fredag 29 mars 2013

dekorerat påskriset

 När jag var liten så ritade (massproducerade) vi påskkort som vi delade ut för att få godis. När min man var liten delade de ut videkvistar som de dekorerat. Traditionerna är lite olika i olika delar av Finland. Videkvist traditionen gillar jag, tanken dekorera med påsk-ris som många olika påskhäxor kommer med, så fint det skulle vara. Teckningar är också fina jo, men svåra att hitta ställe till... Så vi har envist hållit oss till videkvist traditionen även om vi nu bor i österbotten där man i vanliga fall delar ut teckningar/kort.


Istället för att på "traditionellt" sätt dekorera påskriset med färgglada fjädrar så bestämde vi oss för att hitta på nått annat. Det blev till färgglada löv. Riset kommer pojkarna dela ut i morgon när de är påskpirater (de tycker det är roligare så än att vara påskhäxor).





fredag 22 mars 2013

påskpyssel

Det är nått speciellt med påsk. Kanske trevliga minnen om hur man som liten fått äta massor med godis och hur det alltid var nån som glömt köpa godis till påskhäxorna och gav en gammal pepparkaka istället. :) Och hur roligt det var att träffas vid påskbrasan efteråt ännu med påskhäx-prickarna på näsan.
Urblåsta ägg och några fjädrar är vad som är kvar av våra vaktlar (kändes som de varken bidrog med ägg eller kött att tala om, allt var så smått) och nu har även de fått göra sitt. Äggen och fjädrarna har jag nu fäst på vårt vår-ris... Ja, kan ju inte kalla det påskris eftersom det ännu är en eller två(??) veckor till påsk. Det var mest med kaninerna i tanken som jag tog in ris och satte korn att växa i en korg, lite extranäring till våra gnagare. Vill ju att våren skall komma igång, så gnagarna får flytta ut. Men det ser inte lovande ut, snöat hela dagen idag och pluss grader kan man endast drömma om. Suck. Allt har sin tid...



inte de bästa bilder jag vet, men det kan väl vara tanken som räknas?

måndag 18 mars 2013

Herr kanin

Vi hittade honom till sist. Ja en herr kanin att besöka. Ville ha en med lejonman och gärna med vitt runt halsen, och hittade Benjamin med lejonman och vita framtassar o runt framkroppen. Båda våra kanindamer fick förälska sig i honom. Får se om 28-32dagar om det bara blev en förälskelse eller om det blev nått mer. Söta ungar kunde det i allafall bli. Väntar o ser.


fredag 15 mars 2013

kompost spargrisen

Min son 6åriga har nu öppnat en webshop. Ja, iallafall fick han en egen sida här på min blogg där han säljer saker. Och inte för att förtjäna ihop och kunna köpa mycket lördagsgodis, icke. Han sparar till en kompost. Klå det om ni kan. :)
Detta är väl då så nära ett reklammeddlande so det kunna bli. Välkommen in på Kompost spargrisen för att shoppa som en tok, eller bara för att se hur mycket tid och tanke han satt ner för att göra produkter att sälja. :) Och produkterna blir fler vill jag lova, han har flera halsband på pysselbordet och många andra bra ideer...men han avvaktar och ser om det finns intresserade köpare först. :)


inför loppis

I vanliga fall känns det som att det ligger saker över allt, nej vänta, det känns inte bara utan det ligger faktist en massssa saker överallti i vårt hus! suck. Och när man äntilgen kommer sig så långt att man bestämt sig för att föra saker till loppis så känns sakerna plötsligt värdefullare än tidigare och man har svårt att veta vad man skall "avstå" från. Ja men alla kläder som barnen växt ur...-nej men tänk om... Vi har ju så mycket böcker...-ja oj den här gamla boken är det länge senn jag läst. Man fyndar i egna skåp och ser plötsligt hur en gammal tröja kan förvandlas tillen dockklänning istället för att åka ner i loppispåsen. Suck. Två påsar fick vi i hop, fast vi i själva värket säkert kunde öppna ett eget loppis. Vårt loppisbort känndes tomt, blir väl att fortsätta fynda saker man glömt bort att man hade o föra till loppis i morron.



torsdag 14 mars 2013

Viiru


Här är vår nykomling, Viiru. Jag som aldrig trodde vi skulle ha en innekanin... men det är bara tillsvidare, i väntan på våren. Suck, känns hopplöst med våren i dag hade vi -24gr på morron... aah, men det behövs en bara en vecka med duktiga plusgrader så smälter snön.. och när det sedan håller sig runt plus tio grader så får Viiru flytta ut. Före det skall en kaninhande lokaliseras. Har ev en lejomanhuvad kanin på gång, får se. Rexen, som vi via kaninernas kontaktannons, hittat hade minken bitit, så.. Vi väntar o ser om en make dyker upp.



tisdag 12 mars 2013

besök biblioteket

besök biblioteken så länge dom finns kära du.
Tänk vilken lyx vi har att få läsa o titta i en massa böcker utan att köpa dom, tycker jag. Visst är vi i Finland bortskämda med många andra saker..föräldrapeng, arbetslöshetunderstöd, gratis skolor, billig vård,osv osv..... Men våra bibliotek är icke att förglömma, vilken guldgruva och vilken lyx!!
Vi är inga bokslukare, men gillar böcker... att lämna tillbaka dom på rätta dagen är kanske inte vår starka sida, men ännu har de inte klippt sönder mitt bibliotkeskort..

http://www.kirjastot.fi/


Förövrigt. Jag fick pröva på att avliva en av våra kaniner, ensam, de hade haft slagsmål och den ena hade fått sig ett ordentligt kok stryk. Så det har varit mycket funderingar kring kaninerna på senaste tiden. Sitter just nu och hör när vår nya (innekanin!!) gnagar förnöjt på en kvist. Ja, så gick det. Har ju hört att de kan bli deprimerade om de plötsligt blir ensamma. Så med Viola i tankarna sökte jag snabbt efter en till kanin, och hittade en innekanin. Kunde inte motstå denna skönhet, Viiru. SÅ hon fick föja med hem, fast sällskap till Viola blev det dock inte, Viiru kan ännu inte flytta ut. Innekaniner kan flytta ut först när det är ca 10gr ute. Men Viola går det tydligen ingen nöd på, hon tror tydligen att slagsmålet lett till graviditet, för hon boar och fixar. Stackars Viola, hormonerna styr. :)


Violas bo



(försöker i morron sätta in en bild på vår nya skönhet, för nu bråkar datorn..)

söndag 3 mars 2013

hmm... jag har inte blivit tokig på äldre da´r

 ..utan jag har varit likadann hela livet.
Jag som trodde jag var normal ens som barn och när jag var i tonåren. Men plötsligt kom jag ju ihåg att jag tex som 15 åring köpte höna med kycklingar istället för att skaffa en moped...




 Och att jag redan som barn hade en förkärlek för gamla hus... Och istället för att tänka; "riv skiten" så såg jag enbart möjligheter. I det gamla mejeriet skulle jag laga simhall... (tycker fortfarande väldigt mycket om huset, och skulle jag ha mycket pengar o bra ideér så...)


Huset som jag, som liten, trodde jag skulle bo i såldes för några år sedan. Såklart ett gammalt och vackert hus, men tyvärr var vi inte ens med i budgivningen (för vem kunde då tro att vi skulle flytta till österbotten, haha) Loppis har också varit intressant, men att få ärva nått har nog alltid vara värdefullare och få höra historier om hur det var förr. Gamla hus och gamla saker har redan fått vara med om mycket....tänk all tid och tanke men satt ner när dessa föremål lagats.

Och jag som trodde att jag först på senare år fått upp ögonen... men icke, mina ögon har varit öppna hela tiden. :)

morotssoppa



Moster Kristinas morotssoppa som grund. I den skulle man steka vitlök och purjolök lite lätt. Ha i två hönsbuljongärningar och sätta med morötter, koka, mixa och tillsätta lite grädde. God och och enkelt recept som vi lagar ganska ofta i olika varriationer.

Dagens soppa blev...Man tar vad man har..vi hade en palsternacka som också fick vara med...inga buljongtäningar utan blev istället libsticka, kanel, curry, gurkmeja, honung, lime, salt.









fredag 1 mars 2013

sportlov

Vi har spenderat flera dagar i södra Finland och gjort mycket roligt o träffat många nära och kära. Ju fler barn vi har ju längre känns resan, det blev faktiskt många stop och långa pauser, men det var det kanske värt eftersom att barnen är ännu, här hemma, nöjda över resan.
Vi är ju inte den sportiga familjen utan istället blev det bla. ett museum besök, klappa hundar och leka med kompisar som präglade vårt sportlov. Trevligt så tycker vi. Har nu hittat pulkan som jag vill ha, men hur ska jag hitta en likadan??



Skönt att vara hemma; få laga lite salva som tagit slut, grubbla över våra kaniner som lyckats ta sig komma under gallret mellan burarna och bitit o klöst varann, konstatera att fast man har tillgång till bil så är väljer vi att vara hemma i lugn o ro, fundera var jag ska så chilli (laga papperskrukor?)...

borta bra men hemma.....-eget hem ändå skönt att ha.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...