måndag 27 januari 2014

kådasalva


Förr användes kådasalva för att påskynda läkande av sår, skavsår, exem, insekbett m.m. Speciellt grankåda sägs vara bra. shenet En sådan salva vill jag ju gärna att vi testar.

Grankådan som jag samlade in var både torrt och färskt, samlat från avbrutna kvistar. Det hade en hel del skräp från barken. Försökte rengöra det genom att värma upp den och sedan ha det att "rinna" genom en sil,en del skräp lämnade kvar. Ett lättare sätt finns hoppas jag, men som första försök så fick det bli såhär. Antar det skulle vara lättast att tappa kådan rakt från trädet. (Vid koket av salvan så sjönk skräpen till botten av skålen och lämnade på så sätt kvar när jag hällde över salvan på burk, då säkert också en del kåda kan jag tro)



När jag kommit såhär långt var nästa steg att fundera hududan salva jag ville laga. Eftersom att salvan som vi lagar och använder fungerar bra, så hade jag den som bas och tillsatt då kåda i den.

kådasalva
20gr kåda
20gr ringblomsolja
10gr bivax

Smält ingredienserna i vattenbad och fyll burken när alla ingredienser smält. Låt svalna före du skruvar på locket så ev fukt får komma ut.

tisdag 21 januari 2014

kolloidalt silver

Nu skall här köpas Silvervatten! Har ganska länge gått i tankarna att skaffa det vill vårt medicinskåp, men det har inte bara blivit av..
 
(bild lånad från naturashop.fi)

Men efter att åter igen fått läsa om ämnet på morotsliv samt fått genomlida en magsjuka (man kan även använda det för att silvervattnet då) så tar jag nu nya tag! :)



söndag 19 januari 2014

familjekalender

Familjekalender är nått vi inte skulle vela vara utan. Men jag tycker ju de känns lite onödigt dyra och oftast gillar jag inte deras utseende. Så vi lagar egen. :)


Där finns färdig mall som man kan printa ut. Perfekt tycker jag. Orkar inte skriva alla datum för hand och skriva ut veckodagar.

Men vill ju tillföra något till detta. Limmade upp den utprintade kalendern på svart kartong, och så var det bara att låta fantasin flöda fritt. Jag och barnen klippte bokstäver för att skriva månader med. Kort och barnens pyssel är också nått som vi limmat in, så nu har de fått sin egna plats istället för att ligga och samla damm.

Den första familjekalendern gjorde vi 2012 (som syns på bilden), men det har gått bra att limma över med nya utprintade kalenderblad. :)
 



tisdag 14 januari 2014

kompost, hönor och vinter

Äntligen är vintern här, tycker iallafall våra barn. Hönorna och komposten är väl dom som minst gillar vintern.

Hönorna får lite extra solrosfrön för att orka hålla värme i sina små kroppar, man märker att deras energibehov växer när det blir kallare, de hoppar upp i matskålen när man kommer in med mat. :) En värmelampa har jag också åt dom under några timmar per dag, det tycker jag dom är värda. Luften blir varmare och inte lika fuktigt. Vår trogna ruvare Aira hade redan starka vårkänslor, höll sig nära tuppen och började lägga ägg. Hon ställde sig helt klart för att bli mamma igen, men kanske det kalla vädret fick henne på andra tankar, få se.

Komposten har ännu plusgrader hos oss (fast det nu hålligt sig runt -20gr några dagar). Vi matar komposten med fiskrens för att se till att den inte "slocknar". Skulle det ändå hända har jag fått höra av komposterxperter att man kan värma en tegelsten i ugnens eftervärme och så föra ut den till komposten, det kan räcka för att höja temperaturen så pass att mikroorganismerna vaknar igen och alstrar egen värme, det ska jag absolut pröva i vinter om komposten blir för kall.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...