lördag 29 november 2014

Salt pulling

Man lär sig något nytt varje dag. Medvetet eller omdedvetet. Eftersom jag hör till dom som oftast söker medvetet efter saker att lära sig så lär jag mig mycket nytt. För mig intressanta saker, men sådant som andra inte kanske förstår att uppskatta.

Saltpulling hör kanske ditt. Egentligen heter det dock inte så, men kan ju inte komma på vad det heter på det främmande språket...så döper det hellt kallt till saltpulling, eftersom att det går ut på samma sak som oilpulling som jag testade på för en tid sedan - ta bort orenheter.

Salt har den underbara egenskapern att den tar död på bakterier. Förr var det ett vanligt sätt (för de som hade tillgång till det dyrbara saltet) att lagra mat med hjälp av saltet. Tex laga saltsvamp eller varför inte laga en egen skrubb som innehåller salt, där det då både konserverat och motverkar svettlukt. Jag har även tidigare skrivit om salt, och då också använt det som munskölj.

Så blev väldigt glad (och intresserad) av att höra att salt används i länder där man inte alltid har tillgång till tandborste och tandkräm. Ja eller iallafall används det med jämna mellanrum (en gång i månaden kanske) för att göra en grundligare rengöring.


Salt pulling från Irak
1/2 tsk salt sätts i munnen, vill du tillsätter du även undefär lika mängd vatten. Saltet för du runt i munnen gnuggar (med fingret) mot tänderna gärna flera minuter. Tillför sedan lite vatten och skölj och gurgla med detta. Jag kan ju förvarna att smakupplevelsen är unik, det är inget man vill svälja (och inte heller får, stora mängder salt kan vara farligt).

.
.
.
.

fredag 28 november 2014

Swants ullbyxor av stickadtröja

Varje år väcks mina pysslar-gener till liv så här års. Jag har samlat på mig en hel del tyger och gamla kläder som jag nu tänker hitta ny användning för, bara jag tar mig tid. För tid finns det alltid, men orken... Lovade ju att återkomma med Swants, alltså ullbyxor omsydda från gammal stickadtröja. Jag har i flera år gått och varit avundsjuk på barnens ullbyxor men att sticka ullbyxor i min storlek har inte varit så lockande. Men för ett år sedan ramlade jag över instruktioner på hur man kan återanvända en gammal tröja och laga ullbyxor, så köpte en gammal stickadtröja från loppis och har nu bara gått och väntat på det kalla vädret..




Tacka vet jag pinterest, hittar jag nått som inspirerar nått jag vill laga nån bra ide så får jag det sparat där. Även swantsen har jag sparat där. Det går att sy dessa på många olika sätt, West Knits har en modell med bra passform ( har man stor stickatröja så är det bara att sy in och minska på) och Instructables har en mycket enkel modell med lös och skön stil (men som kan vara svår att få innanför utebyxor om man så vill)







Vill samtidigt rekommendera boken Lisens Örtspa skriven av Lisen Sundgren, köpte mitt exemplar för ca två år sedan och det är en av de böcker som tillbringar minst tid i bokhyllan. Många fina recept på salvor, skrubbar, oljor... av sånt man kan plocka i naturen eller har hemma i skåpen.

Nu får vintern komma.


tisdag 25 november 2014

ull i kudden

Många har ju hört om plastsanering. Även hos oss har denna plastsanering haft sin tysta gång. Köket och sovrummen är det som varit de viktigaste. Jag har aldrig varit särskilt förtjust i plastsaker, så att minska på plastmängden. Måtta med allt tycker jag, har inte hysteriskt kastat bort allt som innehåller plast; barnen har fått gå igenom vilka leksaker leksaker de kunnat avstå från och jag tittat igenom då främst köket. Oftast genom att ersätta ett köksredskap först med ett "nytt" från loppis, så man inte skall bli i klistret när man skall röra i gröten och märker att alla köksslevar är försvunna. :)

För ett år sedan köpte vi ny säng. Den gamla hade gjort sitt, vi sov dåligt och blev sjuka i både ryggar och nackar av den. Eftersom att jag ville ha en säng med naturmaterial så blev det en futonsäng, som vi varit väldigt nöjda med! Mera om den kan du läsa här. Täcken har vi med bomulls vaddering och en del av dynorna har dun, problemet är att vi tycker dom prasslar. Tanken är nog att köpa nya nya kuddar till hela familjen, men det blir så dyrt. Så tills vidare har testar jag fylla min egen kudde med ull.

Ull är ett utmärkt material och oerhört mångsidigt material. Det samlar upp fukt utan att kännas fuktig, både värmer och känns sval. Ett material som man gärna har nära sig som tex underkläder eller sticka egna stickatröjor, strumpor... Jag har även planerat sy ullebyxor av en gammal stickatröja, swants, men det återkommer jag med en annan gång. Ylle funkar även bra i sängen. Det finns bäddmadrasser, täcken och dynor som är fyllda med ylle, men de kostar även en hel del slantar... Så tills vidare får jag nöja mig med att pimpa min gamla.


 Jag har flera år använt en special dyna med flera fack som har dragkedja på sidan, man kan alltså lätt öppna och justera mängden stoppning (jag gillar ganska tunna dynor). Så att byta ut stoppningen till ull var inte svårt, bara öppna och byta. Använde tvättat och kardad ull, gissar att jag får fylla på lite efter att ha sovit en stund på den när ullen packat ihop sig. Denna kudde går inte att tvätta i maskin, då skulle ullen tova sig. Tror inte behovet heller finns, men regelbunden vädring behöver den säkert för att släppa ifrån sig fukt från nattens mardrömmar.


fredag 21 november 2014

dyna av återanvänt material

Min gamla t-skjorta hade gjort sitt, med stora hål i armhålan. Istället för att klippa hela tröjan till trasor (eller kasta bort den) så återanvände jag tyget till en kudde. Klippte av tröjan och sydde. Kardade det tvättade ullet för att få det att bli fluffigt och mjukt och fyllde kudden. I hopp om att dynan skall hålla sin form bättre fäste jag ett band i mitten av kudden. Denna kudde blir till vår lilla kattfröken Maya. Hon flyttade till oss för en vecka sedan och sover inne i vår bokhylla för tillfället, men jag hoppas hon skall gilla en varm och mjuk dyna istället för hårda böcker.



























Maya är ännu väldigt försiktig, och vill ha mycket tid att bekanta sig, så det har funnits en del tid att pyssla och fixa åt henne. Torrtovade en liten mus och fyllde den med lite kattmynta, den leker hon med nattetid, eftersom man får alltid söka en stund på morron för att hitta den. :)



En del av en gammal trasig spinnrock, garn av lin och en kotte funkar fint fint :) Behöver inte vara så invecklade saker för att göra en liten misstänksam katt glad. Mest leker hon dock när kotten är upphängd på dörrhandtaget




Oskarp bild på det lättaste pysslet. Återanvända (återigen) bakplåtspappret som varit under pizzan... :) Och julgranbollarna som jag tovade i maskin förra året kom i ny användning (vissa av dom har en liten bjällra i mitten nu)




Vi har även lagat ett klätterträd av gammal drivved. Maya kommer att vistas mycket ute när hon växer, men tills dess får hon klösa på denna. Lustigt nog är det brädorna mot golvet varit bra att klösa på, upp längs trädet har vi ännu inte sett att hon klättrat.

måndag 17 november 2014

bollar av återvunnet papper

Papper är mitt favoritmaterial i pyssel...iallafall för tillfället. Många av de pyssel jag gör är av gammalt papper. Istället för att kasta bort så kan man ju laga nått nytt...såklart ;) I går knåpade jag ihop dessa, och fler lär det bli.




Dessa bollar blir både fina och man kan variera dom i oändlighet. Till de två första bollarna använde jag söndrig serietidning. Pappret behöver vara lite tjockare, det är då mycket lättare att få en stabil boll. Utprintbara mallar och instruktioner finner du här. Har du ingen printer kan man också rita en egen mall: cirkel med fem kronblad,och klippa ett hack genom halva kronbladet. Det behövs 12 stycken blommor till en boll.



Planerar laga en stor boll av en gammal karta, egen jordglob :) ...och så gillar jag ju använda gamla tapeter till en massa olika pyssleprojekt, och kommer antagligen pröva dom även här.


torsdag 13 november 2014

sova på futon

För snart ett år sedan skaffade vi vår futon madrass, skrev även ett kort blogginlägg om detta, och lovade återkomma när vi hunnit sova på den mera, och det har vi ju nu....

Futon madrasser kommer från Japan där madrasserna ursprungligen var ganska tunna och fyllda med bomull. Idag finns det lite flera alternativ, men bygger på samma sak-naturmaterial i olika lager. De innehåller alltså inga stålfjädror, palstfickor eller konstfiber. Naturmaterial andas, vilket vi känt varit en av de största fördelarna med futonmadrassen-inga genomvåta och svettiga sängkläder på heta sommarnätter mera.

Det tar en tid att bli van med futonmadrassen, de är betydligt skarpare än vanliga madrasser. Men detta också för en orsak, det sägs vara mera avslappnande för ryggmusklerna att sova på hårdare madrasser. Detta har jag även läst att många upplevt; att ryggen mår bättre med en hård futon madrass. Sover man fock mycket på sida så kan futonmadrassen upplevas för skarp. Jag gillar hårda madrasser och stortrivs.

En annan sak som kräver lite är att madrassen behöver vändas för att må bra och vara bekväm. Och det är inget man gör själv när det gäller en 160cm madrass, de är rysligt tunga! De kräver också ett sängbotten som andas, ett spjälbotten, eftersom att madrassen behöver kunna släppa ut den fukt som samlas under natten.

I år är det väl dags att skaffa bra dynor då. En bra säng med dåliga dynor gör ju bara halva jobbet.. Vi prövade med dundynor, men de prasslar så mycket (antagligen för billiga och dåliga..) Gissar det blir julgubben (ja eller skattepengarna vi får tillbaks) som vi placerar på duktiga dynor i år.


Så summa summarum. Jag skulle aldrig vela ha nått annat än en futonmadrass!! Min man säger dock, efter att ha sovit i "vanlig" säng att han tycker futonmadrassen är så hård, men detta går och oftast över efter en natt, och då är han så nöjd igen :) ...Och inte vet jag om det är bara en tillfällighet, men inget mera snarkande (eller så sover jag så tung dessa dagar att jag inte reagerar på störande ljud..)


onsdag 12 november 2014

Surkål

Förra året lyckades surkålen, i år kom det mögel på ytan. Kanske det var för varmt när jag prövade laga den i år?! Jag har alltså prövat laga surkål två gånger, med en bok som facit. Böcker är underbara...ja vilka skatter de kan vara, speciellt när man inte har någon att fråga råd av. Men har jag möjlighet att gå på kurs så gör jag ju det. Och till all lycka så fick jag gå på mjölksyrningskurs och fick då svar på många frågor. Så denna gång borde det lyckas! :)


Långt ifrån kunnig surkålerska är jag, men vill ju gärna uppmana andra att pröva på detta. Mjölksyrade grönsaker är super på många sätt. Inte då bara ett bra sätt att ta tillvara skörden, men även mycket bra för tarmfloran. Tycker man inte om surkål så kan man försöka sig på nått annat istället..


Probiotika/mjölksyrning/fermentering och varför sånt kanske nån undrar, det finns massor med bra läsning i ämnet. En bra start är att läsa tex: här. Några av de vanligaste produkterna i butikshyllan är antagligen yoghurt, som man även kan tillverka själv, Yoghurt bygger på samma sak som tex surkål, men det är olika mjölksyrebakterier som arbetar, samma är det med kefir.


Istället för att skriva ner recept så linkar jag idag. Tareq Tailor som har en jätte fin bok, "Sylta, safta och lägga in", om olika konserveringssätt. Och hittade även ett av hans recept på nätet:
Tareqs surkål


Det finns ju massor av saker som man kan mjölksyra. Morötter, rödbeta, vitlök... Men en sak som jag skulle vela pröva är att laga "limsa" (/läsk). Skulle ju vela hitta en sak som även barnen skulle gilla, surkålen är det bara jag som tycker om.. Lägger med en länk på limsa, som jag nån dag planerat pröva (återommer säkert med ett blogginlägg om detta då)

För mera läsning:
handbok i vardagsekologi
Syra själv
Mjölksyrejäsning av grönsaker

torsdag 6 november 2014

ost recept

Det finns massor med olika ostresept.. Detta är det första jag lärde mig. Gott grundresept :)


Ost recept
10liters kastrull
4 liter mjölk
2msk fil (långfil eller hur heter det i sverige)
löpe
termometer
plastburk som man borrat hål i
sil

Värm upp mjölken till 31-33gr
blanda ner filen
Låt stå i 30min
kontrollera värmen, värm i vattenbad för att komma upp till 31-33gr
häll i löpe (läs på ditt eget löpe hur mycket du skall ha, det finns så många olika)
Blanda försiktit och lite, rita en 8 två gånger i mjölken-det räcker




Låt stå 20 minuter helt stilla (inga dunkningar eller vibrationer helst)
Kontrollera att det har ystat sig
skär upp med kniv/lång stekspade av metall

Fortsätt att skära upp genom att samla upp ostmassan i din hand och hacka massan
När grynen är i storlek av riskorn, värm upp allt till 39gr, rör om hela tiden














Häll över till plastburken med hål. (detta kan tex vara en turkiskyoghurt burk som du lagat hål i)
(Kom ihåg att ta tillvara vasslen den kan användas i soppor, brödbak,kokas till messmör eller ricotta) Sätt en annan plastburk (fylltmed lite vatten som tyngd på osten för att pressa ut lite vassel
Låt rinna av 10 minuter och vänd sedan osten, sätt på tyngden och upprepa detta var 10:de minut den första timmen. Därefter kan du ta bort dom från formen, fortsätt ändå att vända på osten 1 gång i timmen.

Det första dygnet kan osten stå framme på en träbricka. (skyddas med uppochnervänd glasskål) Gnugga in osten med salt (1-2% av vilkten) och vänd 2-3gånger på osten den dagen.
Lägg på träbricka med skål som lock. Förvara svalt (i jordkällare eller kylskåp) och fortsätt vända osten en gång i veckan.
Osten är klar att äta om ca 2 månader, men kan bra förvaras längre.

Möglet som bildas på ytan är oftast ganska stark i smaken, men kan bra ätas. Den färdiga osten kan förvaras på samma sätt som under lagringen eller lindas in i bakpapper.


lördag 1 november 2014

reflexväst

Reflexväst är nästan ett måste när man bor i mörka Finland, och vill promenera på kvällen. Jag har inget emot att ha vanliga små reflex på mig, och tyvärr har jackor oftast har inga reflex alls. Men jag känner att jag inte vill lysa som en neonboll (som man gör med vanliga neonfärgaade västar), vissa dagar vill jag ta en lugn promenad i mörktet utan att lysa upp hela vägen, få känna mig lite gömd och glömd och gå i lugn och ro...men ändå synnas i mörkret när en bil kommer, och då passar inte neonvästen in. Så jag tillverkade en egen reflexväst som fyller samma funktion men känns roligare att ha på.

Reflexen sprättade jag lös från en gammal reflexväst som räddast från ett stort företags roskis (pga att tyget var söndrigt på västen). Tygen till min reflexväst hittade jag i mammas skåp.
Ville ha en modell som man trär över huvudet och fäster vid sidorna. Ritade ut en mall på en tidning och utgick sedan från det.



Dubbeltyg för att få lite stadga i västen. Gammalt klänningstyg som kantband. Klippte reflexbanden o lite olika tjocklek och sydde fast dom.



Denna reflexväst gjorde jag för två år sedan. Den har inga perfekta sömmar. Kantband gjorda av gammal klänning, återanvända reflex, gamla tyger.  Men den fyller en fuktion. Vissa dagar använder jag istället neonvästen, när mörkret känns för tät och jag inte har nått emot att lysa upp med lite neon :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...