har bättre tid på sig att ta sig fram om de börjar utvecklas samtidigt.

Jag brukar inte flytta hönan under tiden hon ruvar, och inte heller försöka stänga in henne eller skilja av, brukar bara kolla på att det inte kommer extra ägg i boet. Flyttar man hönan kan hon missta sig och gå tillbaka till det gamla tomma boet efter att hon varit o äta. Hon lever alltså tillsammans med de andra hönsen och är lika fri att röra sig som dom.

Jag skriver oftast i kalendern när kläckningen skall börja. För när första kycklingen kommit fram brukar jag flytta ruvhönan och hennes blivande familj, hon är då så upptagen av kycklingen och överger då inte sin lilla pipande vän utan värmer den troget. Jag brukar ha dom skilt den första veckan så de får sin egen mat (så äter de andra hönsen inte upp deras mat), men ändå i närhet till de andra så de kan gå tillsammans efter det. Brukar servera maten i boet sålände den ännu befinner sig där så hon inte behöver stressa iväg ur boet med hungrig kyckling medan de andra inte hunnit sig ut. 



Det lönar sig att ha ett bo på golvet med låg framkant när kycklingarna kommit fram, så att kycklingarna slipper tillbaka till boet om de ramlar ut. När alla kycklingar kommit i gång med ätandet och krafsade har de sedan oftast fått gå med de andra hönsen igen.

HÄR finns mera om hurudan mat jag ger till hönsen och kycklingarna.

lördag 14 mars 2015

laga egen piimä / surmjölk (/långfil)

Piimä/surmjölk/långfil bygger på samma sak som yoghurt, mjölksyrebekterier; som livnär sig på laktos och mjölksocker. Mjölksyrebakterierna är dock en annan, och smaken blir inte stark som i yoghurt.







Roten

Börja med att ta fram ett halft glas piimä, välj den sort som du gillar bäst. och låt den stå fram i rumsteperatur en stund. Gärna upp till 12 timmar för att mjölksyrebakterierna skall förökas.

Mjölken
Värm mjölken till 35grader i kastrull (alternativt få upp temperaturen till 82gr först för att ta död på oönskade bakterier). Vispa ner roten

Vänta
Låt kastrullen stå med handduk i rumstemperatur, eller i kall ugn tills konsistensen ändrat och blivit tjockare. 12-16timmar. Ju längre man har den ju surare blir smaken och ju tjockare i konsistensen.

Förvaring
Vispa upp den färdiga piimän ordentligt och förvara den i kylskåp.




Före Piimän tar helt slut så kom ihåg att laga mera, du kan använda samma piimä som rot i oändlighet. Ett alternativ är också att frysa ner mindre mängder av sin favorit Piimä, och använda den som rot.

Resept på yoghurt hittar du HÄR

onsdag 11 februari 2015

mysli hjälpreda





Vissa saker som jag prövar på förblir bara ett "pröva på", men vissa saker är här för att stanna. Att laga egen yoghurt och egen mysli är två av dessa som inte faller i katergorin "pröva på". Dels med den ekonomiska aspekten, men största orsaken är nog ändå smaken, och att veta vad man äter. För er som vill pröva på att laga yogurt så har jag recept här. I mysli tillverkningen har receptet ändrat en hel del (mitt gamla recept finns här) det ändrar lite för varje gång beroende på vad vi har hemma.

En sak jag hittat på loppis som underlättar massor i mysli tillverkningen är en liten glasburk,med trä i botten och fyra knivblad som man hackar med. Vår mysli innehåller nämligen stor mängd nötter och frön, och dessa är trevligt att få lite sönderhackat. Visst funkar kniv och skärbräde, men nötterna flyger lätt iväg, och för 50cent, som denna lilla hacka kostade mig, så har jag sparat mycket flygande nötter och mycket tid. Rekomenderas.  

Dagens mysli recept:

havre och boveteflingor
havre kross
kokosflingor
solroskärnor
pumpakärnor
linfrön
sesamfrön
kakaonibs
chiafrön
nässelfrön och blad
hackad mandel
hackad hasselnöt

värm upp i kastrull:
ca 5 msk rypsolja
2 msk honung
2 msk kokosolja

Blanda ihop allt och rosta lätt i ugn, ca 175gr




tisdag 3 februari 2015

futondynor




Jag har tidigare skrivit om vår futon säng (länkar här och här). Madrassen har vi varit mycket nöjd med. I samband med madrass byte böt vi även ut våra syntettäcken mot täcken i helbomull eller duntäcken.Och skillnaden var enorm. Att få sova med enbart naturmaterial på alla sidor gör att man svettas mycket mindre! Nu före jul var det dynornas tur. Prövade först byta ut innehållet i min kudde till ull (finns här) men kändes som om ullen borde fyllas på hela tiden eftersom att ullen "sätter sig" och inte förblir fluffig, så kände jag mig inte helt nöjd. Dunkuddar har vi prövat på,och det använder ännu en del av familjen. Men eftersom att vi tyckt om futonmadrassen ville vi även pröva på futondynor.

För att göra det hela mycket mera invecklat så finns det sålkart dynor som är olika tjocka, stora och har olika många punkter på dynan. Rekomenderar inte denna dyna till en som önskar sig en dyna som huvudet sjunker in i, sådan är inte futondynan. Futondynan är på samma sätt som futonmadrassen fylld med bomull, vilket gör att den är stadig och tung men då samtidigt stöder nacken.






En del av familjen använder fortfarande dunkuddar. Dun är skönt och mjukt och återfår alltid sin form och blir fluffigt. Borde ha en kanalsydd kudde med dun i, skulle säkert bli favorit.






Jag har även en bovete dyna. Den är skön och stadig att sova på, och har den stora fördelen att dynan går att forma. Det tar dock en stund att bli van med denna, just för att den är så "hård" och den har även ganska mycket ljud när man rör sig på natten. Den är inte i sängen varje natt men ganska ofta, min nacke gillar den men...


Nästa projekt är att även skaffa futon madrasser till barnen.... men då måste alla sängar även bytas ut (till sängar med spjälbotten), så det är ett större projekt..

söndag 1 februari 2015

slakt och styckning






Jag gillar praktiska presenter. Och eftersom att vi har lite djur (och antagligen kommer skaffa mera i framtiden) och gillar att äta kött så tycker jag det är naturligt att ha kunskaper i hur man avlivar och styckar ett djur. Vi har tidigare haft förmånen att stycka älgkött (kan du läsa om häroch här) och då använt böcker och youtube som hjälp, och för varje styckning så växer självsäkerheten lite och man lär sig nytt. Planer på egna järgarkort finns, för att inte behöva föda upp alla djur vi äter, men det lär tar en tid ännu före det förverkligas.

I år bestod iallafall min mans julklapp av en bok i ämnet och en typ av styckningskniv. Boken heter Butchering och är skriven av Adam Danforth. Med den i hand borde man våga sig på slakt och styckning av fjäderfä, kanin, lam, get och gris.(Har man nötkreatur som skall slaktas har han även skrivit en hel bok om detta.) Bra bilder och mycket info (450s tjock bok). På samma sätt som med matrecept (alla kockar har egna recept..) gäller antagligen även med styckning, att det finns massor med alternativ på hur man kan stycka tex ett får, mycket då beroende vad man vill ha ut för delar och hur man tänkt använda dom. Denna bok styckade lite annorlunda från hur vi gjort/försökt göra, vilket gör det ännu intressantare, man lär sig nytt. :) -bra bok!











Kompleterade julklappen med en gemensam styckningskurs, som vi båda gillade och uppskattade. Mera säkerhet och erfarenhet, och nu vet jag vilka knivar och köttyxor som kan önskas av julgubben nästa år.

#fårkött

#styckningsknivar

#köttkvarn

#köttbuljong

onsdag 21 januari 2015

trolldeg på burk

Trolldeg har jag skrivit om förut, då ett vanligt recept, detta hittar du här.

Jag tycker trolldeg är ett perfekt till mycket. Jag rör ganska ofta ihop en smet när jag skall försöka städa (att städa med en treåring brukar resultera i att mera saker kommer fram än vad jag hinner städa undan). Och ibland kan det även vara bra att ha en färdig burk med trolldegs ingredienser, bara att tillsätta vatten och lite olja. En sådan burk är lätt att ta med när man skall till mommo och moffa och leka eller varför inte som gåbortpresent till likasinnade. Lite extra blir det även om man färgar trolldegen med kryddor.


Trolldeg på burk:

3dl vetemjöl
1dl finsalt
ev färg bestående av kryddor

tillsättes sedan när degen skall användas:
1dl vatten och lite matolja (gör gärna en etikett med dessa instruktioner på burken, annars finns det en risk att man glömmer bort hur stor mängd vätska det skulle vara) :)


Jag använde paprikapulver som färgsättning i denna deg. Andra förslag är tex sprirulina, cyrry, gurkmeja, eller att färgsätta med rödbetssaft/vatten istället för att tillsätta vatten.



torsdag 8 januari 2015

avslutat kaninkapitel

Sista inlägget om kaniner eftersom nu har alla våra fyra kaniner flyttat. Eftersom att jag börjat jobba igen så kändes det inte som om tiden räckte till... Samtidigt som det känns vemodigt och konstigt (vad skall vi göra med gurkskalet nu..) så känns det även bra, de kom till ett bra hem och skulle jag sakna dom så finns det antagligen av deras ungar i framtiden... :) Allt har sin tid.

När vi flyttade hitt, så skulle vi bo ett år på hyra. Det ena ledde till det andra nu har vi bott här i samma hus i sex år. Det bara blev så. Visst har vi hållit ögonen öppna och sökt efter huset som skulle vara till oss, men det har inte dykt upp. Vet inte vad det beror på, kanske vi sökt på fel ställen, kanske tidpunkten varit fel. Allt har sin tid... Oberoende är vi ännu optimistiska, ibland. Att avsluta kaninkapitlet känns iallafall helt rätt, nu skall energin siktas mot annat håll. Och kanske vi då skulle lyckas, kanske det nu är vår tur att hitta ett hus. Ett nytt kapitel hoppas jag på.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...