fredag 28 mars 2014

sy trosskydd

Tittade igenom gamla foton och kunde konstaterat att jag hade flera saker som jag tänkt blogga om men som bara blivit bortglömt. Så får göra det nu flera månader senare.

Att sy trosskydd och bindor är nått som jag länge tänkt göra, började med att sy trosskydd och har ännu i dag (flera månader senare inge fått bindorna klara) Trosskydd var i allafall inte vidare svårt att sy, skulle nog sätta det i kategori "enkel". De kräver ofta inget köp av tyg utan man tar det man har hemma.

Jag sökte fram två gamla lakan och en gammal flanell skjorta. Och så funderade jag ut hur stor jag ville att trosskyddet skulle vara och hur det skulle se ut.

Klippte alla tre tyg enligt samma mönster. Jag tycker inte trosskydd behöver ha fuktspärr utan la bomull, flanell, bomull och zikzackade kanterna. Sydde även en raksom för att få bättre passform och så tygerna skulle hållas på plats. Och avslutade med en gammal tryckknapp.


Trosskydden tvättar jag i 60gr tillsammans med annan tvätt. Att återanvända tex gamla lakan har sin fördel, tyget är mjukt och skönt och gamla kemikalier från tygtillverkningen är garanterat urtvättade för länge sedan. :)

 Hör av dig om du vill ha noggrannare beskrivning eller nått du undrar över. Eller bara för att komma med utvecklingstips eller kommentarer :)

torsdag 27 mars 2014

kajsa






Nyinflyttad liten. I dag hämtade vi hem en ny hona. Kajsa bestämde vi hon skulle heta. Både Viiru och fru Pesonen har båda blivit ganska gammla damer och vi behövde helt enkelt förnya oss om vi vill ha kaninungar, Kajsa var vår första nykomling, en till ska vi ännu försöka hitta före sommaren är slut. :)
Kajsas föräldrar bor vid Pias Farmville.

tisdag 25 mars 2014

golfbollar till hönorna



Att det inte går att tvinga en höna att ruva det har de flesta hört, de har också en biologisk klocka som säger när det är dags. Men det finns dock några knep att ta till om man vill uppmuntra en höna att ruva (sålänge man har en sådan hönsras som har ruvlusten kvar)

En sak är hurudant rede hönorna har och hur många. Rederna skall vara på ett mörkt ställe. Gärna på samma vägg som fönstret så det är mörkt och mysing i redet. Jag tycker det är praktiskt att ha löstagbara reden så kan man lätt placera reden på olika ställen i hönshuset, vissa hönor gillar att vara på marknivå och vissa vill vara lite högre upp. En annan fördel med löstagbara reden är att redet sedan kan flyttas om man har en ruvande höna som skulle behöva lugn och ro. Jag brukar inte flytta redet under tiden som hon ruvar utan först när första kyklingen kläckts hon är då så sysslesatt med kyklingen. Jag har haft hönan med sina små kykligar skillt de första dagarna, i skild bur i hönshuset, så att alla kyklingar hinner kläckas och kommit på benen före familjen ger sig ut på äventyr.

En annan sak som uppmuntrar höns till att ruva är synen av ett bo fullt med ägg. Då tycker jag att det känns dumt att riskera de riktiga äggen på det sättet (kan ju vara att ingen vill ruva och äggen blir dåliga). Det är här golfbollarna kommer in i bilden. Varje gång en höna lägger ett ägg så byter man ut det till en golfboll, hönan lever då i tron att hennes egna ägg ligger kvar i boet och när det blir tillräckligt många så kan hon bestämma sig för att ligga kvar. När boet har ca 10-15 golfbollar  börjar jag oftast om från början. Ruvningsinstinkten triggats oftast av ett fullt bo med "ägg" så man kan pröva fylla redet några gånger på detta sätt. Om hönan då bestämmer sig för att börja ruva så kan man låta henne ligga ca två dygn på golfbollarna för att kolla att hon inte tappat lusten. Då är det dags att byta ut bollarna mot rumsvarma ägg som man köpt/ samlat in eller förvarat. Efter ca 21 dygn borde små dunbollar dyka upp. :)

två nykläckta och ännu fuktiga dunbollar 2013

måndag 24 mars 2014

Baldovino o co.

Två nya tuppar och två nya hönor har anlänt. Jag har sökt efter grå tupp, och nu har jag plötsligt två grå och två underbart vackra damer. :) Eftersom att de är födda år 2013 fick de även B-namn, blev italiena namn till dessa skönheter. :)
Nyanlända ungdjur funderar var de ska sova i natt..

Baldovino och Berta

Bellina

Berto

Samma dag bestämde sig även vår Beta att hon vill ha kyklingar...nu börjar det igen. Ska se om vi har ägg från kylskåpet eller om jag köper avelsägg..


lördag 22 mars 2014

koppvärmare


Metallmugg med varmdryck passar ju inte så bra i barnhänder. Ibland är det en bra egenskap att det snabbt leder värme, men inte alltid..
Eftersom att vi gillar att har picnic med varm kakao (och inte har råd att köpa dyra trähantverk som kuksa/kåsa till hela familjen) så fick jag tänka till. Har köpt muggar i rostfritt stål från loppis, och de är utmärkt till picnic sommartid när drycken är kall. Men eftersom att vinterkungen inte låter vårgumman komma ännu så är det varm kakao som ännu gäller. Virkade en koppvärmare till stålmuggarna och det funkar fint fint.
Runt botten, och så halvstolpar uppåt och på skaftet gjorde jag. Hade tänkt dekorera och laga koppvärmaren lite mera dekorativ, men gillar den även såhär, så få se.. Bra betyg fick den av vår 6åring, han vill ha med det nästa gång han har utedag i dagklubben. :)


fredag 21 mars 2014

lätt som en bananplätt

Tur att jag ibland kommer mig ut och träffar folk. Har nu jobbat som vikarie och fått inspiration av nya arbetskompisar. Har ju hört hur lätt bananplättar är, och nu kan även jag konstatera samma sak; lätt och så gott! :)
Receptet går att varriera efter vad man har i skåpet.
Har man inte kokosflingor så kan man bra använda mandelmjöl eller andra hackade/ malade nötter. Nötter ger en trevlig struktur till plättarna. Plättarna är glutenfria, och lämnar man bort vanlijsockret så är de även helt sockerfria, men ändå söta och goda av bananerna. mums.


4ägg (vi har dvärghöns, så 4 av våra ägg motsvarar kanske 3 normalstora ägg)
2 mogna bananer
2 tsk kanel
1 tsk vanlijsocker
1/2-1 dl kokosflingor
Vispa äggen. Blanda i mosad banan samt de övriga kryddorna. Stek på låg värme



fredag 7 mars 2014

maten är min medicin


Ny i bokhyllan hos oss...ne den har inte ännu hunnit till bokhyllan utan ligger framme på köksbordet och beundras och begrundas. Maten är min medicin, Janesh Vaidya. Hade turen att snubbla över denna bok under mina virrvarr på internet, läste att recepten varken innehåller mjöl eller socker. Och det stämmer. Perfekt för mig som följer candida diet. Har ännu bara hunnit pröva spenat-kål paj, som hade en pajbotten gjort på röda linser- yes pajbotten utan mjöl! Och såå gott :)
Ayurveda är relativt nytt och okänt för mig, så den delen av boken kan jag ännu inte ta ställning till, men recepten rekommenderas varmt! Vackra bilder och inspirerande recept, vad mer kan man önska sig?



Som vanligt har jag min lilla två-åriga hjälpreda med på allt jag gör. Hon är i åldern "jag också" :)



Boken innehåller vegetariska recept med ingredienser som är ganska lätta att få tag på i vanliga matvaruaffärer. Pajer, raw food, smoothies, soppor, biffar, deserter...







fler sådana böcker tack :)

söndag 2 mars 2014

kalas utan vitt socker

När man firar egen födelsedag så får man i allafall välja vad man bjuder på.... inga vanliga sockerkakor och kex. Men gott tyckte vi det var :)

nötkaka

Alla fick sedan dekorera sin egen tårtbit med frukter, bär, grädde, kexsmulor... allt efter egen mage och smak.

dagen till ära köpte vi även lite ovanligare frukter som inte finns i vår lokala butik..

kokoskex


våffelbröd som vi äter både till vargags och fest... hih


Pluss att jag fick nybakt bröd och nötter till present som våra barn glufsade i sig :)




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...