onsdag 30 april 2014

majvippor av tidningspapper









Maj vippor är ju så roliga för barn (och jag som är så barnslig tycker ju också om dom). Majvippor tror jag är mera av ett finskt fenomen (vet inte om den traditionen alls finns i Sverige), som man vanligtvis får köpa från butiken nu runt första maj. Men som vanligt vill ju jag laga själv istället för att köpa, och då helst med återanvända material.

En kvist (fungerar som skaft)
en dagstidning
sax
lim (ev lite tejp att förstärka med)


Ta bort stiften från tidningen. Klipp ca 1-2cm smala remsor från ena kanten fram till ca 3cm ifrån den andra.
Limma sedan fast den uppklippta tidningen runt änden av kvisten. Jag gjorde det så att jag först limmade ihop några tidningssidor och sedan limmade dom samtidigt runt kvisten. Jag avslutaden med en tejpbit så majvippan skall klara av lite mera hårda tag som den kommer utsättas för under helgen. :)






  




Glada Vappen! :)

måndag 28 april 2014

Bhoomis små och Viirus fina











Löjligt hur spännande hur det kan vara med kycklingar. Tror jag är stoltare än hönan Bhoomi. De är ju så fina! :) Alltid lika spännande att se vilka färger som kommer. Ser ut som vår tupp Baltasar får grå kycklingar i olika nyanser. Pingvin färgade och en helfärgad ljus, tror den blir en ljus grå. Av 8 ägg har nu 5 kycklingar krupit fram, ännu ligger hon kvar i boet, så ev kan det komma nån till..


Idag tittade vi också vem som gömde sig i Viirus bo. Har inte velat störa dom tidigare. Viiru har varit så nervös, så var rädd att hon skulle överge dom. En helsvart unge och en svart med lite vitt. Dessa är Lakus första ungar, svart är tydligen dominerande. :)


små lurviga krabater. :)

fredag 18 april 2014

nya djur igen

antar det hör till våren... :) Vaktlar hade jag ju faktist inte egentigen planerat att skaffa, men kunde ju inte motstå. Vi har ju en bur ledig för vaktlar. Lite småroliga är de ju och ägg lär de ju få om någon av de sex är en höna. 2-3veckor gamla är de bara ännu, så får vänta någon vecka på första ägget, ja här går det undan. :)


Planerat var dock att förnya och föryngra våra kaniner. Både Viiru och fru Pesonen har några år på nacken.

Per-Bertil fick flytta ifrån oss, och in kom då Duffy / Klara /Enögda bollen / Grantopp...namnet är ännu inte bestämt finns ju så många med åsikter och förslag, måste väl sova på saken. Honan är iallafall en svart, otterfärgad kanin med lejonmanblod i sig. Underbart mjuk och go, som liten hade hon dock råkat ut för en olycka och blivit blind på ena ögat. Återstår att se hur ögat mår om det rinner mycket var. Hon får nu bo in sig med osäkra Kajsa. Söta små.

Tack för fina djur Madeleine som har dollisfarm :)

onsdag 16 april 2014

gick ut med kameran














Det är så mysigt med nykläckta kyklingar. Beta har duktigt ruvart på tio avelsägg, tre kyklingar fick vi i går. Ännu ligger hönan Beta kvar och värmer äggen, men ser inte ut att bli fler kyklingar, kan inte höras pip från äggen. Fina är iallafall de tre som vi nu har. :)

C1, C2 och C3 heter det bara ännu, tills vi vet vilka som är hönor och tuppar


Övriga höns håller sig sysselsatta. Två ruvar..







under Bhoomi kan det vara kyklingar på söndag
Berit har ruvart ca en vecka, så hon har en tid kvar.














Övriga är ute och sprätter.



Baldovino, Bellinam Berta och Berto vågar sig knappt ut ännu, det tar tydligen sin tid


Kaninerna njuter av vårsolen. Viiru som just fått ungar är ovanligt pirrig och nervös (mera än än var med tidigare kullen) Täckte idag igen bohålet med hö, känner sig tydligen osäker..

Viiru

massor massor med hår, två svarta kaninungar hittade jag (vet inte, men trodde de var tre i går..)

Per-Bertil njuter i vårsolen.

Lilla söta Kajsa skall snart få flytta till sommarburen

fru Pesonen och Laku har varit samboende under vintern, men ska få ha paus under sommaren. Lugnare så för fru Pesonen, för Laku tycks ännu hoppas att hon ska få hans ungar fast hon är en gammal dam.









måndag 14 april 2014

ungar och kyklingar = nu är det vår

Väntans tider...

Första kullen med vår nya kanin hane Laku är födda. Viiru födde i går tre små ungar, en mörk var den ända jag såg, de två andra kände jag bara i boet. Ville inte störa mera, Viiru var lite nervös. Först väntar man på att ungarna föds, och sedan väntar man att ungarna skall växa så man får se hur de ser ut. Tror ju att de kommer bli underbart söta.

I kväll hörde jag även pip från Betas ägg. Köpte in 10 st avelsägg som hon nu troget ruvat. Men ännu är loppet inte vunnet, de skall klara av att ta sig ut ur ägget, och överleva det första dygnet. Jag genomlyser inte ägg alls, utan låter alla ägg ligga kvar tills hönan lämnar boet med kycklingarna, så vet inte om jag skall vänta mig två kycklingar eller fler. Vill störa den ruvande hönan så lite som möjligt. Brukar dock märka äggen så jag lätt kan se om någon annan höna fyller på med nya ägg, så det inte blir för trångt i boet. I morron blir det förhoppningsvis kykling fotografering. Hönorna Bhoomi och Berit ruvar också, så mera kycklingar på kommande i slutet av månaden, då från våra egna ägg. :)


Det ända trädgårds arbete som jag gjort är att gräva efter mask till hönorna samt sökt fram en gammal trälåda att odla (ogräsfritt) i. :) Allt har sin tid.

söndag 13 april 2014

väntar hem vaktlar

För två år sedan hade vi vaktlar, dessa flyttade ifrån oss när vintern kom. Och fast vi då tyckte att vaklar var för små både med tanke på kött och ägg så har jag bestämt att vi nog skaffar vaklar nu igen. Senaste sommar ruvade alla våra dvärgkochiner så ägg tillverkningen stannade av och vi fick köpa ägg, gissar att samma sak kommer hända i år igen. (För tillfället har vi två hönor som ruvar och en tredje som berättat att hon också kommer skaffa kycklingar), så för att försäkra oss om att vi får äta egna hönsägg i sommar så får några vaktlar flytta hem till oss igen.
Vaktlars ägg sägs vara dunder ägg, att dom (fast de är så små) innehåller mycket mera nyttigheter än vanliga hönsägg. Här finns lite mera info om dunderäggen. :)

Så här förbereds det. Värmelampan skall fram (de är bara ca 3 veckor gamla när de flyttar till oss), jag lagar bon av vide, håller utkik efter rötter och kvistar som de får gömma sig under och funderar var jag skall placera vaktel buren som vi tidigare gjort av ett gammalt klädskåp.



....egentligen skulle jag ju vela ha kalkoner, gäss och ankor också, men det tar vi ett annat år... :)

onsdag 9 april 2014

hönsmat

Funderar ju väldigt mycket på vad vi själva äter, att maten skall vara så ren som möjligt utan tillsatts ämnen och helst ekologisk. Samma tankesätt finns också när det gäller maten som våra djur äter. Jag vill inte köpa färdigfoder. Dels för att det känns onödigt och dyrt, men även för att man inte kan variera och påverka vad djuren får äta.

Eftersom att jag inte vill mata våra djur med färdiga blandningar så har jag fått läsa och fundera mig fram till en (enligt mig) bättre lösning. Jag vill att våra höns skall må så bra som möjligt, att de skall få stimuli samtidigt som de äter och få en mångsidig kost som innehåller rena råvaror och som inte är färdigt "tuggad" med torkade restprodukter. Tanken är ju att djuren skall må bra, få fina och näringsrika ägg och starka ungar.



En höna äter det som den behöver om hon själv kan få bestämma och söka. En frigående höna får därför en mångsidig mat. Vintertid går detta dock inte, så då här det vår uppgift att försöka ge så mångsidig och bra mat till hönorna som vi kan. Såhär ser våra hönors matlista ungefär ut vintertid, varrierar från dag till dag:

fri tillgång av:

Rent vatten

Sand för att "tugga" maten med

Snäckskal / kalk / äggskal (avsköljda, torkade och krossade från enbart våra egna ägg) och ev lite matsalt med (oftast får de den salten de behöver om man ger maträster till hönorna)


-----

varje dag ges:

spannmål: vete, havre eller korn (Kastar oftast en del golvet i hönshuset så får hönorna sprätta o söka.)

mjukfoder: Piimä/joghurt löpe/kefir/vatten, kokt potatis, riven morot, bröd, fisk, matrester, havre gryn, linfrön, hirs, hampafrön, linser, majsmjöl.

grönt: torkade nässlor, gräs och kirskål. Kål, rovor, betor, blötlagda ärter, groddar (vete, hirs, alfalfa, linser..)

-----

övrigt:

 kompostmask, vitlök i maten eller dricksvattnet ibland motverkar ohyra, matolja,bär


-----

kyklingfoder:  

De första dagarna ger vi kyklingara samma mjukfoder som de vuxna, med ett välkokt ägg som tillsats, allt finfördelas. De får då även undulatfrön och övergår sedan till samma spannmål som de vuxna. Rent vatten, sand och krossat äggskal (avsköljda, torkade och krossade från enbart våra egna ägg).

-----

Detta är allstå nått som vi använder oss om och som ser ut att funka. Goda ägg, bra kläckningsprocent och starka kyklingar har vi iallafall. Ville som sagt slippa snabbmat för hönsen. För er som funderar i samma banor så rekomenderar jag läsa tex böckerna "Hönsskötsel på rimligt vis" och  "Höns : raser, skötsel, uppfödning" samt http://www.alternativ.nu/

onsdag 2 april 2014

kombucha istället för mjöd

Kom just på att jag kan ersätta traditioell mjöd med kombucha i år. Har haft en kombuchababy i skåpet många veckor och nu är det dags att ta reda på om den vill vakna. Så idag har jag äntigen kommit mig för att koka kombucha! :)
Kombucha är en svamp som har många hälsofrämjande egenskaper som du tex kan läsa om på morotsliv. Den har på samma sätt som Kefiren en possitiv verkan på tarmarna.



Jag har köpt en kombutha baby från Ekosoppi i Vasa, eftersom att jag inte känner någon som har kombucha. Det var ett komplett paket med allt man behövde (förutom vattnet). Det skulle räcka till ett 5liters kombucha. Men eftersom att man måste börja lite försiktitgt när man börjar dricka kombucha (av samma orsak som Kefir) så valde jag att laga bara 2 1/2 liter (det var även lättare att hitta burk att laga kombuchan i). Bra beskrivning på tillvekning hittar man tex här


Här skall svampen nu stå i 8-12 dagar. Hoppas det lyckas. Återkommer med resultat :)

tisdag 1 april 2014

Västerö







På veckoslutet var vi ut i det vackra vårvädret i vackra och steniga Västerö. Så skönt med vårväder och varm kakao i väskan. :) Konstigt hur lite det kräver för att få barnen motiverade att komma med ut i skogen, heter det att man ska på utflykt och har med nått att äta så är de nöjda. Nöjda barn nöjda föräldrar :) Mera vårväder vill vi ha!















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...