måndag 27 oktober 2014

Finns viljan..



För två år sedan köpte vi älgkött senast, fick hjälp med styckningen av en erfaren jägare. I år hade vi också turen att få köpa älgkött av en jägare. Ostyckat igen, denna gång gjorde vi styckningen själv. Försökte i all hast titta youtube på hur man styckar (videon finns här) för att väcka minnet till liv och tog med boken till slakthuset. :) Och fast det var ganska svårt så kände vi samtidigt att man lär sig, och det var ganska roligt, nästa gång går det nog ännu bättre. Finns viljan..

Känns så väldigt värdefullt att veta varifrån maten kommer, vem vet är det just denna älg som mumsat på samma trattkantarellställe som vi brukar vara på. :)

Jag har funderat en del på varför vi känner oss extra nöjda och glada när vi äter mat som vet varifrån det kommer. Dels för att man plockat och samlat själv och det då inte kostat något utan bara varit roligt och skönt att gå i skogen och tillfredsställande att se att nått i trädgårdslandet klarat sig. Dels är det det att vi ger våra pengar rakt till de som förtjänar att få pengarna, alltså bonden, jägaren, biodlaren.... Varför ha en massa mellanhänder om man kan få köpa direkt? Helst skulle vi ju äta mat från egen gård helt, men detta är inte möjligt ännu iallafall. Tycker heller inte att det är fel att köpa mat, speciellt när man vet varifrån den kommit. Kan vi inte odla/jaga/producera själva så kan vi iallafall styra vart våra pengar går, iallafall till stor del. Skönt tycker jag. Känns som maten blir godare och att man uppskattar den mera när man vet varifrån den kommer oberoende då har vi producerat den själva eller köpt.


söndag 26 oktober 2014

laga egen ost

Ett ganska väntat steg kan jag tänka mig. Vill ju kunna allt själv.. Nu har jag lagat egen ost. Fått vara på ostkurs. Ost är lite som tvål, man förväntar sig att det skall vara väldigt invecklat att laga, men det var det ju inte..det krävdes en liten push för att komma igång bara. Och nu finns det längre ingen hejd, jag tänker ost från morron till kväll. Ett bra vitsord till kursdragaren alltså. Brinner av iver och vill såklart dela med mig av denna härliga kunskap :)

Ost tillverkning påminner mycket om yoghurt tillverkning, men är bara att man fortsätter processen.

Den första aha-upplevelsen var att det är möjligt att laga alla sorts ostar hemma. Kan köpa favorit mögelosten och använda den som grogrund för en egen mögelost. (På samma sätt som yoghurt tillvekning, använd de smaker man gillar)

Pastörisera eller inte är frågan. Smaksak som det mesta. Opastöriserade ostar sägs vara godare än opastöriserade, detta har jag (ännu) ingen erfarenhet av. Vet inte om jag nånsin ätit opastoriserad ost, I Finland är vi så försiktiga och ser risker i allt och vill sälja "säker" mat med bästföre datum långt fram.. Jag väljer iallafall att inte pasrörisera min ost, i hopp om att få behålla lite mera av de nyttiga mjölksyrebakterierna och få godare ost.

Två ostar är pågång. En naturell ost med bara salt på ytan. Tänkte ha den att mogna två månader, passligt till jul. Den andra vitmögelost. Men detta är bara en början känner jag. Tänk att få fylla julbordet även med egna ostar.






På samma sätt som allt annat, alla har sitt eget sätt att laga ost. Eftersom att jag ännu bara hunnit laga två ostar så har jag ännu inte utvecklat eget sätt att laga ost på, återkommer antagligen med recept när jag hunnit pröva mig fram lite och hittat vad jag tycker funkar bäst. Lite förslag på recept:

ett sätt att laga ost (+en massa fina ostrecept)

mozzarella (egngelska)

feta (danska)

det här är mitt mål..

måndag 20 oktober 2014

havtorn och morotssmoothie

Det är så roligt att träffa nya människor och allt bara faller på plats, som om livet skulle vara ett pussel och bitarna så småningom bara faller på plats. Man vet aldrig vad som finns bakom nästa hörn som man brukar säga. Bakom dagens hörn fanns det iallafall trevliga människor goda morötter och havtornssaft. Bäret Havtorn är ett dunderbär och perfekt att få ge till hostiga barn, eller varför inte laga en drink/smoothie bara för att det är gott. Det blev en riktigt dunder drink med enbart nyttigheter.




Havtorn och morotssmoothie
1/2dl nypressad morotsjuice
2 msk havtornssaft
1 tsk honung
2 msk yoghurt
2msk kolloidalt silver vatten
saften från en halv lime


rör om

onsdag 15 oktober 2014

fermenterad hönsmat del 2

För en tid sedan skrev jag om att jag tänkte testa sura hönsmat. Ja alltså med samma process som man gör surkål, göra nyttigare mat till våra höns. Helsäd kan vara svårsmält för en hönsmage (kan bli problem med kvävan), och eftersom att vi inte har en sädeskross så fick jag tänka till. Detblev fermenterad hönsmat. Mera om hönsmaten kan du läsa om här.



Så hur gick det? Ja, våra höns mår bättre än nånsin, och lägger massvis med ägg! Jag har ingen vetenskaplig undervisning att hänvisa till för att bevisa att det beror på att jag ändrat deras diet, men jag känner i lilltån att det nog måste bero på detta. På hösten brukar ju äggmängden avta naturligt pga att de ruggar och vädret blir kallare. Men inte hos oss. Våra hönor sprutar ut ägg som om de trodde det var vår! Och då måste jag ju tillägga att dvärgkochiner inte är de hönor man skaffar för att få mycket ägg, de är alltså inte känd som duktiga äggproducenter.

 Känns som vi ännu är i startgroparna med att pröva fram vad som funkar. Prövade blanda med vitlök (det brukar jag ge till hönsen eftersom att ohyra ogillar lukten) men i fortsättningen blandar jag ner det först i matskålen, inte i fermenteringsburken, samma sak gäller torkade och krossade äggskal.

Fast det är meningen att man kan fortsätta fylla på samma grundsats hur länge som hällst (har jag läst mig till) så har vi börjat en ny sats efter att ha använt samma grund i ca 1 1/2 vecka. Känns som att vattnet behövt bytas ut då..

Våra hönor äter alltså nu fermenterad hönsmat bestående av:

en grund på
havre, vete, korn
och så varierar jag med
gröna linser
sesamfrön
linfrön
ärter
solrosfrön



de äter även (som jag blandar med i matskålen först före servering) samma som tidigare:
torkade rönnbär
torkade söndersmulade nässlor
yoghurtlöpe
torkade äggskal
matrester
mer om det här


torsdag 9 oktober 2014

miljö smartare städning

Inne på städning igen. Kan ju tro att jag blivit städtokig men så är inte fallet, utan vinklar det istället till perspektivet "när det ändå måste göras vill jag försöka göra det på miljösmart vis"



1. Sopsortera
Med lite ansträngning hjälper man mycket. Saknar man motivation så kan man tex ta en titt på sopor.nu Hos oss hinner glasburkarna oftast inte till återvinningsstationen utan tas i användning igen när vi lagar sylt.


2 Dammsuga eller inte
Låt dammsugaren vila, en vanlig dammsugare släpper oftast ut mycket mikrodamm, som speciellt allergiker kan ha svårt med. Men mikrodamm är inte bra för någon, det kan innehålla svampporer, irriterande fibrer, mineraler, bakterier, virus och avföring från dammkvalster Sopa och moppa istället. Våt mopp är underskattat, den tar upp mycket damm och kemikaliepartiklar. Har man trägolv kan en mikromopp vara ett bra alternativ för att inte blöta ner trägolvet så mycket.


3. Städmedel
Skippa kemikalier i rengöringsmedel. Både bra för plånboken och miljön, och då inte bara med det flummiga begreppet miljö som känns vara på andra sidan jorden utan miljön i ditt eget hem


4 Rensa ut
Rensa ut saker som är söndriga eller inte längre behöver, för hela saker och kläder till loppis. Det finns oftast mycket saker som "kan vara bra att ha nån gång i framtiden". Jag försöker spara det jag tycker är vackert eller faktiskt tror vi kommer att använda och kasta/föra till loppis de saker vi inte behöver. Började med plastföremål, dels för att de många gånger är fula men först och främst för att plastbanta.


5. Vädra ofta
Gör effektiva vädringar, gärna korsdrag en kort stund. Virus,bakterier, mögelporer och kemikalier transporteras med luftburet damm, och dom vill man ju gärna slippa.


6. Blommor
Bättre luft med blommor. Istället för en surrande luftrenare är det väl trevligare med blommor? Har man inte så gröna fingrar så kan man tex börja med Svärmorstunga. Men det finns många växter med alla egna egenskaper


7. Återanvänd
Mycket skräp kan återanvändas. Vik en kompostpåse av dagstidningen, klipp trasor av ett gammat klädesplagg så slipper du dels använda hushållspapper, använd glasburkarna till förvaring av tex sylt eller småkrafs istället för att köpa nytt eller använda plast...

8. Tillverka hållbart
Vissa saker kan man även tillverka själv, tex en trasa av bambugarn som tål varm tvättmaskin, eller att kokas med tvättmedel, så slipper man slitochsläng och får istället långlivade och hållbara produkter, perfekt att ge bort. En disksvamp har jag också tillverkat här finns en modell man kan vika.


Finns säker hur många bra tips som helst när det gäller smart städning, bara att kommentera och fylla på ;)

fredag 3 oktober 2014

snälla rengöringsmedel

De som känner mig så vet att jag har lätt att hitta saker som går före städningen. Jag är alltså ingen perfektionist utan klassas nog som en riktig råddfia i de flestas ögon.. Visst inverkar det att vi har tre barn, men egentliga orsaken är nog att jag bara hellre gör annat, gillar helt enkelt inte att städa. Slut förklarat.

Fastän denna städ-olust finns så tänker jag ändå skriva om städning. Städning ligger mig inte nära hjärtat men däremot miljön. Och då tänker jag kanske inte i banorna rädda hela värden (det känns för stort för mig) men närmiljön och framförallt hemmamiljön. Min familj får stå ut med en massa miljötänk, men detta för att jag vill dom väl, och egentligen delar ju hela familjen detta miljötänk-som tur.

Vill man minska på kemikalier i sitt hem så tycker jag man kan börja i städskrubben! Jag förespråkar inte "kasta ut skiten" dvs kasta bort de tvättmedel som man har där hemma. Använd upp det du har (utan att överdosera), spara sprayflaskorna och när dessa är slut köp inga nya! Det finns nämligen mycket snällare varianter både för dig, din familj, vattnet som skall till reningsverket och sedan ut i naturen (ja för reningsverk klarar tyvärr inte allt..)
Slut på propaganda och till saken.




Tallsåpa. Förknippas med mattvätt och skurgolv. Men kan användas till mycket mera. Tallsåpa är neutralt allrengöringsmedel som använder när vi tvättar golv, toalett  ja de flesta ytor. Använder det även i sprayflaska; 1del tallsåpa 10 delar vatten (finkar bra till spisen, köksbordet, lavoaren..). Rengör ugnen med tallsåpa; gnid in med tallsåpa, lägg på ungen tills den uppnått 100gr, sväng av och tvätta bort med vatten.

Galltvål är super på fläckar. tex blodfläckar och svett. Blöt ner fläcken med vatten och gnugga i galltvål, låt gärna verka en stund före du stoppar plagget i tvättmaskinen. Galltvål är också, på samma sätt som tallsåpa, nått som kan användas till det mesta.

Ättika funkar bra på ingrodd smuts. Att tvätta wc stolen med. Eller få bort kalkfläckar med. Tvättar man kakel så behöver den spädas ut och sedan sköljas bort från kaklet eftersom fogarna inte gillar den starka ättikan. Ättika använder jag ibland utspädd med lite eterisk olja istället för sköljmedel i tvättmaskinen, det om de känns sura eller luktar mycket svett.

Citron har blekande och bakteriedödande effekt. Kombinerar man salt med citron har man en effektiv skrubb. Jag brukar gno skärbrädor med citron med lite salt på eller dra över diskbänken före citronklyftan kastas i komposten. Tar även effektivt bort fisk och vitlöksdoft från händerna.

Bikarbonat /Soda bleker och tar bort illa lukt. Lägg tex lite soda och hett vatten i en illaluktande termos,  eller använd istället för blekmedel på vittvätt (1/4dl / maskin). Soda kan också användas på torrtvätt genom att lägga tygföremålet i en plastpåse med soda och sedan skaka påsen. Soda kan man också späda ut maskindiskmedel med; hälften soda och hälften ekologisk maskindiskpulver, man spar en peng och slipper en hel del kemikalier.

Ett milt diskmedel (ekologiskt..)tycker jag också att man behöver ha. Till handdisk och fönstertvätt..


Med dessa klarar man sig gaska långt tycker jag, och de flesta av dessa har man oftast redan hemma.. I detta fall går kemikaliefritt före ekologiskt. Men diskmedel och tvättmedel substitut har jag inte hittat som vi varit nöjda med, så där kör vi ekologiskt istället.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...