fredag 13 november 2015

guldmjölk








Influensa tider, dags att boosta imunförsvaret lite tyckte jag och kokade nått som jag länge tänkt pröva på, nämligen Guldmjölk. Ingredienserna har alla sin givna plats och sin uppgift.


Del 1
Gurkmejapasta 

1/2dl gurkmeja
1 1/2 dl vatten
en nypa svartpeppar

Koka på svag värme i ca 10 min.




Del 2
1tsk gurkmejapasta
ett halft finger färsk ingefära  eller 1/2tsk torkad
4 krossade kardemumma kapslar
1 msk honung
1 tsk kokosolja
en liten bit chili
kanel
svartpeppar
4 dl valfri mjölk
(vanlijpulver)


Lägg alla ingredienser (förutom honungen som du lägger i just före du börjar dricka) i en kastrull, och låt sjuda nån minut. Sila drycken och avjut.

Jag har lyckats fasna för drycken och dricker den flera gånger per dag, antar min kropp behöver den just nu.. Drycken blir bara starkare för var gång, ökar mängden kryddor. :) Nam



lördag 7 november 2015

fotbad till far

På söndag firar vi farsdag i Finland. I går var jag och barnen på loppis, och en av sakerna jag köpte var en spikmatta. Ja en sån med plastpiggar och superlon vadderig, men eftersom att jag inte tänker bygga en plastfri spikmatta så blev det en sånhär, funktionen var denna gång viktigare. (och fyller den inte önskad funktion så kan jag donera den till loppis igen utan att gå på förlust) Hoppas iallafall att den kommer underlätta makens ryggsmärtor.


Ville även passa på att laga fotbad på burk till honom, eftersom att fötter och rygg har ett samband. Har helt klart hälsa som tema även i år när det gäller presenter..
Detta fotbad har som funktion att mjuka upp fötterna, och även motverka fotsvamp.

Farsdags fotspa
2dl halvsalt
2msk havsalger
2msk gröntte
2msk Dau Parco te
10 droppar eterisk citronolja

andvändning: Ta ca en halv dl av fotsaltet och häll på hett vatten, tillför fötterna så snabbt som möjligt (utan att bränna dom) och njut i 15 min (eller så länge vattnet hålls varmt). Hur mysigt du lagar det är upp till dig själv, musik, en bra bok, ljus...?

onsdag 4 november 2015

tandpasta






I våras när tandkrämen tog slut (vi har lång väg till butiken som säljer den tandkrämen som jag gillar) lagade jag egen, såklart. Jag har tidigare skrivit om saltpulling och där känner man riktigt hur saltet tar död på en massa orenheter i munnen. Ville nu även pröva göra tandpasta med salt. Efter en del funderande och googlande kom jag fram till följande resept:

2msk salt
2msk baksoda
2msk kokosolja
10 droppar eterisk pepparminolja

Blanda ihop alla ingredienser. klart. Jag förvarar min i glasburk och använder mig av en rengjord glasspinne att ta med.

Har använt tandpastan hela sommaren, och känner mig nöjd över resultatet. Jag har inte tidigare heller använt mig av flortandkräm, så steget till egen tandkräm var låg.

Eftersom att jag är inne på tänder så skall jag göra en liten uppföljare på oljepulling som jag tidigare testade på. Skam den som ger sig, prövade tidigare oljpulling med sesamolja och gillade inte smaken. Har nu gjort nytt försök, men nu med kokosolja. Gillar den mycket bättre. Gör oljepullingar ibland, när jag minns, oftast efter att jag borstat tänderna och under tiden jag gör andra kvällsbestyr. Ibland 5 min ibland 15 min, huvudsaken att det får vara i munnen (måste inte aktivt ha det att röra sig i munnen det renar ändå).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...