fredag 29 augusti 2014

Rönnbär


I år finns det massor av rönnbär i Österbotten. Och det är jag ju glad över, så får jag billig och nyttig mat till våra höns genom att torka rönnbär. Har även lagat nya halsband av rönnbären, tycker de blir rätt charmiga även när bären torkat. Har även funderat på att laga julgransprydnader med rönnbär, men vi får se hur det blir... Så en del användningsområden finns redan. Men jag nöjer mig inte med det, nej. Eftersom att det finns så massor rönnbär och de är gratis och dessutom väldigt nyttiga så kan jag ju inte lämna tanken att hitta fler sätt att använda dom.
Tänkte pröva torka dom och göra pulver. Förra året prövade torka tranbär, de är ju också nyttiga, men har så enormt lång torktid, så det får fortsätta vara i frysboxen hos oss. I år är det rönnbärens tur. Tanken är att laga lyckopiller med rönnbär. Kanske även blanda med det i mysli. Rönnbärslikör...

Men nöjer mig inte med det. En rönnbärsgele tänkte jag även försöka mig på. Rönnbär passar säkert utmärkt med älgkött senare i höst! Eftersom att det finns både mycket rönnbär och äpplen i år så passar det ju bra att laga gele av dessa två. Pluss att jag tror att det äpplen gör gelen lite rundare och mjukare i smaken, rönnbär är ju väldigt...stark i smaken. Jag har hört att rönnbären både tål nedfrysning och upphettning utan att förlora sitt näringsvärde (liksom slånbär), så därför tvekar jag inte att koka gele.




Rönnbär-äppel gele


1/2 kg rönnbär
300g äppel
ca 4 dl vatten
1/2kg socker


Rensa och skölj rönnbären, skär äpplen i bitar. Låt koka i 15-20 minuter. Sila gelen och Koka upp den igen. Tillsätt sockret och låt koka ca 10 minuter, ta bort skum som stiger till ytan. Geleprov kan göras genom att ta en klick gele på en kall taldrik (sätt taldriken i frysen en stund före) om man kan dra fingret genom klicken utan att det rinner ihop så är gelen färdig. Häll över gelen i små väl rengjorda glasburkar och förvara svalt.



Till nästa gång jag lagar gele ska jag nog sy en silduk, använde mig denna gång av en vanlig sil i metall, och den släpper ju igenom lite små frön och skalbitar. Så gelen blev inte den genomskinligaste. Men god ändå.

torsdag 14 augusti 2014

tidseffektiv

Jag gillar ju när saker och ting går undan. Känner att jag ibland skulle behöva koppla i ett par extrahänder för att kunna göra vissa saker snabbare...och kanske extraminne. Ibland försöker jag vara lite för effektiv, glömde tex surkålen för länge i tamburen, så nu måste jag börja om.
Jag tycker att torkade äppel är ett bra sätt att ta tillvara äppel. Men det kan låta som ett långsamt och tråkigt projekt. Men det behöver det nödvändigtvis inte vara. Utan provision vill jag ändå visa hur lätt och roligt det kan vara att torka äppel. Jag hade en torkapparat på önskelistan för några år sedan, och jag hade tydligen varit en snäll flicka då eftersomatt jag fick precis men jag ville ha, en Evermat torkapparat. Den torkapparten har tjänat flitigt sommar och höst sedan dess. Den andra saken är äppelsvarven, den har jag även fått i present. Tänk sån tur jag har, praktiska presenter, super! Äppelsvarven var ju roligt tyckte barnen, den tar ut kärnan, skär i skivor och skalar om man så vill. Visst är den rolig, men o så praktisk när det skall torkas äppel! Det är att vara tidseffektiv!
Båda rekommenderas varmt till sådana som tycker om torkade äppel, men vill göra det på ett tidseffektivt sätt.





Måste ju ännu tillägga, för dom som tänker att det är onödigt att torka äppel i maskin. Har prövat torka på traditionellt sätt, men de som torkas i maskin blir bättre, knapriga. Det som torkas i maskin (samma gäller allt; kryddor, svamp...) har en mycket bättre och starkare smak, så är det bara. Det att det ur ekonomisk och ekologisk syn drar ström, det klarar jag av att förbise när det gäller tokapparaten. Skulle inte vela vara utan den! :)

onsdag 13 augusti 2014

smått igen





Pipandet fortsätter hos oss. Två av hönorna har nu ruvat för andra gången i år. Och visst är det fortfarande lika spännande varje gång hur det kommer att lyckas och vilka färger kycklingarna kommer att ha. Speciellt då när man köpt in avelsägg. Av de 10 äggen vi senast köpte kom det dessa sex söta dunbollar. Tack för äggen M-B.




Fru Pesonen fick "oväntat" tre kaninungar. Vi har tidigare hoppats att hon skulle få ungar, men då utan resultat. Hon är en dam som redan haft sina mest fruksamma år. Så nu hoppas vi att nån av ungarna är en flicka, som får bli kvar hos oss för att föra vidare sin mors vackra gener. :)









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...