söndag 22 mars 2015

paus


Visst känns det vemodigt och konstigt att tänka sig, vi har nu bestämt att klara oss utan höns en stund. (får lära upp katten att äta upp våra matrester...eller kanske lära barnen att äta upp allt på taldriken..) Men vemodet kommer inte med tanke på våra matrester, utan vi kommer sakna de små nyfikna fjäderbollarna på vår gård som nyfiket följer med i allt man gör.

Allt har sin tid dock, och nu är det tid att klara leva utan höns en stund. I hopp om att lättare och snabbare kunna flytta. Vart vet vi inte ännu, men tiden är absolut mogen..

För er som bor i närheten och vill fylla på er hönsflock/börja på en ny, ta en titt HÄR

söndag 15 mars 2015

ruvande höna

Det börjar bli den årstiden igen att ruvlusten smyger sig på hos hönsen. Jag har vid flera tillfällen blivit tillfrågad hur jag gör med min ruvande höna. Om jag flyttar, isolerar den från de andra osv. Tänkte nu berätta även här.

De första tecken jag brukar se hos en höna som ställer sig att ruva är att den ändrar sitt beteende oftast håller sig väldigt nära tuppen (en av våra hönor tar tvärtom avstånd från flocken och söker mat på egna ställen). Om jag då önskar att hönan skall börja ruva så brukar jag sakta fylla hönsreden med golfbollar, mera om detta har jag skrivit HÄR.

Jag brukar oftast låta hönan ligga på golfbollar de första dygnen, och under tiden samla ihop ägg och märker äggen med blyertspenna varvet runt (eftersom då ser man lätt demarkeradeäggen och behöver inte ens lyfta på äggen utan bara på hönan). På det sättet kan man ha koll ifall nån annan höna tränger in extraägg i samma bo (kan då bli för trångt o ägg lämnar på utsidan), blir det mera än 10 ägg så kan det bli för trångt och hönan kanske inte kan hålla alla varma. Att jag lägger alla ägg samtidigt är för att hönan brukar ligga kvar 2-3dygn efter att första kycklingen kommit fram. Så har räknat med att kycklingarna har bättre tid på sig att ta sig fram om de börjar utvecklas samtidigt.

Jag brukar inte flytta hönan under tiden hon ruvar, och inte heller försöka stänga in henne eller skilja av, brukar bara kolla på att det inte kommer extra ägg i boet. Flyttar man hönan kan hon missta sig och gå tillbaka till det gamla tomma boet efter att hon varit o äta. Hon lever alltså tillsammans med de andra hönsen och är lika fri att röra sig som dom.

Jag skriver oftast i kalendern när kläckningen skall börja. För när första kycklingen kommit fram brukar jag flytta ruvhönan och hennes blivande familj, hon är då så upptagen av kycklingen och överger då inte sin lilla pipande vän utan värmer den troget. Jag brukar ha dom skilt den första veckan så de får sin egen mat (så äter de andra hönsen inte upp deras mat), men ändå i närhet till de andra så de kan gå tillsammans efter det. Brukar servera maten i boet sålände den ännu befinner sig där så hon inte behöver stressa iväg ur boet med hungrig kyckling medan de andra inte hunnit sig ut. 



Det lönar sig att ha ett bo på golvet med låg framkant när kycklingarna kommit fram, så att kycklingarna slipper tillbaka till boet om de ramlar ut. När alla kycklingar kommit i gång med ätandet och krafsade har de sedan oftast fått gå med de andra hönsen igen.

HÄR finns mera om hurudan mat jag ger till hönsen och kycklingarna.

lördag 14 mars 2015

laga egen piimä / surmjölk (/långfil)

Piimä/surmjölk/långfil bygger på samma sak som yoghurt, mjölksyrebekterier; som livnär sig på laktos och mjölksocker. Mjölksyrebakterierna är dock en annan, och smaken blir inte stark som i yoghurt.







Roten

Börja med att ta fram ett halft glas piimä, välj den sort som du gillar bäst. och låt den stå fram i rumsteperatur en stund. Gärna upp till 12 timmar för att mjölksyrebakterierna skall förökas.

Mjölken
Värm mjölken till 35grader i kastrull (alternativt få upp temperaturen till 82gr först för att ta död på oönskade bakterier). Vispa ner roten

Vänta
Låt kastrullen stå med handduk i rumstemperatur, eller i kall ugn tills konsistensen ändrat och blivit tjockare. 12-16timmar. Ju längre man har den ju surare blir smaken och ju tjockare i konsistensen.

Förvaring
Vispa upp den färdiga piimän ordentligt och förvara den i kylskåp.




Före Piimän tar helt slut så kom ihåg att laga mera, du kan använda samma piimä som rot i oändlighet. Ett alternativ är också att frysa ner mindre mängder av sin favorit Piimä, och använda den som rot.

Resept på yoghurt hittar du HÄR
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...