onsdag 18 december 2013
hemlagad ost
För något år sedan fick vi ett ostkar till julklapp av kära vänner. Tänk så snälla vi varit då när vi fick ett vackert hemlagat ostkar.
Ostkaret har snällt fått vänta i skåpet och kände sig säkert både oälskat och bortglömt men efter lite vatten och löften om goda ostar så var ostkaret med på noterna. Jag har alltså prövat på att laga ost.
2 liter äkta bondmjölk rakt från bonden (vanlig fet mjölk går säkert lika bra)
ca 1 liter Piimä /surmjölk
4 ägg
2 tsk salt
Hetta upp mjölken nästan till kokpunk
Vispa Piimä och ägg skilt och häll sedan långsamt i den varma mjölken samtidigt som du vispar.
Hetta upp allt igen nästan till kokpunkten. massan blir grynig. Ju längre kastrullen står på plattan ju fastare ost får man.
Lyft av kastrullen och låt den stå i ca en halv timme.
Söndra massan med en kniv och ös/häll i ett ostkar som klätts med tyg
Salta osten.
Paketera in osten i gasbindan, sätt på locket på. Sätt även en tyngd på locket.
Sätt i den i kylskåp över natten.
Osten kan ätas på bröd som sådan eller tex stekas i stekpanna.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Skriv gärna en kommerntar, det uppskattar jag! :)