söndag 21 juni 2015

ut och plocka ogräs




Högsäsong för olika växter man kan plocka och äta i naturen just nu. Ju mer man lär, ju mer får man upp ögonen för hur mycket gratis mat det faktiskt finns. Dessa tre länkar är mina absolut favoriter inom området.

Lisen Sundgren ,som även skrivit några av mina favoritböcker, har även en blogg i samma ämne.

Dags att plocka Största fördelen med denna är att man kan få säsongbetonade e-post som påminner en om vilka växter som just nu är aktuella att plocka. Vi bor tydligen lite längre norrut än skribenterna och får vänta lite före samma växter påträffas här.

Skogsskafferiet Här hittar du massor med bra information om vilka växter som går att äta, även med linkar till recept. En otrolig samlig och tillgång för sådana som söker och vill veta mera.



Syrensaft, granskottssirap, groblads-ansiktsvatten, nässeltvål, björskskrubb...alternativen är oändliga. :)

fredag 19 juni 2015

kaniner igen

Så här länge tog det... Kan tydligen inte vara sommar utan att ha djur. Först fylldes hönshuset med några ankor och nu var det kaninburarnas tur.. Har insett att jag kommer vara hemma mycket, med min växande mage, så då kan man ju bra ta hand om några djur samtidligt..

Belgisk jätte kanin blev det denna gång. (vi går upp i viktklass rejält med både fåglar och kaniner, från dvärgraser till jättar, hehe), tack Anna! :)


Två flickor är det, som nu har fått namnen Tua och Moa. Den ena kaninen är hos oss på grönbete i sommar och kommer hamna i grytan med sina övriga syskon i höst, den andra kaninen är vi delägare i och kommer i framtiden ha två hem. Tanken är väl att vi har henne varannat år och tar fram en kull för varje sommar, sen får vi se om vi delar på kullarna så båda hushållen får kaninkött eller kör varannat år även med köttet. Återstår att se, känns i allafall som ett bra konsept oberoende hur vi löser det. Nu är dom iallafall här hos oss.

Trevlig midsommar. :)

torsdag 18 juni 2015

mysken Anki


Till oss har det , såklart, flyttat en til myskankedam, Anki. Hon är en äldre dam (äldre än tre år) som hunnit vara med om den del äventyr, hittats på rymmen med sin syster och fått ett hem, vant sig med människor och höns. Och nu har hon fått flytta till oss. Hon har helt klart mera livserfarenhet än de två, under året gamla, vita myskankorna som vi har. Anki förstår att uppskatta maträster, en helt klar ledare och en enorm tillgång att lära upp de andra två.

Har gått och väntat på ägg, men inga har jag hittat. Eftersom att de går ute från morron till kväll har jag bara suckat och konstaterat att de antagligen använt nån buske som bo. Men icke, jag har bara varit för dålig att söka! Ankor täcker tydligen över sina ägg när de beger sig ut på äventyr. Hittade en kväll 4 ägg i lådan inne hos ankorna. Tog ett och lämnade de övriga. Lite svårt att veta om jag skall tillåta dom ruva mera...mitten av juni nu.. med god tur börjar de ruva i början av juli och ska sedan ruva ca 40 (!!) dagar. Det betyder ällingar i mitten/slutet av Augusti. Inte mycket tid att växa sig feta på före vintern och ev slakt kommer.. Vet inte vad jag skall göra. Orka vänta till nästa vår?


fredag 12 juni 2015

torka kefirgryn


Har tidigare lyckats försumma mina kefirgryn, glömde dom i kylskået och glömde mata dom och dom gick inte att använda mera. Vill inte att detta upprepar sig och jag lämnar utan kefirgryn, så har nu torkat både mjölk- och vattenkefirgryn på följande sätt:

  • Skölj av kefirgrynen i rent vatten
  • Häll kefirgrynen på ett bakplåtspapper
  • Låt torka i rumstemperatur i 2-3 dagar tills grynen krympt i hop och blivit skarpa

Mjölkkefirgryn: Lägg de torra kefirgrynen i en liten minigrip påse och fyll på med mjölkpulver så grynen täcks, detta kommer förlänga hållbarheten hos dina gryn (det går även att lämna bort)

Vattenkefir: Lägg de torra kefirgrynen i en lite minigrippåse, jag satte även med lite vitt socker och indiansocker i hopp om att förlänga hållberheten hos grynen.

Påsarna med de torkade kefiren har jag nu i förrådet. Känns bra att ha backup. 

söndag 7 juni 2015

smaksätta vattenkefir



Kefiren påminner till smaken lite om kombucha tycker jag, gott med andra ord. Kefiren kan man också smaksätta för att få varriation och jag har redan nu hunnit pröva ganska många olika smaker. Sommaren är perfekt tid att söka sina favoritsmaker och göra trevliga läskade sommardrycker.

Steg 1
Grundreceptet

1dl kefirgryn
1 liter vatten
1/2 dl socker (jag gör oftast en blandning med vanligt vitt socker, indiansocker och lite kokossocker)

Blanda allt i en glas kanna och täck över med en handduk. Låt stå i rumsvärme i 1-2 dygn (gärna 2). Sila bort kefirgrynen och häll upp kefirdrycken i burkar/flaskor (som har tättslutande lock), till följande:

Steg 2
Smaksättning

Smaksättning av den nysilade kefirdrycker kan göras med många olika ingredienser. Fyll burken /flaskan med kefir samt växten/ bäret/ saften du vill smaksätta med, skruva på locket ordentligt, och låt sedan burken stå fram i rumstemperatur ytterligare ungefär ett dyng. Oftast jag man se att det stiger små bubblor i kefiren, då vet man att man har en kolsyrad kefir och den är klar att sätta i kylskået eller drickas.Våra favoriter har varit:

Ingefära bitar med limesaft
Äppelbitar
Blåbär
Rabarber + 1 tsk indiansocker
pepparmynta kvistar
svartvinbärsblad
 






rabarber, mynta och svartvinbärsblad skall här smaksätta kefiren


fredag 5 juni 2015

vattenkefir

Jag har som sagt kört fast på kefir. Har sedan tidigare haft mjölkkefir, men nu har jag även lärt känna vattenkefir. Tusen tack för kefirgrynen Veikeä Verso! Båda kefirgrynen bygger på samma sak de behöver socker för att överleva, mjölkkefir mjölksocker och vattenkefir på vanligt socker tillsatt i vatten. Med vattenkefir kan man göra nyttiga och goda drycker, perfekt till sommaren.


Att starta upp en vattenkefir:

ca 1/2dl vattenkefirgryn
1/2 liter vatten (finns det klor i ditt vatten måste det kokas upp och svalna)
1/2dl socker (hälften av mängden vanligt vitt socker och andra hälften indiansocker)

Häll i kefirgrynen med vattnet i en glaskanna och tillsätt socker. Blanda om och täck med tyg/papper så inte objudna gäster tar sig ditt. Låt stå i rumstemperatur ett dygn och sila sedan kefirgrynen och upprepa receptet.
Vattnet som kefiren legat i kan drickas med kommer antagligen vara mycket sockerstarkt, eftersom kefiren ännu inte hunnit äta så mycket socker. Det kan ta några dagar före kefirgrynen vaknat och ger fullständig kefir.



Grundreceptet

1dl kefirgryn
1 liter vatten
1/2 dl socker (jag gör oftast en blandning med vanligt vitt socker, indiansocker och lite kokossocker)

Blanda allt i en glas kanna och täck över med en handduk. Låt stå i rumsvärme i 1-2 dygn. Sila och lägg drycken kall. Vill man ha bubblor i sin kefir skall kefiren läggas i en glasflaska med tättslutande lock och stå i rumstemperatur ännu ett dygn före det sätts i kylskåp.

Kefir kan även smaksättas på många trevliga sätt, men det berättar jag mera om i ett skilt blogginlägg. :)

torsdag 4 juni 2015

Myskankor

Vi har haft en konstig vår. Först flyttade alla våra kaniner och senare i vår våra höns. Burarna har gapat tomma och vår kompost har blivit mätt om magen av alla skal och matrester. Bra så, men har känts fel på nått sätt att "bara" omvandla allt till jord när vi tidigare kunde mätta många munnar på de rester som kommer från vårt kök.
Har i många år fantiserat om att ha myskankor. Det jag har läst om dom har nästan enbart varit possitivt. De väsnas inte lika mycket som andra ankor, inte lika folkilskna som gäss, ger ägg och ruvar gärna fram stora kullar med ällingar (=mycket kött). Så eftersom att jag kommer vara hemma så gott som hela sommaren (och länge sedan efter det med lillbaby) så tyckte jag vi bra kunde pröva på myskankor i sommar. Gillar vi inte dom/ ruvar de inte fram älligar i sommar, så ger de bra mycket kött de vi nu har.

Hittade ett helvitt par, som vi nu döpt till Lucia och Lucas, födda senaste sommar. Har förstått att det är bra att ha flera honor i samma flock så kommer antagligen ännu utöka med en hona till...



onsdag 3 juni 2015

kefir-smetana



Jag har tidigare skrivit om mjölkkefir. Lyckades glömma bort och försumma den kefirgrynen som jag hade tidigare. Men nu har jag ingen fått tag på kefirgryn och nu finns det ingen hejd, har ny kefir på gang hela tiden och försöker på så många sätt som bara möjligt få den i användning.

Vanligtvis använder jag kefir i smoothies och blandar med det i joghurt, men har länge tänkt ta ett steg till och öka anvädningen ytterligare. Och eftersom jag gärna använder mig av Creme fraishe eller Smetana i matlagning (och jag länge velat experimentera med att ta fram egen) så var det ett mycket lätt beslut att göra kefir till smetana. Mycket lätt var det också.


Kefir-smetana
Utgå från grundreceptet. (finns här)
Använd gärna grädde eller väldigt fet mjölk.
Låt kefiren stå extra länge, gärna två dygn. (detta gör att kefiren blir syrligare och tjockare)
Avlägsna grynen och häll sedan kefiren i ett kaffefilter eller i en ren (och gärna struken handduk)
Vänta tills önskad konsistens uppnåtts.
Färdigt.

Jag tycker själv kefir passar utmärkt som Smetana eftersom kefir är så syrlig.

Mera kefir experiment på kommande. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...