lördag 30 november 2013

sista paret ut



Vintern har kommit i gång på riktigt. För tillfället har vi storm och lamporna blinkar, får se om vi hinner laga mat före strömmen går... men ett litet inlägg hinner jag kanske med :) Man vaknar alltid upp när det är storm och risk för att strömmen går. Huset vi hyr är ett gammalt hus där det tidigare funnits kakelugn och vedspis, bakugn...men eftersom att tider ändras och det kommer nya nymodigheter så var det ju vanligt att man tog bort dessa skatter och valde nymodigheter som olja. Den dag vi bygger/renoverar ett hus så skall även vedspisar restaureras eller byggas in!!

Länge tog det före vintern kom, men nog är den nog här. En del saker väntade jag för länge med -att flytta den fastfrusna kaninburen är en sak. Minska på hönsantalet är det andra som jag länge tänkt på. Visst vill hönsen vara ute ganska mycket ännu, men de dagar som vädret är dåligt så blir jag åter påmind om att de är för många för tillfället. 5hönor och två tuppar som vi tänkte avstå från ännu... man kan ju inte spara dom alla tyvärr. Alla kläckta och uppfostrade av sina egna mödrar, just så som jag tycker det skall vara. Ta en titt på till salu...?!

Längre än såhär vågar jag inte skriva, snart går väl strömmen, måste fundera hur vi gör, vart man kan emigrera. Väääldigt beroende av ström. -ingen ström ingen värme inget vatten.....

torsdag 28 november 2013

vaccin


tar mig vatten över huvudet, jag vet.


Den eviga vaccinfrågan... att vaccinera eller inte vaccinera.
En sak är mina egna vacciner, men när man har barn få grubblar man extra mycket, vill ju göra rätt val för dom.. gärna undvika allergier, undvika gifter och metaller som vacciner innehåller, men ändå vill man ju att de skall vara friska!


Konstaterade för nån vecka sedan att jag precis missat en intressant föreläsning med Linda Karlström. suck! Morotsliv hade också en massa intressant skrivet om ämnet. Visst finns det information att tillgå, men man borde ha mycket tid att läsa dig igenom allt och hålla sig objektiv och fundera risker och "men tänk om".

Tror jag stänger ögonen, äter en morot och går ut o bygger en snögubbe med barnen istället och hoppas vi inte stiger på en rostig spik eller plötsligt reser till ett land där många sjukdomar härjar.



söndag 17 november 2013

det underskattade saltet


Salt är underskattat! Ja så är det bara. Förr kunde man se saltets värde och det var en lyxvara. Idag är det en självklarhet.
I matlagning är vi alla vana att andvända salt, så vara att vi inte tycker mat smakar nått om salten inte finns med.. Även att salt mycket blivit använt för att öka hållbarhet när man man förvarar mat..dränker mat i salt..

Men har ni prövat använda salt när ni har sjuk hals? Genom att lösa upp salt i vatten (ljummet vatten funkar bäst) 1tsk salt i ett glas vatten. Gurgla med detta så tar det kål på en del av bakterierna..
Och eftersom att jag har problem med tandköttet så sköljer jag ibland munnen mad saltvatten, och det hjälper faktist. Borstar tänderna före och sköljer runt saltvattnet i munnen en stund. Prövade också att skölja munnen med sesamolja, men föredrar helt klart saltvatten :)

lördag 16 november 2013

lyckopiller och byxor som gör mig lycklig

Jag kommer aldrig ihåg att köpa vitaminer från apoteket, vet inte om det sker medvetet eller omedvetet. Och att ta tillvara och torka växter och bär är det ju nått som jag hela tiden håller på med. vet att många gör pulver av tex nässlor och strör det över gröten. Och nässlor är bra, det vet jag, men har bara inte kommit mig för att försöka äta dom varje dag. Men nu är de här, lyckopillren.. haha... ja, egna vitaminbollar kanske man borde kalla dom till för att inte väcka en massa misstankar. Så tack vare Anna har jag nu testat laga vitaminer


1dl mald örter (jag använde torkade och malda tranbär, nässlor och kirskål och lite ingefära)
2msk honung
1 msk vatten

kör sönder örterna med mixer, blanda i vatten o honung. Smeten skall gå att rulla små bollar av. Dessa ska sedan torkas, i torkapparat eller ugn.
:)




Lycka är också mina nya byxor. Jag köper väääldigt sällan nya kläder, men kunde inte bara låta bli. De som bor i österbotten o besöker Jakobstad, jag rekommenderar verkligen att besöka MysticMagasinet, de har trevliga kläder (i mina ögon iallafall) och ekologiskt kaffe i sitt kafe´. Kan det bli bättre?! :)


fredag 15 november 2013

papperslim

 


Tapetklister eller papperslim 

1/2 dl potatismjöl
4 dl vatten
3 msk socker
ev. salt (om du tänkt använda limmet för affischer utomhus i minusgrader)

Vispa ihop 2dl kallt vatten med potatismjölet. Kokande upp resten av vattnet (2dl vatten) och häll i potatismjöl-vatten blandningen medan du vispar,  tills det är genomskinligt. Tillsätt socker och ev salt.



Denna gång använde vi limmet för att laga ansiktsmasker till barnen. Blåste upp en ballong och fäste pappersremsor på den. En ballong kan alltså bli till två masker. Klipp ut ögon/mun.. och färglägg med täckande färger.
Samma lim kan man också använda för att lägga upp nya tapeter i dockhuset ;)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...